Column Malu: ‘Je voelt je meteen ‘anders’ zodra je zwanger bent? Onzin’

14.03.2018 11:05
dit-voel-je-als-je-zwanger-bent

Inmiddels is Kek Mama’s Malu al dik over de helft van haar zwangerschap, maar ze weet nog als de dag van gisteren hoe ze de eerste symptomen bij zichzelf herkende.

‘Ik voelde niets. Helemaal niets’

Je kent het wel: zo’n Jomanda-uitspraak als ‘zodra je zwanger bent, vóel je het gewoon, je bent in één klap een ander mens’. Nou, ik zal je uit de brand helpen: ik voelde de eerste dagen helemaal niets. Ik was overtijd, maar had geen euforie-gevoel, geen mooie gloed over m’n gezicht, geen wispelturige emoties, gevoelige borsten of veranderende geur – niets.
 

Lees ook
Babyuitzet-checklist: dít heb je allemaal nodig >

 

Dure grap

De test zei misschien wel ‘2-3’, maar ik geloofde er geen barst van. Ik googelde urenlang naar ‘eerste symptomen zwangerschap’ en het was zelfs zo erg dat ik voor onze eerste afspraak bij de verloskundige om de dag een zwangerschapstest kocht om te kijken of die vorige me niet gewoon voorloog. Dure grap, dat wel.

‘Die dingen zaten in de weg’

Tot mijn bh na een paar weken wel erg strak ging zitten en m’n borsten op standje knappen stonden. Op mijn buik slapen ging niet meer: die dingen zaten gewoon in de weg.

 

Lees ook
Zo leg je je zwangerschap op een mooie manier vast >

Rood doorlopen ogen

Mijn reuk veranderde (ik walgde ineens van de favoriete parfum van m’n vriend – zelfs nu verdraag ik die geur nog slecht) en alleen al bij het idee aan ons favoriete restaurant kwam het maagzuur omhoog. Ik rende om het halfuur naar de wc en barstte tijdens een doodnormale autorit in huilen uit. All You Need is Love of een reclame voor kattenvoer kijken? Ook dat ging niet zonder vervolgens de rest van de avond met rood doorlopen ogen voor de tv te zitten. 

 

‘De vlag kan uit’

Toen wist ik het zeker: de vlag kan uit, want ik ben zo zwanger als wat. En als je dan denkt dat je het ergste hebt gehad? Zeker niet. Want ook ik (nou ja, vooral m’n vriend) was een van de gelukkigen die de eerste maanden moest dealen met enkele pittige zwangerschapssymptomen. En zo ging dat eraantoe.

 

Denk je dat je zwanger bent? Dit zijn de eerste symptomen

  1. Overtijd – als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt en je bent overtijd, kan dit wijzen op een zwangerschap. Bij een onregelmatige cyclus is dit wat lastiger te bepalen.
  2. Innestelingsbloeding – zes tot twaalf dagen na de conceptie nestelt de eicel zich in de baarmoederwand. Dit kan zorgen voor buikkramp en een roze of bruine innestelingsbloeding.
  3. Afkeer van voedsel en geuren – je reuk wordt vaak beter, waardoor je ineens heel misselijk kunt worden van bepaalde geuren. Dit kun je trouwens al vanaf week één van je zwangerschap gaan merken.
  4. Vermoeidheid – de hormonen gieren door je lijf, de placenta moet gemaakt worden: zelfs in de eerste weken vraagt een zwangerschap al veel van je lijf. Niet zo gek dat je moe kunt zijn.
  5. Gevoelige of gezwollen borsten – verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding, met als gevolg gevoelige borsten. Hierdoor zijn de aderen in je borsten vaak ook beter te zien.
  6. Veranderende tepelhoven – het hormoon hCG zorgt ervoor dat je tepels straks steviger zijn voor de baby. Hierdoor neemt het pigment in de tepel meestal toe.
  7. Vaker plassen – ook dit komt door de veranderende hormonale huishouding: er wordt meer bloed door je nieren gepompt waardoor je vaker naar de wc moet.
  8. Emotioneel – zwangerschapshormonen hunnen namelijk je neurotransmitters (chemische boodschappers in je hersenen) beïnvloeden, waardoor je soms de controle over je emoties verliest.

 

Lees ook
‘Ik werd zwanger na een verhouding met een getrouwde man’ >

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >