Onderzoek onthult: deze bevalling vinden moeders het zwaarst

slapen slaap bevalling Beeld: Pexels
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat bijna de helft van de moeders meer tijd nodig had om te herstellen na hun tweede bevalling. En dat gaat verder dan alleen lichamelijk.

Lees verder onder de advertentie

De kraamtijd: een periode vol luiers, slapeloze nachten en hormonen die alle kanten opvliegen. Voor veel vrouwen voelt het herstel na de bevalling als een marathon zonder duidelijke finishlijn. En als je denkt dat een tweede keer makkelijker zou moeten zijn — think again. Uit een recente studie blijkt dat 47 procent van de moeders juist langer nodig had om te herstellen na hun tweede kindje dan na de eerste.

Lees verder onder de advertentie

Herstellen duurt soms jaren

Het onderzoek, uitgevoerd onder 2000 moeders, laat zien dat herstel voor veel vrouwen niet in weken of zelfs maanden plaatsvindt: twee op de drie moeders gaven aan dat ze jaren later nog steeds aan het herstellen zijn. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.

88 procent zegt: hoe goed je je ook voorbereidt, niks bereidt je écht voor op wat er allemaal op je afkomt na de bevalling. En de helft van de vrouwen realiseert zich achteraf dat hun lichaam nooit meer helemaal hetzelfde zal voelen.

Waarom het na een tweede bevalling zwaarder kan zijn

Bij een tweede (of derde) kindje komt er vaak meer bij kijken. Je bent ouder, hebt meer aan je hoofd, en herstelt van dezelfde lichamelijke veranderingen als de eerste keer — maar nu met een peuter erbij op de achtergrond. Denk aan een zwakkere bekkenbodem, rugklachten, en minder slaap (want: andere kinderen die ook aandacht willen).

Lees verder onder de advertentie

Daarnaast hebben vrouwen vaker last van vermoeidheid, weinig hersteltijd en mentale belasting. Slaaptekort blijkt bovendien een belangrijke risicofactor te zijn voor postnatale depressie.

Wat helpt wél bij herstel?

Gelukkig zijn er manieren om beter voor jezelf te zorgen in deze intensieve periode. Verloskundigen en kraamspecialisten geven deze tips:

  • Luister naar je lijf: bloedverlies of pijn is vaak een teken dat je te veel doet.
  • Til niet te zwaar: ook niet die extra grote boodschappen of de box die je ‘nog even’ wilde verplaatsen.
  • Beweeg — als je eraan toe bent: wandelen of lichte oefeningen kunnen helpen bij lichamelijk én mentaal herstel.
  • Eet en drink regelmatig: voed jezelf net zo trouw als je je baby voedt.
  • Zet grenzen en beperk bezoek: iedereen wil de baby zien, maar jij bepaalt het tempo.
  • Durf hulp te vragen: van je partner, familie of vriendinnen. En wees daarin concreet — of het nu om een maaltijd gaat of gewoon even een moment voor jezelf, vertel waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

Postpartum is méér dan fysieke genezing

Wat ook opvalt: het mentale herstel krijgt nog altijd te weinig aandacht. Postnatale depressie of angststoornissen kunnen tot een jaar na de bevalling ontstaan, en verdienen net zoveel zorg als lichamelijke klachten. Sociale steun, realistische verwachtingen en ruimte om te praten maken echt het verschil.

Lees verder onder de advertentie

De bottom line?

Elke bevalling is anders. Elk herstel ook. Of je nu voor het eerst moeder wordt of je derde kleintje op de arm hebt, je mag mild zijn voor jezelf. Want herstellen kost tijd. En nee, daar zit geen stopwatch op. Take the time it takes, so it takes less time. You got this, mama!

Lees verder onder de advertentie

In het kader lichtelijk onverwacht: Britts vriend kreeg ineens een lachbui terwijl zij aan de persfase van de bevalling begonnen was. Wat er zo grappig was? Dat lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken