Je partner wil dat jullie peuter z’n bord leeg eet, jou kan het geen barst schelen: het komt vaak genoeg voor dat ouders verschillend denken over de opvoeding. Daarom hebben wij pedagoog Minchenu Maduro om handige tips gevraagd.
Lees verder onder de advertentie
“Het is meer dan logisch dat jullie anders denken”, zegt ze.
Basisafspraken
Maar Maduro vindt dat je niet van elk klein dingetje een probleem hoeft te maken: “Ga met elkaar zitten en bespreek wat jullie écht belangrijk vinden in de opvoeding. Hier volgen een paar basisafspraken uit en als je daarmee op één lijn zit, is het goed. En ja, geven en nemen hoort daar uiteraard bij.”
Lees verder onder de advertentie
Accepteer verschil tussen man en vrouw
Ook geeft de pedagoog aan dat verschil helemaal niet erg is: “Iedereen heeft een andere achtergrond (of heeft te maken gehad met een andere cultuur), en het is goed om kinderen daar kennis mee te laten maken. Deze verschillen zorgen er juist voor dat ze zich ontwikkelen en dat ze leren wie ze echt zijn.” Oh, en nog een belangrijke: “Accepteer het verschil tussen man en vrouw: mannen lossen dingen nu eenmaal anders op en ook dát verschil is goed voor de ontwikkeling van een kind.”
Het belangrijkste is volgens Maduro: communicatie. “Met elkaar praten, is de rode draad. En knoop niet pas een gesprek aan als het misgaat, maar al vóór het conflict. Plan bijvoorbeeld iedere week een ‘kwaliteitsuurtje’ in om het te hebben over de opvoeding. Blik terug op de week en bespreek waar jullie beter op kunnen letten.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.