Zonder placenta, ook wel moederkoek genoemd, kan er onmogelijk een baby in je buik groeien. Waar in je baarmoeder zit die precies, wat is zijn functie en hoelang duurt het voordat-ie na je bevalling naar buiten komt?
Lees verder onder de advertentie
De placenta ontwikkelt zich in de eerste weken van je zwangerschap. Aan het einde van het eerste trimester, rond twaalf weken, is de placenta volgroeid. Hij kan zich nestelen op iedere plek in de baarmoeder: aan de kant van je buik, je rug, boven in de baarmoeder of wat verder naar beneden. Alles is prima, zolang hij maar niet voor de ‘uitgang’ zit.
Lees verder onder de advertentie
Wat doet de placenta?
De placenta is via de navelstreng aan je baby verbonden. Hij bestaat uit twee delen, zogezegd een moederlijk deel en een kinderlijk deel – zo wordt voorkomen dat de bloedsomloop tussen jou en je kind met elkaar in contact komt. Wel laat hij, en dat is het allerbelangrijkste, zuurstof en voedingsstoffen door naar je baby. Anderzijds gaan de afgestoten afvalstoffen en koolzuur van je baby via de placenta naar jouw lichaam, die ze vervolgens verwerkt en afvoert.
Verder produceert de placenta een aantal hormonen die ervoor zorgen dat je baby groeit, dat je eierstokken tijdelijk op non-actief blijven staan, dat je melkproductie toeneemt en dat je baarmoeder groeit.
Zodra je baby is geboren, vindt de zogenoemde nageboorte plaats: je placenta verlaat je lichaam. Dit gebeurt meestal tien minuten tot een half uur na de komst van je baby. Je krijgt een behoorlijke nawee en moet nog één keer persen. De verloskundige kan je een prik met oxytocine geven in je bovenbeen, om de naweeën te stimuleren en ervoor te zorgen dat de placenta gemakkelijker loslaat van de baarmoederwand.
Lees verder onder de advertentie
Zodra de placenta geboren wordt, komen de navelstreng en vliezen mee naar buiten. Dat geeft een beetje een vreemd gevoel, maar doet geen pijn. Als de placenta niet loskomt, moet deze onder narcose worden verwijderd in het ziekenhuis.
Compleet of niet
De verloskundige bekijkt de placenta goed: ziet alles er normaal uit, is hij volledig in tact? Als hij niet compleet is, betekent dat dat er stukjes in de baarmoeder zijn achter gebleven, wat later tot complicaties kan leiden.
Op de plek waar de placenta is losgekomen blijft een grote wond achter. Daardoor heb je de eerste dagen tot weken na de bevalling last van bloedverlies.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).