zwangerschapssymptomen

Het liefst had Kek Mama's Malu de eerste drie maanden van haar zwangerschap overgeslagen - er gewoon ineens achterkomen dat je al dertien weken bent. Maar helaas, die zwangerschapssymptomen? Daar moest ze doorheen.

Borsten op standje klappen

'Nee joh, doe ik wel effe', dacht ik toen ik op de zwangerschapstest '2-3' zag staan en het internet me vervolgens waarschuwde voor de notoire eerste maanden. Tot m'n borsten na zes weken ineens op standje klappen stonden, ik nergens meer zin in had en mijn vriend bij het minste of geringste uitkafferde. Bijvoorbeeld die keer dat hij thuiskwam na een zware nacht werken. Hij was moe. Of er nog wat te eten was...

 

'Moe?!'

Het bloed stroomde vanuit m'n tenen naar m'n kruin en ik werd witheet. 'Moe? Raad eens wie er moe is? Weet je wel hoe lamlendig ik me voel? En wat ik allemaal al gedaan heb deze ochtend? Ik bedoel, die was vouwt zichzelf niet op, he? En dat schone bed waar jij straks in kunt duiken? Ook mijn werk! Trouwens, moet je die grond zien glimmen: kun je zo als spiegel gebruiken. Ook gedaan terwijl jij niet thuis was. En hoor je de vaatwasser draaien? Man, ons embryo líjkt nog niet eens op een kind en het kost me nu al bakken energie - maak jij anders wat te eten voor mij!'

Goed, dit zei ik natuurlijk niet letterlijk (ik zei meer zoiets als: hmm), maar ik dacht het wel. En toen realiseerde ik me ineens dat het nog wel drie lange maanden konden worden zo. Vooral voor m'n vriend.

 

Lees ook
Zo kom jij (de eerste weken van) je zwangerschap relaxed door >

 

'Onze ondergang?'

En inderdaad, de weken leken niet voorbij te gaan: ik werd met de dag misselijker, moest ineens niets meer hebben van de geur van ons favoriete restaurant, had nergens puf voor en zelfs een rondje door de Zweedse meubelgigant was te veel. (Oké, dat je zwangerschap tegelijk valt met een verhuizing is misschien een niet al te beste combinatie. En dat je om de zoveel meter een mooi opgemaakt bed naar je ziet staren ook niet - maar dat terzijde.) Dit wordt nog onze ondergang, dacht ik vaak.

 

'Alles voor de baby'

Maar net op het moment dat ik voor de zoveelste keer niet te genieten was, kwam m'n vriend naast me zitten, gaf me een knuffel en zei dat hij geduld had. Dat hij het allemaal wel begreep en dat ik rustig aan moest doen, alles voor de baby. En ja hoor, zijn geduld werd beloond: na dertien weken was ik een ander mens. Of nou ja, weer mezelf.

 

De meest voorkomende zwangerschapssymptomen

 1. Overtijd - als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt en je bent overtijd, kan dit wijzen op een zwangerschap. Bij een onregelmatige cyclus is dit wat lastiger te bepalen.
 2. Innestelingsbloeding - zes tot twaalf dagen na de conceptie nestelt de eicel zich in de baarmoederwand. Dit kan zorgen voor buikkramp en een roze of bruine innestelingsbloeding.
 3. Misselijkheid - ja hoor, daar is-ie. De oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de toegenomen hoeveelheid hCG (zwangerschapshormoon).
 4. Vermoeidheid - de hormonen gieren door je lijf, de placenta moet gemaakt worden: zelfs in de eerste weken vraagt een zwangerschap al veel van je lijf. Niet zo gek dat je moe kunt zijn.
 5. Hoofdpijn - kan worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen of een gevolg zijn van andere kwaaltjes, zoals misselijkheid en vermoeidheid. 
 6. Gevoelige of gezwollen borsten - verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding, met als gevolg gevoelige borsten. Hierdoor zijn de aderen in je borsten vaak ook beter te zien.
 7. Veranderende tepelhoven - het hormoon hCG zorgt ervoor dat je tepels straks steviger zijn voor de baby. Hierdoor neemt het pigment in de tepel meestal toe.
 8. Vaker plassen - ook dit komt door de veranderend hormonale huishouding: er wordt meer bloed door je nieren gepompt waardoor je vaker naar de wc moet.
 9. Opgeblazen gevoel - niet omdat je kindje zo snel groeit, maar omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken. 
 10. Vreetbuien - waar deze vandaan komen? De meningen zijn hierover verdeeld: het kan bijvoorbeeld komen door de hormonen of door bijkomende emoties tijdens je zwangerschap.
 11. Afkeer van voedsel en geuren - je reuk wordt vaak beter, waardoor je ineens heel misselijk kan worden van bepaalde geuren. Dit kan je trouwens al vanaf week één an je zwangerschap gaan merken.
 12. Stemmingswisselingen - vooral de stijging van oestrogeen en progesteron zorgen voor stemmingswisselingen. Maar ook door spanning of emoties die een zwangerschap met zich meebrengen, kun je je 'anders' voelen.

Herken jij veel van bovenstaande symptomen en wil je zeker weten of je zwanger bent? Bij de drogist haal je zo een test. En waarschuw je partner alvast, mocht je er net als Malu zo'n last van krijgen ;-).

gescheiden werkende moeder
Beeld: Unsplash

Als alleenstaande moeder heeft blogger Katie Bingham-Smith het soms zwaar. Ze maakt er geregeld een potje van, maar dat maakt haar geen bal uit.

Op Scary Mommy schrijft ze: ‘Ik faal vaak, maar ben wel gelukkig.'

 

Explosie

Katie is een gescheiden moeder van drie kinderen en werkt fulltime vanuit huis. Haar agenda loopt over. ‘Ik heb zoveel ijzers in het vuur, dat ik nooit weet wat ik als eerste moet aanpakken’, vertelt ze. ‘Meestal wacht ik gewoon tot iets op het punt staat te exploderen en dan beslis ik dat dát het belangrijkste is dat mijn aandacht nodig heeft. Het is de enige manier waarop ik kan functioneren.’


Lees ook:
Column Lieve: 'Als alleenstaande moeder weet ik pas echt wat druk zijn inhoudt' >

 

Swipen

Volgens Katie is het een kwestie van overleven. ‘Er zijn dagen dat we geen wc-papier meer hebben omdat ik teveel aan m’n hoofd had toen ik in de supermarkt stond. Ik dacht na over het onderhoud van de auto, dat de hond naar de dierenarts moest en welke ingrediënten ik moest uitkiezen voor de taco’s van die avond. Toen mijn kinderen klaagden dat er geen wc-papier was, gaf ik ze gewoon een servet. En die keer dat ik op de bank in slaap viel en mijn jongste kind ging swipen op mijn Tinder-profiel? Whatever. Als je een gescheiden moeder bent die een inkomen wil verdienen en zo nu en dan een leuke date wil hebben, betaal je een prijs. En dat is het waard, want je leeft het leven dat je wilt.’

 

'Ik heb tenminste plezier'

Katie wil haar kinderen laten zien dat ze meer is dan een werkende moeder. ‘Ze moeten mij gelukkig zien. En dat ben ik. Het is me gelukt om mijn perfectionisme uit het raam te werpen. Ik probeer alles te geven op mijn werk, als moeder, in mijn relaties – en ik faal vaak. Maar dat vind ik prima. Ik heb het liever zo druk dat ik mijn kind per ongeluk op mijn telefoon laat, dan dat ik alles in de hand heb en geen tijd meer heb voor een gezichtsmasker of een lunch met vriendinnen. Ik heb verdorie plezier.”
 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Disneyland annuleerde
Beeld: Unsplash

Als je kind het gevoel heeft dat hij minder aandacht krijgt dan z'n broer of zus, wil je hem in de watten leggen. Maar dat hoeft niet op een rigoureuze manier, vertelt blogger Robin Enan op Scary Mommy.

Robin Enan had een geniaal plan: samen met haar vijfjarige zoon naar Disneyland. Ze vertelt: ‘Sinds de geboorte van onze jongste dochter afgelopen zomer, is mijn zoon soms jaloers en voelt hij zich wat verwaarloosd. Een trip naar Disney, alleen hij en ik, moest ervoor zorgen dat hij twee dagen lang mijn onverdeelde aandacht zou hebben.’ Robin boekte een hotelkamer, zocht de vluchten uit en struinde Disney blogs af om zich goed voor te bereiden. ‘Mijn man was voor. Hij steunt me altijd enorm en is bovendien geen Disney fan, dus hij vond het helemaal prima dat hij dit uitje misliep.’
 

Lees ook:
'Wat als ik mijn dochter (2) na de geboorte van haar broertjes niet genoeg aandacht kan geven?' >

 

Puzzelen

Maar een maand vóór vertrek, gebeurde er iets bijzonders. ‘Mijn man was tot laat aan het werk. Toen ik onze baby en driejarige dochter in bed had gestopt, ging ik naar de kamer van mijn zoon’, vertelt Robin. ‘Hij was gretig een nieuwe puzzel aan het uitpakken die hij van zijn oma had gekregen. We werkten er samen aan, zo’n vijftien minuten, zonder veel te praten. Toen we klaar waren en ik zijn kamer weer wilde verlaten, zei hij: ‘De volgende keer dat papa laat werkt, doen we dit dan nog een keer?’’

 

'Kleine momenten maken het verschil'

Dat simpele verzoekje maakte haar duidelijk dat haar zoon helemaal geen verrassingsreis naar Disneyland nodig had om hun speciale band te bevestigen. 'Hij had momenten nodig zoals deze avond, waarop we samen puzzelden', vertelt Robin. 'Momenten waarop ik niet word afgeleid door zijn zusjes, mijn mobiele telefoon of andere mensen.’ Robin besloot de trip naar Disneyland te annuleren. ‘We gaan er vast nog eens naar toe, zoals gepland. Maar voor nu denk ik dat het beter is om kleine aanpassingen te doen in ons dagelijks leven en onze routines. Dat maakt écht verschil voor hem. Ik plan nu bewust tijd in voor ons tweeën. En dat doe ik voor ieder van mijn kinderen – niet elke dag of eens in de week, maar wanneer en waar ik kan.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >