Wekenlang een vakantiegevoel en kroelen met je baby: zo had Diana Spalding zich zwangerschapsverlof voorgesteld. Maar toen de baby er eenmaal was, realiseerde ze zich dat ze er helemaal naast zat.
Lees verder onder de advertentie
‘Mysterieus’ noemde Diana het fenomeen verlof, toen ze zelf nog geen kinderen had. ‘Collega’s die met verlof gingen, gingen gewoon op een dag weg’, vertelt ze. ‘Vlak daarna kregen we te horen dat ze een baby hadden gekregen en een paar maanden later kwamen ze moe maar trots terug, om foto’s te laten zien van hun baby. Ik realiseerde me dat niemand echt sprak over hoe die tijd écht was.’
Lees verder onder de advertentie
Keihard werken
Toen Diana zelf zwanger werd, keek ze uit naar haar eigen verlof. ‘Door het beeld van mijn collega’s dacht ik dat mijn verlof een soort vakantie zou zijn. Natuurlijk, ik moest voor mijn baby gaan zorgen, maar wauw – een paar weken vrij zijn leek me ook heerlijk.’
En toen beviel ze. ‘En bleek alles anders’, geeft Diana toe. ‘Verlof was helemaal geen vakantie. Het was keihard werken – ik had geen vrije dagen, mijn ‘kleine baas’ riep me herhaaldelijk als ik nét even sliep en ondertussen probeerde ik te genezen van de bevalling.’
Hersteltijd
Daarnaast kwam Diana erachter dat ze haar echte baan miste. ‘Daar had ik niet op gerekend. Ik miste mijn collega’s en het voeren van volwassen gesprekken. Ook leerde ik dat het verlof niet alleen over het verzorgen van je baby gaat. Mijn lichaam moest ook herstellen – fysiek was dat het meest intense dat ik ooit heb gedaan.’
Dat ze haar oude lichaam in verloftijd wel weer terug zou krijgen – zoals ze tijdens haar zwangerschap dacht – bleek dus ook een verkeerde gedachte. ‘Ik zat er helemaal naast’, zegt ze nu. ‘De hormonen gierden door mijn lijf. Daardoor zat ik tijdens mijn verlof veel minder lekker in mijn vel dan toen ik zwanger was’.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.