Top 5: hier worstelen veel ouders mee – en zo los je het op

20.05.2019 09:00
top 5 worstelen ouders mee Beeld: Pixabay

Driftbuien, consequent zijn en niet te veel snoepen: als ouder worstel je de godganse dag met verschillende opvoedthema’s. Pedagoog Minchenu Maduro heeft de vijf meest voorkomende ‘problemen’ op een rij gezet.

En uiteraard vertelt ze er ook bij hoe je er het beste mee om kunt gaan.
 

1. Kinderen die niet willen eten

Een stronk broccoli die je écht niet naar binnen krijgt bij je peuter: wie kent het niet. Best lastig, want je bent al snel bang dat je kind te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. “Geen zorgen om maken”, adviseert Maduro. “Een kindermaag is klein, de porties vaak te groot en geloof mij: peuters hongeren zichzelf niet uit. Ook al zijn ze nog zo jong, ze schieten echt wel in hun overlevingsmechanisme.”
 

2. Sportclub hier, sportclub daar

Leuk hoor, je kind lid maken van de plaatselijke tennis-, volleybal- én hockeyvereniging, maar (ook al is het misschien goedbedoeld) volgens de pedagoog is dit erg belastend voor jezelf en je kind: “Doordat je altijd gehaast bent, je jouw kroost op tijd moet afzetten én heen en weer moet karren, raak je als ouder overspannen. Eén sport is genoeg. Soms hebben ouders het idee dat ze hun kind moeten entertainen, maar het belangrijkste is dat jíj beschikbaar bent en persoonlijke aandacht geeft. Daarbij moeten kinderen ook leren om zichzelf te kunnen entertainen.”
 

Lees ook
Handige tips als jij en je partner verschillend denken over de opvoeding >

 

3. Niet 100 procent achter een regel staan

Soms leg je jouw kind iets op, alleen maar omdat ‘het zo hoort’ of je schoonmoeder het graag zo ziet. Maduro: “Maar kinderen voelen het aan wanneer je zelf ook niet achter zo’n regel staat. Vooral jonge kinderen (die nog niet zoveel kunnen zeggen met woorden) voelen die energie en reageren daar op. Hoe? Door opstandig te worden, bijvoorbeeld.” Belangrijk is volgens de pedagoog dan ook: “Probeer niet uit een boekje te leven, maar doe waar jij jezelf goed bij voelt.”
 

4. Opstandig gedrag

En over opstandige kinderen besproken: ook een heikel punt. Maduro wil hier één ding over kwijt: “Wees niet bang om de confrontatie aan te gaan en ga voor structuur. Er moet een lijn in de opvoeding zitten, anders krijg je hele egoïstische kinderen. Ouders zijn zo bang dat hun kinderen tekort gedaan worden wanneer ze hun zin niet krijgen, maar ik kan er niet vaak genoeg op hameren: voed je kind actief op.”
 

5. Complimenten

Wanneer geef je jouw kind een compliment, en wanneer niet? Maduro is er duidelijk over: “Complimenteer je kind niet bij ieder wissewasje, daar worden ze egoïstisch en narcistisch van. Als je ze overspoelt met complimenten, raken ze ervan overtuigd dat ze speciaal zijn en dat iedereen voor ze rent. En ja, in de maatschappij werkt dat niet zo. Geef alleen een compliment wanneer ze het echt verdienen en corrigeer ook wanneer ze de fout ingaan.”

 


Minchenu Maduro, pedagoog en moeder van een zoon (16)

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >