All-day foodie Denise Kortlever: ‘Moeilijke eter? Onverschillig reageren werkt het beste’

17.10.2022 14:17
foodie Denise Kortlever Beeld: Alina Krasieva en privébezit

Auteur, presentator en content creator Denise Kortlever (35, @denisekortlever) is getrouwd met Pieter en moeder van James (4) Kate (2) en baby Josie.

“Ik groeide op in een bourgondische Brabantse familie. Verjaardagen werden uitgebreid gevierd met lekker eten en iedereen kon aanschuiven. Al op mijn zesde volgde ik een kinderkookcursus. Toen ik op mezelf ging wonen, begon ik met gerechten te experimenteren. Uit mijn ouderlijk huis nam ik twee kookboeken van Nigella Lawson mee en die heb ik van voren naar achteren uit gekookt.

Ik studeerde communicatiewetenschappen en had bijbaantjes in de horeca en bij een cateringbedrijf. Ook ging ik schrijven voor een restaurantgids. Na mijn afstuderen volgde ik in Italië een cursus foodfotografie, en toen viel het kwartje dat je er dus ook je beroep van kunt maken. Ik startte mijn eigen blog, en dat ging meteen heel hard qua volgers. In 2015 bracht ik mijn eerste boek All-day breakfast uit.

Lees ook – Nina van Chickslovefood: ‘Koken met kids? Accepteer gewoon dat het een troep wordt in de keuken’ >

Zwanger worden

Ondertussen probeerde ik zwanger te raken, maar dat lukte niet zonder medische hulp. Van James ben ik uiteindelijk in verwachting geraakt dankzij hormooninjecties en bij Kate moesten we het ivf-traject in. Ook dit deelde ik openlijk op Instagram, net als de miskraam die ik kreeg.

“Veel vrouwen praten hier niet over, terwijl een op de zes vrouwen moeite heeft met zwanger worden”

Veel vrouwen praten hier niet over, terwijl een op de zes vrouwen moeite heeft met zwanger worden. Ik vond het belangrijk om mijn ervaringen te delen, zodat anderen daar steun en herkenning in konden vinden. Ik weet dat het een eenzaam traject kan zijn en vind het een kleine moeite om iemand daarbij te helpen.

Moeilijke eters

Kate kan enorm van eten genieten, zoals spaghetti met veel kaas. Dan neemt ze een hap en roept ze keihard: ‘Hmmmm!’ En James is nu al bezig met bakken en koken. Als hij in de winkel iets lekker ziet zoals bananenbrood, dan wil hij het meteen namaken.

“Ik hanteer de regel dat het bord niet leeg hoeft, maar de kinderen moeten het wel altijd proeven”

Hij heeft als peuter een periode gehad dat hij weinig at, erg frustrerend als je je best hebt gedaan in de keuken. Maar ik heb gemerkt dat hoe onverschilliger je daarop reageert, hoe beter het werkt. Ik hanteer de regel dat het bord niet leeg hoeft, maar de kinderen moeten het wel altijd proeven. Roepen dat je iets niet lust zonder het te proberen slaat nergens op.

Nog een tip: rooster groente, besprenkeld met olijfolie, in de oven. Broccoli, sperziebonen – ik noem het sperziebonenfriet – en bloemkool lusten mijn kinderen gek genoeg ineens wel als het uit de oven komt.”

Dit artikel staat in Kek Mama 09-2022.

foodie Denise Kortlever

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.