Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (9) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.
Lees verder onder de advertentie
Een collega vroeg me wanneer ik écht gelukkig ben. Het is zo’n collega die niet is gemaakt voor chitchat en graag het antwoord hoort als je er een week over hebt gemijmerd. Dat deed ik. In de auto vooral, disco op en in mijmerstand. Dat alleen al maakt gelukkig. En: keihard door de stad fietsen op mijn moeder-tanker. Dus scheurde ik een paar weken later ook op een racefiets. Zo kan het gaan met die vragen. Ineens zit je in lycra met een idiote helm op een pijnlijk zadel.
Met Ko en Toon rondrommelen is ook zo’n moment. Stoeien tot blauwe plekken aan toe (bij mij dan). En dan zij aan de duplo en lego, ik aan de was. Alles valt op z’n plek, tot er weer een juniorenclash is of ik zo nodig mijn werkmail moet checken. Met vrienden het leven doornemen aan de keukentafel of waar dan ook. Supereerlijk zijn en hardop denken. Of zoals laatst met garnalenkroketten en wijn de persoonlijke voorspellingen doen voor dit jaar.
Lees verder onder de advertentie
Een washandje zien hangen aan een camperwaslijn midden in de stad.
Of een mooie quote lezen. ‘Weet je wat goeie muziek is? Muziek die uit een huis komt als je voorbijloopt.’ Kan ik serieus een dag blij van zijn.
Gelukkig zijn is ook: met een clubje op het werk met veel humor oplossingen bedenken. Of al mijmerend samen een nieuwe rubriek verzinnen. Zo’n rubriek is De Dag. En dat ik dan bij het lezen van de eerste aflevering een beetje moet huilen, ach, dat past dan ook wel weer.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).