griep-tijdens-zwangerschap

Omdat je immuunsysteem tijdens de zwangerschap wat zwakker wordt, is het heel normaal om een griepje op te lopen. Maar kan het kwaad? En waar moet je vervolgens op letten?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Is het gevaarlijk?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het slijmvlies in je luchtwegen raakt ontstoken, je krijgt koorts, spierpijn en (nou ja, je kent het wel) je voelt je ellendig. Het virus komt vooral voor in de winter en als zwangere kun je een griepje gemakkelijker oplopen. Gelukkig is dit over het algemeen niet gevaarlijk voor jou en je ongeboren baby, tenzij je hoge koorts krijgt.

Want als je lichaamstemperatuur boven de 38,5°C stijgt, kan dat invloed hebben op de proteïne-aanvoer naar je kind. Het komt niet vaak voor, maar in het ergste geval kun je zelfs vroegtijdig weeën krijgen.

 

Lees ook
VIDEO: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Wat kun je ertegen doen?

Simpel: uitzieken. Er bestaat namelijk geen medicijn dat griep geneest. Wel is het goed om veel te rusten, genoeg water te drinken en de koorts te laten zakken met paracetamol (pijnstillers, zoals ibuprofen en aspirine, en ook sommige keelpastilles worden afgeraden tijdens de zwangerschap - check dus altijd even de bijsluiter). Zakt de koorts niet? Neem dan contact op met de huisarts.

 

Kun je griep voorkomen?

Volledig voorkomen kan natuurlijk nooit, maar er er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans dat je griep oploopt te verkleinen. Regelmatig een frisse neus halen, bijvoorbeeld. En je handen wassen met water en vloeibare zeep, zeker na het hoesten of niezen. Meer tips: 

 • Beweeg voldoende.
 • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak.
 • Maak voorwerpen zoals deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden af en toe schoon.
 • Ventileer regelmatig je woon- en slaapkamer door ramen en deuren op een kier te laten.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
verschil-griep-verkoudheid

Als je verkouden bent heb je niet per definitie griep en als je griep hebt hoef je ook niet altijd snotverkouden te zijn. Snap je 'm nog? Wij leggen de verschillen uit. Fijn om te weten, helemaal nu er een griepepidemie heerst.

Verkoudheid

Dit is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel voor het rhino- of het coronavirus. Mogelijke klachten zijn: niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Een verkoudheid is de meest voorkomende infectie bij mensen: kinderen kunnen soms wel 12 keer per jaar verkouden zijn, en volwassen zo’n 2 tot 4 keer per jaar. Een verkoudheid gaat vaak na 1 tot 3 weken vanzelf over, maar bij je kind kan het wat langer duren. 

Nog meer symptomen zijn:

 • Loopneus
 • Verstopte neus waardoor verminderde reuk
 • Lichte temperatuursverhoging
 • Hoofdpijn
 • Lichte vermoeidheid
 • Traanogen

Meestal heb je als je verkouden bent geen hoge koorts (maximaal 38,5°C).  

 

Lees ook
Deze vader haat het griepseizoen: 'Kotsende kinderen? Ik kan er niet tegen' >

 

Griep

Griep is ook een aandoening in de luchtwegen, maar wordt veroorzaakt door het Influenza A of B-virus. Vaak begint het met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. In tegenstelling tot een verkoudheid, kan de koorts bij griep in een paar uur makkelijk oplopen tot 39°C of hoger. Die houdt dan meestal een dag of 3 tot 5 aan. Ook kun je last krijgen van:

 • Droge hoest
 • Keelpijn
 • Loopneus
 • Extreme vermoeidheid
 • Slechte eetlust
 • Snel buiten adem zijn
 • Pijnlijke, stijve ledematen

 

Wat helpt bij griep en verkoudheid?

Rust, rust, rust. Bij een verkoudheid is het in principe niet nodig om medicijnen te nemen, maar neusdruppels kunnen soms wat verlichting geven. Voor de griep kun je eventueel de griepprik halen als je behoort tot een van de risicogroepen: diabetici, zwakke weerstand door ziekte, ouderen. Hoestdrank of pijnstillers kunnen de boel wat verzachten. Bij langdurig hoge koorts (die langer aanhoudt dan vijf dagen), ernstige benauwdheid of sufheid, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Bron: dokter.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
haar-verven-met-nutella

Hoewel jij een pot Nutella waarschijnlijk vooral gebruikt om het brood van je kind mee te smeren, kan je het ook prima in je haar kwakken. Beautyblogger Huda Kattan laat op Instagram zien wat het resultaat is.

En het mag gezegd worden: dat ziet er nog best goed uit.

 

 

Lees ook
8x snelle kapsels voor tijdens de ochtendspits >

 

Niet permanent

Wel vertelde de kapper aan MetroUK dat de kleur niet permanent in het haar blijft zitten. "Het hangt af van het haar hoe lang de kleur blijft zitten. Als je een lichte karamelkleur wil, kan het ongeveer twee of drie weken blijven zitten. Een donkerbruine kleur blijft dan weer langer zitten."

Bron: StyleToday

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >