Driftbuien, consequent zijn en niet te veel snoepen: als ouder worstel je de godganse dag met verschillende opvoedthema’s. Pedagoog Minchenu Maduro heeft de vijf meest voorkomende ‘problemen’ op een rij gezet.
Lees verder onder de advertentie
En uiteraard vertelt ze er ook bij hoe je er het beste mee om kunt gaan.
1. Kinderen die niet willen eten
Een stronk broccoli die je écht niet naar binnen krijgt bij je peuter: wie kent het niet. Best lastig, want je bent al snel bang dat je kind te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. “Geen zorgen om maken”, adviseert Maduro. “Een kindermaag is klein, de porties vaak te groot en geloof mij: peuters hongeren zichzelf niet uit. Ook al zijn ze nog zo jong, ze schieten echt wel in hun overlevingsmechanisme.”
Lees verder onder de advertentie
2. Sportclub hier, sportclub daar
Leuk hoor, je kind lid maken van de plaatselijke tennis-, volleybal- én hockeyvereniging, maar (ook al is het misschien goedbedoeld) volgens de pedagoog is dit erg belastend voor jezelf en je kind: “Doordat je altijd gehaast bent, je jouw kroost op tijd moet afzetten én heen en weer moet karren, raak je als ouder overspannen. Eén sport is genoeg. Soms hebben ouders het idee dat ze hun kind moeten entertainen, maar het belangrijkste is dat jíj beschikbaar bent en persoonlijke aandacht geeft. Daarbij moeten kinderen ook leren om zichzelf te kunnen entertainen.”
Soms leg je jouw kind iets op, alleen maar omdat ‘het zo hoort’ of je schoonmoeder het graag zo ziet. Maduro: “Maar kinderen voelen het aan wanneer je zelf ook niet achter zo’n regel staat. Vooral jonge kinderen (die nog niet zoveel kunnen zeggen met woorden) voelen die energie en reageren daar op. Hoe? Door opstandig te worden, bijvoorbeeld.” Belangrijk is volgens de pedagoog dan ook: “Probeer niet uit een boekje te leven, maar doe waar jij jezelf goed bij voelt.”
Lees verder onder de advertentie
4. Opstandig gedrag
En over opstandige kinderen besproken: ook een heikel punt. Maduro wil hier één ding over kwijt: “Wees niet bang om de confrontatie aan te gaan en ga voor structuur. Er moet een lijn in de opvoeding zitten, anders krijg je hele egoïstische kinderen. Ouders zijn zo bang dat hun kinderen tekort gedaan worden wanneer ze hun zin niet krijgen, maar ik kan er niet vaak genoeg op hameren: voed je kind actief op.”
Lees verder onder de advertentie
5. Complimenten
Wanneer geef je jouw kind een compliment, en wanneer niet? Maduro is er duidelijk over: “Complimenteer je kind niet bij ieder wissewasje, daar worden ze egoïstisch en narcistisch van. Als je ze overspoelt met complimenten, raken ze ervan overtuigd dat ze speciaal zijn en dat iedereen voor ze rent. En ja, in de maatschappij werkt dat niet zo. Geef alleen een compliment wanneer ze het echt verdienen en corrigeer ook wanneer ze de fout ingaan.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…