Liefde op het eerste gezicht? Onzin, vindt blogger Wendy Wisner. Zij voelde allesbehalve liefde voor haar zoon kort na zijn geboorte.
Lees verder onder de advertentie
‘Toen de verloskundige mijn baby op m’n borst legde, was het enige wat ik dacht: ‘Is dit echt?”
‘De donkerste dagen van mijn leven’
Wendy was geschokt en vond de eerste week na haar bevalling ‘de donkerste week’ van haar leven. ‘Mijn baby en ik waren gezond, godzijdank, maar mijn zoon was kieskeurig en dronk slecht aan de borst: steeds als ik hem mijn borsten aanbood, draaide hij weg, alsof hij niets met mij te maken wilde hebben.’ Toen ze 48 uur na haar bevalling in de spiegel keek en vond dat ze er doodmoe uitzag, voelde dat als falen. ‘En er kwam een gedachte naar boven die ik me nooit had kunnen voorstellen. ‘Ik haat hem’, ging er door mijn hoofd.’
De blogger vond zichzelf een monster. Dat ze niet direct verliefd was op haar bloedeigen kind; vreselijk. ‘Maar nadat ik keer op keer dacht dat ik de slechtste moeder ter wereld zou worden, kreeg ik hulp van een geweldig team: mijn verloskundige en mijn doula.’ En een week na de bevalling begon Wendy de liefde te voelen. ‘Hij had heel goed gedronken en lag verzadigd op mijn schoot. Ik hield hem vast, keek hem in zijn ogen en dacht: ik hou zó veel van jou’.’
Lees verder onder de advertentie
‘Het is een leerproces’
‘Een baby krijgen is moeilijk’, vervolgt ze. ‘Maar het belangrijkste is dat het moederschap een leerproces is. Dus ben je niet vanaf het eerste moment verliefd op je kind? Dan is dat oké.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…