Mijn vierjarige dochter heeft een heel brutaal vriendinnetje. Als ze bij ons pannenkoeken eet zegt ze: “Getver, ik lust geen stroop”, en: “Ik vind melk goor.” Tegen mij zegt ze om de haverklap: “Ik vind jou stom.” Moet ik dit pikken van een kleuter?
Lees verder onder de advertentie
Els en Do: Nee, dat hoeft u niet te pikken. Grijp vooral in. Waarschijnlijk heeft het kind thuis niet geleerd hoe je je prettig gedraagt. Dan ligt hier een taak voor u. Maak er een spelletje van.
Oefenen
U zegt vrolijk: “Marietje (zo noemen we haar even), in dit huis zijn we aardig tegen elkaar. We gaan nu oefenen. Je kunt het, dat weet ik zeker.” Dan legt u haar uit hoe het moet. Dat het bijvoorbeeld niet aardig is als je zegt dat iemand stom is. Dat je “ja, graag” zegt als iemand je vraagt of je een glas melk of een pannenkoek met stroop wil. Alleen als je melk of stroop verschrikkelijk vindt, zou je voorzichtig kunnen zeggen: “Nee, dank u.” (Toen wij opgroeiden werd de vraag trouwens niet eens gesteld. Je at wat je op je bord kreeg onder het motto: kinderen moeten alles leren eten.) En dan gaat u oefenen. Met haar en met uw dochter, die kan het goede voorbeeld geven – dat werkt beter bij leeftijdgenoten.
Als het maar niet wil lukken, zegt u: “Misschien kunnen we beter je ouders bellen Marietje, en zeggen dat je wat humeurig bent en beter opgehaald kunt worden.” Als ze daarna onbeleefd blijft, moet u dat ook echt doen. Loze woorden helpen niet bij kinderen, die willen weten waar ze aan toe zijn. Wij voorspellen dat Marietje bij haar volgende bezoek zo mak is als een lammetje.
Lees verder onder de advertentie
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
In het EO-programma Meer dan Verwacht zagen we het rauwe, eerlijke en soms heftige leven van Tatiana: een alleenstaande moeder van een drieling met een flinke rugzak. In de meest recente afleveringen vertelde ze openhartig over haar financiële problemen en de mogelijke stap richting de schuldsanering. Maar inmiddels is er veel veranderd. In een update in een […]