Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.
Lees verder onder de advertentie
Vier feestblunders van mede-moeders
1. De onschuld van een kind
Carlijn (38) moeder van Daan (11) en Lot (7): “Sinterklaas vieren we al jaren volgens traditie: overdag met alle kinderen, ’s avonds met de volwassenen. En dat betekent maar één ding: schunnige gedichten, foute cadeaus en vieze surprises. Dit jaar waren wij aan de beurt om te hosten, en ik had alles tot in de puntjes geregeld. Behalve… de cadeautjes voor het dobbelspel inpakken.
Lees verder onder de advertentie
Mijn man, vol goede moed, bood aan om dat klusje op zich te nemen. Ik gaf hem duidelijke instructies: kindercadeaus inpakken met inpakpapier vol strooigoed, volwassen cadeautjes met pakpapier vol stoombootjes. Simpel toch? Cadeautjes in de zak en gaan.
Tijdens het feest ging alles z’n gangetje, tot het moment dat mijn jongste nichtje (5) enthousiast een lama-piñata uitpakte. Er ging nog geen belletje rinkelen bij me, vond het hooguit een beetje een gek cadeau voor een kleuter. Maar toen onze dochter (toen ook 5) haar pakje openmaakte en er doodleuk een Satisfyer uit trok… ja, toen wist ik dat er iets mis was gegaan. ‘Wat is dit, mama?’ vroeg ze nieuwsgierig, terwijl haar oudere broer (10) met een gigantische grijns riep: ‘DAT IS EEN DILDO!’”
Sylvia (32), moeder van Jamie (12): “De nieuwjaarsborrel op kantoor is altijd legendarisch. Het feest duurt een avond, maar de verhalen houden het hele jaar stand. 364 dagen zitten we in meetings en ‘sparren’ we eindeloos, maar op deze avond gaan de remmen los. Om vier uur gaat de bar open en om vijf is de helft al flink aangeschoten.
Lees verder onder de advertentie
Ik was altijd de nuchtere toeschouwer. Wás, want vorig jaar ging het mis. Net vrijgezel en te veel bubbels op een lege maag… Ineens leek Sjors van marketing, normaal leuk om mee te kletsen bij de koffieautomaat, onweerstaanbaar. Volledig in de olie probeerde ik hem zelfs te zoenen, tot ik ontdekte dat zijn vriendin verderop stond. Pijnlijk! Gelukkig kom ik hem dankzij het thuiswerken nauwelijks tegen.”
3. Boeoe!
Christine (40), moeder van Roxy (9), Jax (7) en Harley (5): “We hadden het dit jaar groots aangepakt voor carnaval: de hele familie verkleed als boerderijdieren. Ik was een kip, mijn man een koe, de kinderen als schaapjes en ja hoor, zelfs oma ging als vrolijk varken mee. Alles ging goed, tot de band spontaan een boerderijliedje inzette en wij – vol enthousiasme – besloten het podium op te klimmen voor een dansje. Daar stonden we, fladderend en stampend als echte beesten. Maar toen mijn man iets te enthousiast een sprongetje maakte, kraakte het podium onder ons gewicht… en jawel, boem, daar gingen we, recht door het hout. De koe, de kip en de rest van de boerderij lagen er middenin, onder de juichende menigte.”
Lillian (28), moeder van Mees en Gijs (5): “Mijn schoonvader had zich opgeworpen om Sinterklaas te spelen tijdens Pakjesavond. Alles ging prima, totdat hij in de keuken al wat glazen wijn naar binnen had geklokt voordat hij zijn entree maakte. De sint begon steeds harder te praten en gaf iedereen op z’n beurt ‘levensadvies’ – inclusief een preek over dat de cadeaubudgetten veel te laag waren. Toen hij struikelde over de zak met cadeaus, was het duidelijk: deze Sint had te diep in het glaasje gekeken.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…