Bakken met geduld en respect voor je medemens, zeker. Maar o wee mochten ze in de buurt van je kinderen komen, dan verandert iedere makke moeder in een ware leeuwin. Meryem had het bij de dokter.
Lees verder onder de advertentie
Meryem (39), moeder van Selim (8) en Enes (5):
“Ik ben opgevoed met respect voor de dokter. Als hij of zij het zegt, dan is het zo en je bent beleefd, of je het nu leuk vindt of niet. Dat probeer ik ook mijn kinderen bij te brengen, er is al zoveel respectloos gedrag in de samenleving tegenwoordig.
Maar toen Enes, toen drie, na zes uur overgeven nog steeds niet beter werd, belde ik de huisartsenpost en vroeg of we langs mochten komen. Nee, was het antwoord na overleg met de dokter, want daarvoor was het niet erg genoeg. We moesten nog maar even afwachten. Terwijl ik mijn kind wit en slap op de bank zag liggen, aan het einde van zijn krachten.
Lees verder onder de advertentie
Mijn man wist niet wat er gebeurde toen ik mijn stem verhief en zei: ‘De dokter moet nu echt even naar mij luisteren. Dit is míjn kind en ik weet wat hij nodig heeft.’ Ik weet niet waar ik het vandaan haalde, ik verhef nooit mijn stem.
”
Mijn man wist niet wat er gebeurde toen ik mijn stem verhief
Achteraf zat ik ook te trillen en wilde net mijn excuses aanbieden toen de dame aan de telefoon zei dat ze opnieuw zou overleggen. Lang verhaal kort: een uur later zaten we bij de huisarts. Natuurlijk knapte Enes toen net op en zwaaide hij vrolijk naar haar, zonder te spugen. Ik schaamde me kapot.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.