Roos Schlikker (42) is journalist, columnist en moeder van zoons Miró (9) en Róman (7). In Kek Mama schrijft ze over haar gezinsleven.
Lees verder onder de advertentie
De prins is uit school gekomen en drapeert zich op de bank. “Maaaaaaaam…” klinkt het landerig. “Ik heb hongeeeeeeer. Wat mag ik eten?”
Ik som wat op. “Stukje fruit? Een tosti? Ik heb nog mozzarella als je wilt.” Nuffig schudt hij zijn prinsenhoofd. “Geen zin in.” Ik haal mijn schouders op. “Nou, roep maar als je het weet.”
Een halfuur later. Opnieuw gebrul. “Maaaaaaaam…” De prins zucht. “Ik heb het koud. Kun je iets warms voor me pakken?” Ik drapeer een dekentje over zijn schoot.
Weer tien minuten later. “Maaaaaaaam…” Of ik een doekje wil pakken, want de prins heeft wat water gemorst. Of ik zijn boek wil zoeken, want de prins weet niet waar-ie is. Of ik niet toch een appel kan brengen. “Geschild. In partjes. Met kaneel.” Daarmee gaat hij een brug te ver. “Jemig”, roep ik. “Wat is met jou aan de hand? Ik ben je slaaf niet. Laat je niet zo bedienen.” Woedend kijkt de prins me aan. “Ik wil een appel! Met kaneel!” “Je kan de rambam krijgen.” “Maaaaaaaam!”
Lees verder onder de advertentie
Personal assistent
De stemming komt er die middag niet meer in. Ik mopper inwendig. Verwend mormel. Ik ben zijn serveerster niet. Wat denkt-ie wel? Dat ik een restaurant aan huis run? Of een baantje zoek als personal assistent? Waar is mijn lieve kleine hartendief die normaal zo makkelijk is, zijn dekentjes zelf pakt en niet loopt te jengelen om geschilde appeltjes?
Lees verder onder de advertentie
Maar dan is het avond en maan ik de prins zijn koninklijke tanden te poetsen. Hij kijkt me aan en prevelt: “Sorry, mam. Ik… ik ben gewoon zo moe.”
Eindelijk komt het verhaal eruit. Hij was die morgen al om vijf uur wakker en had niet meer kunnen slapen. Hij wilde niets zeggen, had manmoedig geprobeerd zich door de dag heen te slaan, maar hij voelde zich beroerd. Ik kijk hem aan. Plotseling zie ik het. De prins die zo veel eisen had, had eigenlijk maar één grote behoefte: zorg voor mij, want ik ben te moe. En is dat niet veel vaker zo? Veeleisende mensen hebben dikwijls iets heel anders nodig dan waar ze om vragen. Ze willen gezien worden. En wat liefdevolle aandacht.
Lees verder onder de advertentie
Niet veel later ligt de prins in bed. Hij wil nogmaals sorry zeggen, maar ik leg mijn vinger op zijn lippen. Ssssst. Ga maar slapen jij. Ik ben er, kleine prins. Ik leg een dekentje over hem heen.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).