Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Kim (34) woont samen met Philip (36) en is moeder van Elin (3).
“Twee jaar voordat ik zwanger raakte van Elin had ik baarmoederklachten. Het uitstrijkje dat volgde bleek niet goed: pap 3b. Ook de daarop volgende biopten toonden sterk afwijkende cellen aan: cin 3. Een lisexsisie, waarbij ze een stukje van je baarmoedermond ‘afschillen’, volgde. Daarna was alles goed, zwanger worden mocht. Maar toen Elin anderhalf was, begonnen de klachten opnieuw.
Lees verder onder de advertentie
HPV
Het nieuwe uitstrijkje bleek hpv-positief, blijkbaar kreeg ik het virus niet verslagen. En opnieuw trof de gynaecoloog onrustige cellen aan. Eerst pap 2, een halfjaar later opnieuw 3b. Wéér kreeg ik een lisexcisie, en de waarschuwing dat dit bij een nieuwe zwangerschap voor problemen kon zorgen. Eventueel zouden ze mijn baarmoedermond moeten dichtbinden, om vroeggeboorte te voorkomen. Maar bovenal was het ’t best als ik eerst weer een goede uitslag zou krijgen.
Die goede uitslag is tot op heden niet gekomen. Sinds de tweede ingreep blijven de cellen in mijn baarmoederhals onrustig. De gynaecoloog raadt een nieuwe zwangerschap op korte termijn daarom af. Uitstrijkjes tijdens een zwangerschap zijn mogelijk, en behandelingen kunnen indien nodig plaatsvinden na de bevalling, maar ideaal is anders.
Lees verder onder de advertentie
Mijn kinderwens is ondertussen niet meer te stuiten. Mijn gevoel zegt: bekijk het maar, ik neem het risico. Mijn hoofd weet dat dat onverstandig is. Moet ik de sprong toch wagen?”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.