dit-voel-je-als-je-zwanger-bent

Inmiddels is Kek Mama’s Malu al dik over de helft van haar zwangerschap, maar ze weet nog als de dag van gisteren hoe ze de eerste symptomen bij zichzelf herkende.

'Ik voelde niets. Helemaal niets'

Je kent het wel: zo’n Jomanda-uitspraak als ‘zodra je zwanger bent, vóel je het gewoon, je bent in één klap een ander mens’. Nou, ik zal je uit de brand helpen: ik voelde de eerste dagen helemaal niets. Ik was overtijd, maar had geen euforie-gevoel, geen mooie gloed over m’n gezicht, geen wispelturige emoties, gevoelige borsten of veranderende geur - niets.

 

Dure grap

De test zei misschien wel '2-3', maar ik geloofde er geen barst van. Ik googelde urenlang naar 'eerste symptomen zwangerschap' en het was zelfs zo erg dat ik voor onze eerste afspraak bij de verloskundige om de dag een zwangerschapstest kocht om te kijken of die vorige me niet gewoon voorloog. Dure grap, dat wel.

 

Lees ook
Column Malu: 'Alleen al bij het woord 'positiekleding' kreeg ik de rillingen' >

 

'Die dingen zaten in de weg'

Tot mijn bh na een paar weken wel erg strak ging zitten en m’n borsten op standje knappen stonden. Op mijn buik slapen ging niet meer: die dingen zaten gewoon in de weg.

 

Rood doorlopen ogen

Mijn reuk veranderde (ik walgde ineens van de favoriete parfum van m’n vriend - zelfs nu verdraag ik die geur nog slecht) en alleen al bij het idee aan ons favoriete restaurant kwam het maagzuur omhoog. Ik rende om het halfuur naar de wc en barstte tijdens een doodnormale autorit in huilen uit. All You Need is Love of een reclame voor kattenvoer kijken? Ook dat ging niet zonder vervolgens de rest van de avond met rood doorlopen ogen voor de tv te zitten. 

 

'De vlag kan uit'

Toen wist ik het zeker: de vlag kan uit, want ik ben zo zwanger als wat. En als je dan denkt dat je het ergste hebt gehad? Zeker niet. Want ook ik (nou ja, vooral m’n vriend) was een van de gelukkigen die de eerste maanden moest dealen met enkele pittige zwangerschapssymptomen. En zo ging dat eraantoe.

 

Denk je dat je zwanger bent? Dit zijn de eerste symptomen

  1. Overtijd - als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt en je bent overtijd, kan dit wijzen op een zwangerschap. Bij een onregelmatige cyclus is dit wat lastiger te bepalen.
  2. Innestelingsbloeding - zes tot twaalf dagen na de conceptie nestelt de eicel zich in de baarmoederwand. Dit kan zorgen voor buikkramp en een roze of bruine innestelingsbloeding.
  3. Afkeer van voedsel en geuren - je reuk wordt vaak beter, waardoor je ineens heel misselijk kunt worden van bepaalde geuren. Dit kun je trouwens al vanaf week één van je zwangerschap gaan merken.
  4. Vermoeidheid - de hormonen gieren door je lijf, de placenta moet gemaakt worden: zelfs in de eerste weken vraagt een zwangerschap al veel van je lijf. Niet zo gek dat je moe kunt zijn.
  5. Gevoelige of gezwollen borsten - verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding, met als gevolg gevoelige borsten. Hierdoor zijn de aderen in je borsten vaak ook beter te zien.
  6. Veranderende tepelhoven - het hormoon hCG zorgt ervoor dat je tepels straks steviger zijn voor de baby. Hierdoor neemt het pigment in de tepel meestal toe.
  7. Vaker plassen - ook dit komt door de veranderende hormonale huishouding: er wordt meer bloed door je nieren gepompt waardoor je vaker naar de wc moet.
  8. Emotioneel - zwangerschapshormonen hunnen namelijk je neurotransmitters (chemische boodschappers in je hersenen) beïnvloeden, waardoor je soms de controle over je emoties verliest.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >