Fotoserie: ‘Mam, wat eten we?’

11.10.2015 07:33

Als we ’s avonds met onze kinderen aan tafel schuiven, doen miljarden mensen over de hele wereld hetzelfde. Het ene gezin zit aan een keurig gedekte dis met gezellige schalen, schoon bestek en glanzend gewreven glazen. Het andere op de hurken in een kring. Het volgende in de brandende zon op een kleedje voor hun tent. Hungry Planet kwam al in 2005 uit, maar is nog steeds zo’n koffietafelboek dat je af en toe openslaat.

De foto’s van de Amerikaan Peter Menzel zijn simpel en eerlijk. De teksten van zijn vrouw Faith D’Aluisio idem dito. Vierentwintig landen, dertig gezinnen, van Bosnië tot Japan, van Groenland tot Egypte, van de Verenigde Staten tot Frankrijk – het blijft niet te geloven hoe groot de verschillen wereldwijd zijn.

Er staan hooguit twaalf, dertien huizen in Shingkhey, een gehucht in Bhutan dat tegen de bergen is aangeplakt. In een ervan wonen Nalim en Namgay met hun kinderen en kleinkinderen. Voor de foto verzamelden ze zich in de gebedsruimte van hun huis van drie verdiepingen dat is gebouwd met klei. Aan hun voeten het eten dat ze in een week gebruiken om dertien monden te voeden.
Totale waarde: € 4,52.

Benieuwd naar meer verhalen? Lees het in Kek Mama 11-2015.