Omdat je immuunsysteem tijdens de zwangerschap wat zwakker wordt, is het heel normaal om een griepje op te lopen. Maar kan het kwaad? En waar moet je vervolgens op letten?
Lees verder onder de advertentie
Kek Mama zocht het voor je uit.
Is het gevaarlijk?
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het slijmvlies in je luchtwegen raakt ontstoken, je krijgt koorts, spierpijn en (nou ja, je kent het wel) je voelt je ellendig. Het virus komt vooral voor in de winter en als zwangere kun je een griepje gemakkelijker oplopen. Gelukkig is dit over het algemeen niet gevaarlijk voor jou en je ongeboren baby, tenzij je hoge koorts krijgt.
Lees verder onder de advertentie
Want als je lichaamstemperatuur boven de 38,5°C stijgt, kan dat invloed hebben op de proteïne-aanvoer naar je kind. Het komt niet vaak voor, maar in het ergste geval kun je zelfs vroegtijdig weeën krijgen.
Simpel: uitzieken. Er bestaat namelijk geen medicijn dat griep geneest. Wel is het goed om veel te rusten, genoeg water te drinken en de koorts te laten zakken met paracetamol (pijnstillers, zoals ibuprofen en aspirine, en ook sommige keelpastilles worden afgeraden tijdens de zwangerschap – check dus altijd even de bijsluiter). Zakt de koorts niet? Neem dan contact op met de huisarts.
Lees verder onder de advertentie
Kun je griep voorkomen?
Volledig voorkomen kan natuurlijk nooit, maar er er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans dat je griep oploopt te verkleinen. Regelmatig een frisse neus halen, bijvoorbeeld. En je handen wassen met water en vloeibare zeep, zeker na het hoesten of niezen. Meer tips:
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.