Vanaf 2023 standaard een zelftest voor baarmoederhalskanker: zo werkt het

24.10.2022 13:42
baarmoeder

Nee, een uitstrijkje laten afnemen is niet onze favoriete bezigheid. Toch is het belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek van baarmoederhalskanker, zodat afwijkingen sneller worden ontdekt. Doe je het liever zelf? Dat kan. Vanaf 2023 worden zelftesten standaard thuis geleverd.


Het was al langer mogelijk om een zelftest te doen, alleen moest je die nog wel zelf aanvragen.

Meer vrouwen aansporen

Schokkend, maar waar: in 2021 deed maar 55 procent van de vrouwen tussen de 30 en 60 jaar mee met het bevolkingsonderzoek, dat helpt bij het opsporen van (een voorstadium) van baarmoederhalskanker. D66 vindt dat veel te weinig en diende een voorstel in om zelftesten standaard beschikbaar te stellen. Het voorstel wordt gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. De partij hoopt met de thuistesten meer vrouwen aan te sporen om mee te doen met het onderzoek. Jaarlijks krijgen ongeveer achthonderd vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, hoe meer kans op een goede behandeling.

Lees ook: Vanaf dít jaar krijgen ook jongens een HPV-vaccinatie

Zo werkt de zelftest

Dertigers die in 2023 voor het eerst een uitnodiging krijgen, ontvangen dus standaard een zelftest. Blijkt na de afname dat er afwijkende cellen gevonden zijn, dan moet je alsnog naar de huisarts. Hoe het werkt? Met de zelftest neem je vaginaal materiaal af, dat vervolgens wordt opgestuurd naar een laboratorium. Daar wordt het gecheckt op HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Binnen vier weken krijg je een brief thuisgestuurd met de uitslag en eventueel een advies.

Bron: RTL nieuws, RIVM

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.