Een half uur lang met je kroost aan tafel zitten: klinkt als een hele opgave, maar met de tips van blogger Elisa Johnston is het minder moeilijk dan het lijkt.
Lees verder onder de advertentie
Waar sommige gezinnen slechts vijf minuten aan tafel zitten of simpelweg op de bank eten, trekt Elisa er iedere dag een half uur voor uit. ‘Aan tafel, met z’n allen. Dat klinkt als een hels karwei – en inderdaad, soms moet ik naderhand even mediteren om weer rustig te worden. Maar samen eten is belangrijk. Op die manier blijven we, in de hectiek van alledag, verbonden met elkaar.’
Lees verder onder de advertentie
Geen schermen
Inmiddels heeft Elisa geleerd wat ze kan doen om de ‘chaos’ tijdens het eten wat draaglijker te maken. ‘Ten eerste: geef iedereen een vaste plek. Doe je dat niet, dan ontstaan er geheid gevechten rond alle hoeken van de tafel. Zorg er ook voor dat er geen telefoons of andere schermen op tafel komen. Heus, je overleeft het echt wel als je een half uur naar elkaar moet kijken.’
Een andere tip van Elisa: houd een vaste begin- en eindtijd aan. ‘En geef iedereen daarin de kans om iets te zeggen, zonder dat de rest hem onderbreekt. Dat vereist training, maar het helpt.’ Om te voorkomen dat het kippenhok wordt, kun je ook proberen een gesprek te starten. ‘En dan bedoel ik: vraag ieder kind over z’n hoogtepunt van de dag, of welk interessant feitje hij wil delen’, legt Elisa uit.
Even afkoelen
Loopt het alsnog in de soep? ‘Speel dan een rustig spel. Vreemd genoeg werkt dat meestal. Is er een kind dat de hele tijd schreeuwt, dan mag hij afkoelen op z’n kamer.’
Garanties kan Elisa niet geven, maar ze hoopt dat alle ouders haar tips in overweging willen nemen. ‘Probeer het op z’n minst een keer. Ik zou zeggen: pak je bestek en eet smakelijk.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.