Ben je zwanger en heb je af en toe last van een zeurende, stekende buikpijn? Dan kan dit bandenpijn zijn. Waar dit vervelende gevoel vandaan komt en wat je ertegen kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat bandenpijn?
Je baarmoeder zit met stevige banden aan je bekken vast, maar tijdens je zwangerschap – dus als je baarmoeder groeit – rekken de banden uit en worden ze elastischer. Dit veroorzaakt die zeurderige pijn.
Hoe herken je bandenpijn?
Tijdens het eerste trimester kun je al last krijgen van bandenpijn – vaak is deze pijn vergelijkbaar met menstruatieklachten. Vanaf twintig weken zwangerschap kan de pijn heftiger, zeurderiger en stekender worden. De meeste vrouwen voelen het vooral in de onderbuik of aan de zijkant van de baarmoeder. Soms kan het ook doortrekken naar je onderrug, vagina, schaambot en schaamlippen.
Lees verder onder de advertentie
Bij het maken van een plotselinge beweging, hoesten of niesen, een volle blaas of een orgasme kan de pijn erger worden.
Helaas is bandenpijn niet te voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat de pijn minder heftig is:
Probeer te voorkomen dat je plotselinge bewegingen maakt. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar voel je bijvoorbeeld dat je moet niesen of hoesten? Ondersteun je buik dan met je handen.
Let goed op je houding: verdeel je gewicht goed over twee benen, hou je rug recht en je knieën licht gebogen.
Probeer zo min mogelijk te bukken en niet zwaar te tillen.
Neem genoeg rust – als je moe bent kan de bandenpijn erger worden.
Heb je veel last van bandenpijn? Dan kan een steunbroekje, buikband, sjaal of sarong om je onderbuik verlichting geven.
Stap in een warm bad of onder een warme douche. Ook een kruik kan de pijn verzachten.
Of je ‘m nu aan iemand cadeau doet of ze voor jezelf koopt: deze goodiebag is hoe dan ook een succes. Bekijk de inhoud hier en bestel ‘m voor slechts € 39,95 i.p.v. € 272,89!
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).