Om intimiteit en seksualiteit al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken, heeft Fonds Slachtofferhulp speciaal voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar het boekje ‘Nee is oké’ gelanceerd. ‘Want vooral voor kinderen is de grens tussen wat wel en niet kan vaak dun en moeilijk te herkennen.’
Lees verder onder de advertentie
Iemand in vertrouwen nemen
Aan de hand van een verhaal met herkenbare situaties, laat het boek kinderen zien dat zij zelf de baas zijn over hun lijf: als ze iets niet willen of niet fijn vinden mogen ze ‘nee’ zeggen en als een ander iets niet wil, moeten ze ‘nee’ accepteren. Tegelijkertijd geeft het kinderen mee dat het ook goed is om iemand in vertrouwen te nemen als er iets tegen de zin in gebeurt.
Lees verder onder de advertentie
‘Toegankelijk en speels’
Rik Knipschild, psychotraumatherapeut bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie, werkte samen met andere experts aan het verhaal. “‘Nee is oké’ illustreert en introduceert op een toegankelijke en speelse manier verschillende alledaagse thema’s rondom het bespreken van je eigen en andermans grenzen.”
Lees verder onder de advertentie
Bestellen
Ruim 50.000 donateurs van Fons Slachtofferhulp hebben het boekje al ontvangen, maar ook jij kunt ‘m aanvragen via fondsslachtofferhulp.nl/neeisoke. Het enige wat het fonds hiervoor vraagt, is een kleine bijdrage van € 2,50 voor de productie- en verzendkosten.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.