Gezond eten: de strijd tussen ouder en kind

19.05.2022 16:06
Koken Beeld: Getty Images

Ruim acht op de tien ouders vindt het belangrijk dat hun kind gezond en gevarieerd eet. Maarja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Madaga deed onderzoek onder ouders met kids in de leeftijd van 6 maanden tot 6 jaar en zette op een rijtje wát het nou zo moeilijk maakt… 

Twintig procent van de ouders gaf aan zich zorgen te maken of hun kind wel gezond en gevarieerd genoeg eet. Het liefst schotel je je kroost natuurlijk elke dag een super gezonde maaltijd voor, maar: dat kost tijd. 44 procent van de deelnemende ouders gaf aan regelmatig tot nooit voldoende tijd te hebben om gezond te koken.

En mócht je je dan uitgesloofd hebben en een gezonde maaltijd op tafel zetten, is daar nog de strijd aan tafel. Een derde van de ouders gaf aan regelmatig op te zien tegen het avondeten. Ouders herkennen zich vooral in de strijd met kinderen die geen zin hebben om te eten (31 procent van de ouders herkent zich hierin), kids die weinig lusten (25 procent) of simpelweg te weinig eten (24 procent).

Veel ouders geven aan baat te hebben bij makkelijke en gezonde recepten voor kinderen. Ook gaven veel ouders aan kansen te zien bij de kinderopvang van hun kinderen. Bijna 80 procent van de ondervraagde ouders verwacht dat hun kinderopvang gezonde en gevarieerde voeding aanbiedt. Ruim 70 procent vindt dat de opvang een bijdrage zou moeten leveren aan gezonde eetgewoontes van kinderen: dit kan bijvoorbeeld door een warme maaltijd. Daar ziet 42 procent van de ondervraagde ouders wel wat in, dat scheelt thuis weer tijd én zorgen.

Steeds meer kinderopvangen stappen over op een warme maaltijd tussen de middag, maar het overgrote deel houdt het nog bij een bammetje…

Is het bij jullie altijd chaos tijdens het avondeten? Blogger Elisa Johnston deelt deze toptips met je om dat te voorkomen.