Sommigen merken er niets van, maar de meeste zwangere vrouwen moeten er toch echt aan geloven: misselijkheid. Wat kun je eraan doen? Wij zetten een aantal tips op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Misselijk zijn is één van de vele zwangerschapskwaaltjes. Niet iedere vrouw heeft er last van, maar het gros van de zwangeren wel: acht op de tien. Het komt voornamelijk voor in het eerste trimester, als je lichaam op volle kracht bezig is om de organen van je baby aan te leggen. Meestal begint het tussen de vierde en zevende week en is de piek rond de negende week. Vaak worden de klachten na het eerste trimester minder.
Lees verder onder de advertentie
Wat merk je?
Een misselijk gevoel, dat is duidelijk. Maar de mate verschilt per vrouw. De een is de hele dag misselijk, de ander heeft er alleen een paar uur last van. Bij veel vrouwen speelt de kwaal vooral ’s ochtends op, waardoor het ook wel ochtendmisselijkheid wordt genoemd.
Lees verder onder de advertentie
De oorzaak is overigens niet bekend. Het zwangerschapshormoon zou een rol spelen; zeker als je meer van dit hormoon in je lichaam hebt zitten. Krijg je een meerling, dan kun je meer last hebben van misselijkheid. Ook kan het in de familie zitten. Heb je er veel last van, dan is de kans groot dat je het ook weer hebt tijdens een volgende zwangerschap.
Wat kun je eraan doen?
Er zijn verschillende trucjes om de misselijkheid te verminderen. Maar ook hier geldt: of dit werkt, en in welke mate, verschilt sterk per vrouw. Het is in elk geval het proberen waard.
Zoek uit wat voor eten en drinken je het beste verdraagt
Neem van alles kleine hoeveelheden; liever een paar keer per dag een beetje, dan drie keer grote maaltijden
Pak je rust. Vermoeidheid kan misselijkheid verergeren
Gember zou bij veel vrouwen helpen. Denk aan een gemberkoekje, thee of tabletten
Acupressuur (druk rondom acupunctuur-punten in je lichaam) kan misselijkheid verminderen
Medicatie kan helpen, maar overleg eerst met je huisarts of verloskundige
Extreme misselijkheid
Ongeveer twee procent van de zwangere vrouwen heeft last van een zeer ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid, waarbij ze bijna niets kunnen binnenhouden. Dit wordt hyperemesis gravidarum (HG) genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Bij Stichting Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum (ZEHG) kun je terecht voor hulp en contact met andere vrouwen die dit meemaken.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Sophia (30) zich af: hoe maak ik mijn schoonmoeder bewust dat mijn dochters twee verschillende kinderen zijn en niet van dezelfde cadeautjes houden?
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Pak je tassen, roep de kinderen en spring in de auto: Europa-Park is de volgende bestemming! Dit onbekende pretpark is nog niet zo bekend bij Nederlanders, maar een absolute must-visit als je Disneyland en De Efteling al gezien hebt.
Thuisblijfmoeder Holly McBride had er genoeg van. Toen haar man beweerde dat fulltime moeder zijn een makkie was, besloot ze hem een harde les te leren. Ze liep vroeg in de ochtend het huis uit, checkte in bij een hotel en genoot van 24 uur pure rust.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?