Geld besparen tijdens het koken? Zo verbruik je minder energie

12.09.2022 11:55
pan

Het zal je niet ontgaan zijn: alles wordt duurder. Elke tip die je kunt krijgen om geld te besparen is daarom van harte welkom. De gasprijs is momenteel bijzonder hoog, maar tijdens het koken kun je heel wat euro’s besparen.

Het streven is dat in 2050 een groot deel van Nederland gasvrij is, maar dit duurt voor de meeste nog wel even. Wil je minder energie kwijt zijn aan het kokkerellen? Dat doe je door hier op te lettten.

Weinig water

Gebruik niet meer dan de hoeveelheid water die nodig is bij het koken. Zorg dat eten niet droog kookt. Hierdoor hoef je minder lang water te verhitten en behoud je ook nog eens vitamines. Extra tip: verwarm water met een waterkoker: dat gaat veel sneller dan op een gaspit en je bespaart meer.

Gebruik een deksel

Gebruik deksels op pannen tijdens het koken, hierdoor verbruik je 2 tot 3 keer minder energie. Niet alleen op pannen waarin je water kookt, maar denk ook eens aan een koekenpan of grillpan. Je vlees of vis blijft er bovendien extra sappig van.

Meerdere mensen of dagen

Kook voor meerdere mensen of dagen waardoor het gas niet onnodig vaak aan hoeft te staan. Ook wel zo makkelijk: vries je overgebleven eten in en warm het weer op in de oven.

Laag gas

Zet het gas niet op het hoogst, je gas wat lager laten aanstaan is vaak genoeg om je eten gaar te koken. Bij sommige gerechten kan het gas ook uit voor de bereidingstijd zodat het kan nagaren in de pan, bijvoorbeeld bij eieren, rijst en pasta. Zo bespaar je tot wel 60% van je gas.

Verhit eten niet langer dan nodig

Time met een stopwatch hoe lang bijvoorbeeld je pasta moet koken, dat staat altijd aangegeven op de verpakking. Zo verspil je geen kostbare extra minuten. Als eten klaar is, zet het fornuis uit. Gebruik een deksel om het eten warm te houden.

Magnetron boven oven

Snel verwarmen of iets dat kant-en-klaar is? Gebruik een magnetron en geen oven, je eten is sneller warm en je bespaart energie.

Snelkookpan

Schaf een snelkookpan aan, hierdoor is je eten tot wel 70% sneller klaar.

Bron: Voedingscentrum

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.