Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Saskia (29) is samen met Jarno (37) en is zwanger van hun eerste kind.
“Jarno en ik vierden ons eenjarig samenzijn met een romantisch weekend weg, toen ik bij aankomst in het hotel opeens helemaal niet lekker werd. Ik voelde me grieperig, en dacht dat ik huidinfectie had op mijn vulva. Dat maakte de romantiek dat weekend ver te zoeken; de volgende ochtend zaten we bij de plaatselijke huisartsenpost. Diagnose: genitale herpes. Waarschijnlijk opgelopen van Jarno, die er – zoals ik gelukkig al wist – jaren eerder eenmalig last van had gehad.
Lees verder onder de advertentie
Soa
Dat ik een soa had die ik altijd bij me zou dragen was op z’n zachtst gezegd even slikken, maar niemand kon er niets aan doen. De dienstdoend arts vertelde dat het bij deze ene uitbraak kon blijven en dat als het vaker terug zou keren, ook dat met de loop der jaren wel zou afzwakken. Hij had gelijk: ik had er na die ene keer, waar ik wel twee weken doodziek van was, nooit meer last van en vergat meestal dat ik het had.
Tot ik zwanger raakte. Jarno en ik konden ons geluk niet op, maar nog geen week nadat ik de positieve test in mijn handen had, brak de herpes door. In paniek belde ik de huisarts. Zo’n uitbraak gebeurt regelmatig tijdens zwangerschappen, suste die. Maar het was wel reden om even langs te komen en te praten over de gevolgen voor de baby.
Lees verder onder de advertentie
Gevolgen? Geen seconde had ik bedacht dat mijn besmetting een probleem kon vormen. Bijna iedereen draagt het virus bij zich, vaak in de vorm van een koortslip. Die kregen toch ook meestal probleemloos kinderen?
“Sommige artsen adviseren dan een keizersnee, anderen vinden een vaginale bevalling veilig”
Herpes hoeft inderdaad geen problemen te geven bij de baby, al kan het in heel zeldzame gevallen leiden tot een miskraam of afwijken aan onder andere de ogen. Maar als ik een uitbraak heb tijdens de bevalling, kan ik ons kind besmetten. Sommige artsen adviseren dan een keizersnee, anderen plakken de blaasjes af en vinden een vaginale bevalling veilig.
Dus ligt de keus nu bij ons. Daarmee is de onbezorgdheid van mijn zwangerschap er wel vanaf, bij elke kriebel of prikkeling denk ik dat het virus weer toeslaat. Ik weet dat ik lang niet de enige zwangere vrouw ben die dit virus bij zich draagt, wat moet ik doen?”
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Een maand geleden beviel actrice Bertrie Wierenga van dochter Lena op wie ze meteen stapelverliefd was. In een interview met RTL Boulevard vertelt de kersverse mama over het moederschap.