‘Het lijkt wel alsof het moederschap een wedstrijd is’

07.05.2021 12:12
Helene van Santen editorial

Helene van Santen is hoofdredacteur van Kek Mama. Ze woont samen met Navin en hun zoontjes Milo en Oliver.

“Een tweeling? Zeker ivf?” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik deze vraag heb gehoord, was ik inmiddels miljonair. Nog zo’n fraaie opmerking die tweelingmoeders als ik vaak te horen krijgen: “Je hebt vast geen échte bevalling gehad maar een keizersnede?” Vast niet gemeen bedoeld, maar pijnlijk is het wel. Net als die keizersnede.
 

Steken onder water

Waarom geven moeders elkaar zulke steken onder water? Alsof het moederschap een wedstrijd is en je alleen kunt winnen door anderen omlaag te trappen. Het is zó onnodig en stompzinnig. Uit een onderzoek dat wij hielden onder onze lezeressen blijkt dat maar liefst 77 procent van de moeders weleens te maken heeft (gehad) met ‘momshaming’, het fenomeen waarbij je kritiek krijgt – vaak van andere moeders – om de wijze waarop jij het moederschap aanpakt. 77 procent! Dat is toch schokkend?

Laten we al deze negatieve energie ombuigen naar iets positiefs en elkaar stéunen in plaats van bekritiseren. Daarom lanceert Kek Mama een campagne: #mombracing, dat staat voor ‘mothers embracing’ (vanwege corona voorlopig alleen figuurlijk), onze tegenhanger van momshaming.
 

Mombracing

We roepen alle moeders op om elkaar voortaan te supporten. Het is heel simpel. Zodra zich een gemene of kwetsende opmerking tegen een moeder in jouw hoofd vormt, houd je je lippen stijf op elkaar óf trek je onmiddellijk je handen van je toetsenbord af – veel momshaming vindt namelijk plaats op social media – totdat je iets aardigs hebt gedacht. En dan zeg/typ je dat. Zo makkelijk is het. Doe jij ook mee? Let’s not divide, but unite!
 

Dit editorial staat in Kek Mama 05-2021.

 

Meer lezen?
Bestel het speciale mombracing nummer nu tijdelijk zonder verzendkosten >