extreme zwangerschapsmisselijkheid HG
Beeld: Unsplash

Jessica Sinay (38) had tijdens haar zwangerschappen last van HG, oftewel extreme misselijkheid.

‘Minimaal dertig keer per dag was ik aan het spugen. Ik blééf maar overgeven. Zelfs een slok water kwam er meteen weer uit. Vla, crackers, en alle andere goedbedoelde adviezen: niets hielp, ik hield het gewoon niet binnen. In drie dagen viel ik zeven kilo af. Mijn huisarts wuifde mijn klachten weg, volgens haar was het allemaal doodnormaal. Pas na mijn aandringen verwees zij me door naar het ziekenhuis, waar ik uiteindelijk de diagnose HG kreeg: Hyperemesis Gravidarum, oftewel extreme misselijkheid. Daar had ik nog nooit van gehoord. Omdat ik uitgedroogd was, lag ik 13 dagen aan een infuus. Huilend kroop ik over de grond richting wc, als ik wéér moest overgeven. Een verpleegster zag dat en zei: ‘Ach, stel je niet aan.’ Ik moest zelfs mijn eigen braaksel opruimen. Ronduit traumatiserend. Gelukkig stopte de misselijkheid toen ik 22 weken zwanger was.’
 

Rolluiken dicht

‘Het is het onbegrip dat zoveel pijn doet. ‘Joh, iedere zwangere vrouw is misselijk, dat hoort er nu eenmaal bij.’ De keren dat ik die opmerking naar mijn hoofd kreeg, zijn niet meer te tellen. En tijdens mijn eerste zwangerschap, in 2005, dacht ik ook dat ik me aanstelde, zelfs nadat ik de diagnose had gekregen.

Toen ik in 2014 weer zwanger werd, hoopte ik dat het deze keer beter zou gaan. Maar weer was ik hartstikke misselijk en gaf ik zeker dertig keer per dag over. Alles was een mogelijke trigger. Daglicht kon ik niet verdragen, dus de rolluiken moesten dicht. De geur van mijn man en dochter stond me tegen, dus ik bleef bij hen uit de buurt. Als mijn man ging koken, bleef ik boven met alle deuren hermetisch dicht, zodat ik niets kon ruiken. Elke beweging maakte me misselijk, zelfs als ik me omdraaide in bed.

Gelukkig had ik inmiddels een nieuwe huisarts die me wél serieus nam. In drie weken tijd werd ik vier keer opgenomen wegens uitdroging, steeds moest ik aan een infuus. De bloedvaten in mijn slokdarm waren zo aangetast door het maagzuur van het overgeven, dat er vaak bloed meekwam bij het spugen. Het was vreselijk.’
 

Geen aansteller

‘Er was ietsje meer begrip tijdens deze zwangerschap, maar toch merkte ik dat veel mensen, zelfs in het medische circuit, dachten dat ik een aansteller was. Een gynaecologe opperde zelfs dat ik maar een afspraak met de psycholoog moest maken: ‘Het zit tussen je oren, misschien wil je dit kind gewoon niet.’ Werkelijk ongelooflijk.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik amper kunnen werken. Mijn collega’s – allemaal mannen – waren lief voor me en stuurden bloemen. Ik lag veel op bed, waardoor mijn spieren verslapten. Om mijn kracht te behouden dwong ik mezelf dan om de vaatwasser uit te ruimen of om een blokje om te gaan. Hoewel ik dan weer van mensen die mij op straat zagen te horen kreeg: ‘Oooh, dus het valt wel mee nu?’ Het leek wel of ik het nooit goed kon doen.’
 

‘Ga maar, het is goed zo’

‘Er zijn vrouwen met HG die aan abortus denken, zo gek worden ze van het spugen en de misselijkheid. Ik snap dat, die gedachtes heb ik ook gehad. Dat ik tegen mijn man zei: ‘We stoppen met deze zwangerschap, ik trek het niet meer.’ Ook zei ik een keer tegen mijn baby in de buik; ‘Ga maar, het is goed zo.’ Natuurlijk meende ik dat niet. Want je wilt het kind wel, maar gewoon de ziekte niet.

In eerste instantie kreeg ik medicijnen tegen de misselijkheid die niet aansloegen. Daarna werd er zwaarder geschut ingezet: ik kreeg medicatie die ook kankerpatiënten krijgen tegen de misselijkheid na chemokuren. Dit hielp gelukkig wel, en weer was ik na 22 weken van de misselijkheid af. Daarmee prees ik mezelf gelukkig, want ik wist dat er ook vrouwen zijn die er de hele zwangerschap last van blijven houden.’
 

Lees ook
Column Malu: 'Mag ik die eerste maanden van de zwangerschap alsjeblíeft overslaan?' >

 

Niet tussen de oren

‘Ondertussen was ik lid geworden van een HG-praatgroep op Facebook. Ook na mijn laatste zwangerschap bleef ik hierbij betrokken, om andere vrouwen te helpen en tips te geven. Ik vond het fijn om met lotgenoten te praten. Vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten, die het snappen als je een rotdag hebt, die niet zeggen dat je je moet ‘vermannen.’ Je sleept elkaar de dag door.

Vorig jaar werd ik bestuurslid van Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum). Ik wil vooral helpen om meer bekendheid en begrip voor HG te krijgen. Vrouwen die hieraan lijden stellen zich écht niet aan en het zit niet tussen hun oren. Daarom geef ik lezingen, ook aan artsen en gynaecologen. Ik wil anderen helpen om een zorgeloze zwangerschap te hebben. Te vaak wordt er gezegd dat er ‘helaas niets aan te doen is’, terwijl de tweede soort medicatie bij mij wel goed hielp. Alleen weten lang niet alle artsen dat ze die medicijnen ook kunnen voorschrijven bij HG. En dat is hartstikke zonde.

Medisch en psychisch is het voor mij te zwaar om nog een keer zwanger te raken. Dus mijn man en ik hebben de keuze gemaakt om geen gezinsuitbreiding meer te hebben. Daar heb ik het moeilijk mee gehad, maar de kans op herhaling is zo’n 80-90 procent. Dus ik heb een knop omgezet: ik heb gevochten voor deze twee kinderen, en nu is het klaar. Mijn kinderen waren deze ellende dubbel en dwars waard.’
 

 

Over HG

Zo’n 80 procent van de zwangere vrouwen heeft in meer of mindere mate last van misselijkheid. Als zwangerschapsmisselijkheid extreme vormen aanneemt, noemen we het Hyperemesis Gravidarum. De misselijkheid blijft dan vaak onophoudelijk aanwezig en zorgt voor veel en vaak overgeven. Zowel Engelse als Amerikaanse cijfers geven aan dat HG voorkomt in 0,5% tot 2% van de zwangerschappen, maar verwacht wordt dat het werkelijke aantal hoger ligt. In deze aantallen worden namelijk alleen vrouwen meegenomen die medische hulp hebben gezocht. Uitgaande van de geboortecijfers van het CBS gaat het in Nederland dan om ongeveer 2000 tot 4000 vrouwen per jaar die HG hebben in de zwangerschap. De oorzaak is nog onduidelijk.

Meer info op ZEHG.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >