Handige tips als jij en je partner verschillend denken over de opvoeding

29.04.2019 09:52
verschillend denken opvoeding Beeld: Pexels

Je partner wil dat jullie peuter z’n bord leeg eet, jou kan het geen barst schelen: het komt vaak genoeg voor dat ouders verschillend denken over de opvoeding. Daarom hebben wij pedagoog Minchenu Maduro om handige tips gevraagd.

“Het is meer dan logisch dat jullie anders denken”, zegt ze.
 

Basisafspraken

Maar Maduro vindt dat je niet van elk klein dingetje een probleem hoeft te maken: “Ga met elkaar zitten en bespreek wat jullie écht belangrijk vinden in de opvoeding. Hier volgen een paar basisafspraken uit en als je daarmee op één lijn zit, is het goed. En ja, geven en nemen hoort daar uiteraard bij.” 
 

Accepteer verschil tussen man en vrouw

Ook geeft de pedagoog aan dat verschil helemaal niet erg is: “Iedereen heeft een andere achtergrond (of heeft te maken gehad met een andere cultuur), en het is goed om kinderen daar kennis mee te laten maken. Deze verschillen zorgen er juist voor dat ze zich ontwikkelen en dat ze leren wie ze echt zijn.” Oh, en nog een belangrijke: “Accepteer het verschil tussen man en vrouw: mannen lossen dingen nu eenmaal anders op en ook dát verschil is goed voor de ontwikkeling van een kind.”
 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over culturele opvoedverschillen >

 

‘Kwaliteitsuurtje’

Het belangrijkste is volgens Maduro: communicatie. “Met elkaar praten, is de rode draad. En knoop niet pas een gesprek aan als het misgaat, maar al vóór het conflict. Plan bijvoorbeeld iedere week een ‘kwaliteitsuurtje’ in om het te hebben over de opvoeding. Blik terug op de week en bespreek waar jullie beter op kunnen letten.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >