Holland is een fietsland bij uitstek en vooral met kinderen is een fietskar een uitkomst. Dit moet je weten voor je een fietskar koopt.
Lees verder onder de advertentie
Handig
Een fietskar is een soort aanhanger die achter je fiets hangt, je trekt ‘m als het ware achter je aan. Het voordeel is dat zo’n kar over het algemeen veel ruimte biedt: je kunt er meerdere kinderen in kwijt, net als boodschappen en de hond. Ook is een fietskar stabiel omdat-ie twee wielen naast elkaar heeft, je zult er dus niet snel mee omvallen. Veel fietskarren kunnen losgekoppeld worden waardoor je er – eenmaal op de plaats van bestemming – mee in de hand kunt lopen, als zijnde wandelwagen. Een overkapping zorgt ervoor dat je kinderen lekker droog zitten tijdens een plensbui.
Lees verder onder de advertentie
Veiligheid
Een fietskar biedt je kinderen meer bescherming dan wanneer ze in een fietsstoeltje zitten, dankzij de kooiconstructie. Hierdoor schuift de fietskar weg als er sprake is van een botsing, in plaats van dat ie omvalt. Zet je kinderen altijd goed vast met een gordeltje en zorg dat de kar goed te zien is voor andere weggebruikers, bijvoorbeeld door een felle kleur, goede verlichting en reflectoren aan de zij- en achterkant. Een vlaggetje kan ook heel handig zijn.
Wil je graag een fietskar aanschaffen? Let er dan allereerst op dat je eigen fiets veilig en stevig genoeg is om de wagen voort te trekken. Koop een kar met een brede wielbasis (dus dat de wielen niet te dicht bij elkaar staan) en een laag zwaartepunt. Dit zorgt ervoor dat de wagen stevig op de grond staat en niet snel omvalt. Kies het liefst voor een hardplastic schaal als bodem in plaats van een nylon onderkant – nylon raakt namelijk sneller versleten. Kijk ook goed of de kinderen niet met hun handen of voeten bij de spaken kunnen komen. En tot slot: maak eerst een paar keer een proefrit voor je ermee de weg op gaat. Meer gebruikstips lees je hier.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.