Om intimiteit en seksualiteit al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken, heeft Fonds Slachtofferhulp speciaal voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar het boekje ‘Nee is oké’ gelanceerd. ‘Want vooral voor kinderen is de grens tussen wat wel en niet kan vaak dun en moeilijk te herkennen.’
Lees verder onder de advertentie
Iemand in vertrouwen nemen
Aan de hand van een verhaal met herkenbare situaties, laat het boek kinderen zien dat zij zelf de baas zijn over hun lijf: als ze iets niet willen of niet fijn vinden mogen ze ‘nee’ zeggen en als een ander iets niet wil, moeten ze ‘nee’ accepteren. Tegelijkertijd geeft het kinderen mee dat het ook goed is om iemand in vertrouwen te nemen als er iets tegen de zin in gebeurt.
Lees verder onder de advertentie
‘Toegankelijk en speels’
Rik Knipschild, psychotraumatherapeut bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie, werkte samen met andere experts aan het verhaal. “‘Nee is oké’ illustreert en introduceert op een toegankelijke en speelse manier verschillende alledaagse thema’s rondom het bespreken van je eigen en andermans grenzen.”
Lees verder onder de advertentie
Bestellen
Ruim 50.000 donateurs van Fons Slachtofferhulp hebben het boekje al ontvangen, maar ook jij kunt ‘m aanvragen via fondsslachtofferhulp.nl/neeisoke. Het enige wat het fonds hiervoor vraagt, is een kleine bijdrage van € 2,50 voor de productie- en verzendkosten.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.