Els en Do

Ik word tot waanzin gedreven door mijn vijfjarige zoon. Hij is brutaal, luistert slecht, terroriseert zijn zusje en brult als een beest als hij zijn zin niet krijgt. Zuslief gaat hem nu ook nog nadoen. Als hij zich misdraagt moet hij op de trap nadenken over zijn gedrag. Dit lijkt even te werken, maar na tien minuten begint hij doodleuk opnieuw. Terwijl hij wel dingen onthoudt die een halfjaar geleden zijn gebeurd.

ELS & DO: Toen tante Els uw brief las, moest ze meteen denken aan Jan, het zoontje van een bevriende collega. Jan is net als uw zoon vijf jaar, was een schattige baby, maar terroriseert sinds zijn peutertijd het hele gezin. Zijn ouders hebben veel gehad aan de adviezen van de opvoedpoli, maar het escaleerde opnieuw in de kleutertijd. Jan is tegendraads, heeft gruwelijke driftbuien, slaat klasgenootjes en laat zich helemaal niets zeggen. Hij gaat nu naar een speciale school met kleine klasjes waar hij stap voor stap leert zich sociaal te gedragen.
 

More content below the advertising

Kop in het zand

Heel goed dat u aan de bel trekt. Er zijn ouders die hun kop in het zand steken als hun kind dit soort probleemgedrag vertoont. Vaak uit misplaatste schaamte omdat ze het niet aankunnen. Ze modderen soms door tot hun kind gaat puberen, thuis helemaal niet meer te houden is en ze zelf een zenuwinzinking hebben.

U ziet onder ogen dat uw zoons gedrag niet normaal is. Als hij een puber was lag het misschien anders, maar vijf jaar is een leeftijd waarop de meeste kinderen leuk en gezellig zijn en niet het gezin ontwrichten. Dat uw dochter haar broertje nadoet is op zich gezond: beter dat ze van zich afbijt dan dat ze angstig in een hoekje gaat zitten. Aan de andere kant is het natuurlijk ook afschuwelijk voor haar: een broertje dat haar terroriseert.
 

Lees ook
Bezorgde moeder Saar: 'Mijn tienjarige dochter is hondsbrutaal' >


 

Hulp van naaste omgeving

We raden u om te beginnen aan met de juf van uw zoon te praten. Waarschijnlijk is hij op school ook niet de makkelijkste. Bij de opvoedpoli kunnen ze u adviseren hoe u uw zoon het beste kunt aanpakken. U kunt ook de huisarts vragen u door te verwijzen naar het RIAGG. Daar kan een kinderpsychiater uw zoon onderzoeken en de vraag beantwoorden wat er aan de hand is. Sowieso heeft u alle hulp nodig die u kunt krijgen, ook van uw naaste omgeving.

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2018.
 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >