Zwangere Bibi Breijman over extreme misselijkheid: ‘Alsof je vergiftigd bent’

15.02.2022 09:01

Tijdens haar eerste en tweede zwangerschap had Bibi Breijman (30) hyperemesis gravidarum (HG), extreme zwangerschapsmisselijkheid. En dat was behoorlijk pittig. “Ik zeg altijd dat het voelt alsof je een cocktail van Cif en Ajax hebt ingeslikt.”

“Niet dat ik weet hoe dat voelt, maar ik bedoel: het voelt alsof je vergiftigd bent”, vertelt Bibi, met wie het inmiddels een stuk beter gaat, in de nieuwe LINDA. “En dat moet eruit, dus je spuugt en spuugt en spuugt, op een gegeven moment spuug je alleen nog maar gal. Dat maakt het zwaar. Ik kon ook echt niks. Soms kon ik niet eens naar de douche lopen.”

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Steun en onbegrip

Bibi en Waylon maakten in oktober bekend een tweede kind te verwachten. Niet lang daarna werd Bibi vanwege extreme zwangerschapsmisselijkheid opgenomen in het ziekenhuis. Ze kon gelukkig op de steun van familie en vrienden rekenen, maar niet iedereen begrijpt hoe heftig HG is. “Dat merkte ik ook aan de reacties toen ik er één keer een filmpje over had opgenomen. Ik kreeg steun, maar ook echt heel veel mensen zeiden: ‘Wat een gelul.’ Ook vrouwen”, vertelt ze. “Ik denk dat het vrouwen zijn die zelf ook heel erg misselijk zijn geweest of misschien zelfs wel HG hebben gehad en niet zijn begrepen. En die dan nu zoiets hebben van: stel je niet aan.” Door haar verhaal te delen, hoopt Bibi vrouwen te helpen die zich niet begrepen voelen en daardoor niet de juiste hulp krijgen.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram