Sommigen merken er niets van, maar de meeste zwangere vrouwen moeten er toch echt aan geloven: misselijkheid. Wat kun je eraan doen? Wij zetten een aantal tips op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Misselijk zijn is één van de vele zwangerschapskwaaltjes. Niet iedere vrouw heeft er last van, maar het gros van de zwangeren wel: acht op de tien. Het komt voornamelijk voor in het eerste trimester, als je lichaam op volle kracht bezig is om de organen van je baby aan te leggen. Meestal begint het tussen de vierde en zevende week en is de piek rond de negende week. Vaak worden de klachten na het eerste trimester minder.
Lees verder onder de advertentie
Wat merk je?
Een misselijk gevoel, dat is duidelijk. Maar de mate verschilt per vrouw. De een is de hele dag misselijk, de ander heeft er alleen een paar uur last van. Bij veel vrouwen speelt de kwaal vooral ’s ochtends op, waardoor het ook wel ochtendmisselijkheid wordt genoemd.
De oorzaak is overigens niet bekend. Het zwangerschapshormoon zou een rol spelen; zeker als je meer van dit hormoon in je lichaam hebt zitten. Krijg je een meerling, dan kun je meer last hebben van misselijkheid. Ook kan het in de familie zitten. Heb je er veel last van, dan is de kans groot dat je het ook weer hebt tijdens een volgende zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je eraan doen?
Er zijn verschillende trucjes om de misselijkheid te verminderen. Maar ook hier geldt: of dit werkt, en in welke mate, verschilt sterk per vrouw. Het is in elk geval het proberen waard.
Zoek uit wat voor eten en drinken je het beste verdraagt
Neem van alles kleine hoeveelheden; liever een paar keer per dag een beetje, dan drie keer grote maaltijden
Pak je rust. Vermoeidheid kan misselijkheid verergeren
Gember zou bij veel vrouwen helpen. Denk aan een gemberkoekje, thee of tabletten
Acupressuur (druk rondom acupunctuur-punten in je lichaam) kan misselijkheid verminderen
Medicatie kan helpen, maar overleg eerst met je huisarts of verloskundige
Extreme misselijkheid
Ongeveer twee procent van de zwangere vrouwen heeft last van een zeer ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid, waarbij ze bijna niets kunnen binnenhouden. Dit wordt hyperemesis gravidarum (HG) genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Bij Stichting Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum (ZEHG) kun je terecht voor hulp en contact met andere vrouwen die dit meemaken.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.