Helene van Santen is hoofdredacteur van Kek Mama. Ze woont samen met Navin en hun zoontjes Milo en Oliver.
Lees verder onder de advertentie
“Een tweeling? Zeker ivf?” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik deze vraag heb gehoord, was ik inmiddels miljonair. Nog zo’n fraaie opmerking die tweelingmoeders als ik vaak te horen krijgen: “Je hebt vast geen échte bevalling gehad maar een keizersnede?” Vast niet gemeen bedoeld, maar pijnlijk is het wel. Net als die keizersnede.
Lees verder onder de advertentie
Steken onder water
Waarom geven moeders elkaar zulke steken onder water? Alsof het moederschap een wedstrijd is en je alleen kunt winnen door anderen omlaag te trappen. Het is zó onnodig en stompzinnig. Uit een onderzoek dat wij hielden onder onze lezeressen blijkt dat maar liefst 77 procent van de moeders weleens te maken heeft (gehad) met ‘momshaming’, het fenomeen waarbij je kritiek krijgt – vaak van andere moeders – om de wijze waarop jij het moederschap aanpakt. 77 procent! Dat is toch schokkend?
Lees verder onder de advertentie
Laten we al deze negatieve energie ombuigen naar iets positiefs en elkaar stéunen in plaats van bekritiseren. Daarom lanceert Kek Mama een campagne: #mombracing, dat staat voor ‘mothers embracing’ (vanwege corona voorlopig alleen figuurlijk), onze tegenhanger van momshaming.
Mombracing
We roepen alle moeders op om elkaar voortaan te supporten. Het is heel simpel. Zodra zich een gemene of kwetsende opmerking tegen een moeder in jouw hoofd vormt, houd je je lippen stijf op elkaar óf trek je onmiddellijk je handen van je toetsenbord af – veel momshaming vindt namelijk plaats op social media – totdat je iets aardigs hebt gedacht. En dan zeg/typ je dat. Zo makkelijk is het. Doe jij ook mee? Let’s not divide, but unite!
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.