Een keizersnede: zo zit dat

24.09.2020 14:02
keizersnede zo zit dat Beeld: Shutterstock

Bijna één op de vijf vrouwen bevalt in Nederland met een keizersnede. Wanneer dit gebeurt en hoe je daarna herstelt, leggen we je uit.

Bij een keizersnede wordt er letterlijk een snee in je buik gemaakt, zodat de baby geboren kan worden. Meestal gebeurt dit heel snel: binnen vijf minuten na de start van de operatie, is de baby er. In totaal duurt de operatie ongeveer een half uur tot drie kwartier.
 

Wanneer krijg je een keizersnede?

Als je niet vaginaal kunt bevallen, bijvoorbeeld omdat je baby dwars ligt of de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt, krijg je een geplande keizersnede.

Als tijdens je natuurlijke bevalling duidelijk wordt dat de baby of jij in gevaar komt, krijg je een ongeplande keizersnede. Dat kan bijvoorbeeld zijn als de baby zuurstoftekort heeft of als de ontsluiting niet verder gaat ondanks weeënopwekkers.
 

Kun je zelf kiezen?

In sommige gevallen is niet duidelijk wat het beste is: een vaginale bevalling of een keizersnede. Bijvoorbeeld als je baby in een stuit ligt of als je eerder een keizersnede hebt gehad. In dat geval bespreek je met je gynaecoloog wat de voor- en nadelen zijn. Je maakt zelf de keuze, met hulp van je gynaecoloog.

Lees ook:
‘Ik ben trots op mijn keizersnee’ >

 

Wat zijn de risico’s?

Voor je baby geeft een keizersnede niet meer risico dan een vaginale bevalling. Wel kan het zijn dat hij bij een geplande keizersnede de ademhaling wat moeilijker op gang komt, waardoor hij mogelijk beademing nodig heeft.

Voor jou is het risico op complicaties wel wat groter. Je verliest meer bloed en kunt mogelijk trombose of een wondinfectie krijgen. Daarnaast heb je een iets grotere kans dat het litteken dat achterblijft, gaat scheuren bij een eventuele volgende vaginale bevalling.
 

Hoe verloopt de operatie?

Meestal krijg je eerst een ruggenprik, waarbij je onderlijf wordt verdoofd. Je bent dus niet volledig onder narcose en maakt de geboorte van je baby bewust mee. Alleen als je baby snel geboren moet worden, krijg je een algehele narcose.
Tijdens de operatie voel je geen pijn, maar wel druk op je buik als de baby wordt geboren. De wond wordt naderhand gehecht met oplosbare hechtingen.
 

De vrouwvriendelijke keizersnede

In sommige ziekenhuizen wordt de sfeer in de operatiekamer aangepast. Ze noemen dit de vrouwvriendelijke keizersnede. Het is er wat warmer, het licht is zachter en er kan muziek worden gedraaid. 
Het is bewezen dat moeders hierdoor minder stress ervaren en dat ze een goede start van de borstvoeding hebben. Bovendien is het goed voor de band tussen moeder en kind.
 

Hoe verloopt het herstel?

Als alles goed is verlopen, mogen jij en de kleine op de derde dag na de operatie naar huis. Je hebt dan nog recht op een aantal dagen kraamzorg.
Omdat de keizersnede een zware buikoperatie is, loop je niet meteen weer vrolijk rond. Je moet goed de tijd nemen om te herstellen en huishoudelijke klusjes aan anderen overlaten. De eerste zes weken mag je immers niet tillen.

Bron: De Gynaecoloog & De Verloskundige

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >