
Juf Ilva: ‘In één klap is het stil en de jongens kijken mij angstvallig aan’
Juf Ilva Kuijpers (27) is leerkracht van groep 1/2. Iedere maand schrijft ze voor Kek Mama een column over haar belevenissen op de basisschool.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat bijna de helft van de moeders meer tijd nodig had om te herstellen na hun tweede bevalling. En dat gaat verder dan alleen lichamelijk.
De kraamtijd: een periode vol luiers, slapeloze nachten en hormonen die alle kanten opvliegen. Voor veel vrouwen voelt het herstel na de bevalling als een marathon zonder duidelijke finishlijn. En als je denkt dat een tweede keer makkelijker zou moeten zijn — think again. Uit een recente studie blijkt dat 47 procent van de moeders juist langer nodig had om te herstellen na hun tweede kindje dan na de eerste.
Het onderzoek, uitgevoerd onder 2000 moeders, laat zien dat herstel voor veel vrouwen niet in weken of zelfs maanden plaatsvindt: twee op de drie moeders gaven aan dat ze jaren later nog steeds aan het herstellen zijn. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.
88 procent zegt: hoe goed je je ook voorbereidt, niks bereidt je écht voor op wat er allemaal op je afkomt na de bevalling. En de helft van de vrouwen realiseert zich achteraf dat hun lichaam nooit meer helemaal hetzelfde zal voelen.
Bij een tweede (of derde) kindje komt er vaak meer bij kijken. Je bent ouder, hebt meer aan je hoofd, en herstelt van dezelfde lichamelijke veranderingen als de eerste keer — maar nu met een peuter erbij op de achtergrond. Denk aan een zwakkere bekkenbodem, rugklachten, en minder slaap (want: andere kinderen die ook aandacht willen).
Daarnaast hebben vrouwen vaker last van vermoeidheid, weinig hersteltijd en mentale belasting. Slaaptekort blijkt bovendien een belangrijke risicofactor te zijn voor postnatale depressie.
Gelukkig zijn er manieren om beter voor jezelf te zorgen in deze intensieve periode. Verloskundigen en kraamspecialisten geven deze tips:
Wat ook opvalt: het mentale herstel krijgt nog altijd te weinig aandacht. Postnatale depressie of angststoornissen kunnen tot een jaar na de bevalling ontstaan, en verdienen net zoveel zorg als lichamelijke klachten. Sociale steun, realistische verwachtingen en ruimte om te praten maken echt het verschil.
Elke bevalling is anders. Elk herstel ook. Of je nu voor het eerst moeder wordt of je derde kleintje op de arm hebt, je mag mild zijn voor jezelf. Want herstellen kost tijd. En nee, daar zit geen stopwatch op. Take the time it takes, so it takes less time. You got this, mama!
In het kader lichtelijk onverwacht: Britts vriend kreeg ineens een lachbui terwijl zij aan de persfase van de bevalling begonnen was. Wat er zo grappig was? Dat lees je hier.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!