Moeders met deze sterrenbeelden shoppen veel teveel voor hun kinderen
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
In de afgelopen vijftig jaar is er heus wel het een en ander veranderd qua taakverdeling binnen het gezin. Toch is minder dan de helft van onze lezers er tevreden over, blijkt uit de Kek Mama’s rolverdeling enquête.
‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’, klonk het rond 1990 al middels Postbus 51-spotjes van de overheid op tv en radio. Het doel: emancipatie en arbeidsparticipatie onder meisjes en jonge vrouwen stimuleren en ze ervan bewust maken dat ze in geval van nood op eigen benen moeten kunnen staan.
De campagne had effect. Want waar in 1990 nog maar een kwart van de vrouwen economisch zelfstandig was, was dat in 2022 66%. Maar dat betekent ook dat nog altijd 34% van de vrouwen niet financieel op eigen benen kan staan, in een tijd waarin minimaal een derde van de huwelijken strandt.
“Nog altijd kan 34% van de vrouwen niet financieel op eigen benen kan staan”
Nog altijd werken veel meer vrouwen dan mannen in deeltijd. Bijna de helft van de vrouwen mindert of stopt met werken wanneer ze moeder wordt, en verdient minder dan haar partner. Wat betekent dat voor de rolverdeling binnen gezinnen? Hoog tijd voor een enquête onder Kek Mama-lezers.
Met meer dan 1800 respondenten tussen de 27 en 50 jaar met kinderen tot 12 jaar was het aantal reacties op onze jaarlijkse enquête hoger dan ooit, het onderwerp ‘wie doet wat’ houdt de gemoederen behoorlijk bezig. Opvallend: het gros van de lezers – over het algemeen moeders – die de enquête invulden, bevindt zich in een ‘traditioneel’ gezin. Maar liefst bijna 92% is samen met de partner met wie ze kinderen kreeg. Ruim 6% is single moeder, al dan niet met een co-ouderschap, en ruim 2% heeft een samengesteld gezin.
De 1,32% thuisblijfouders die reageerden, bevinden zich allemaal in een ‘traditioneel’ gezin. “Maar ik wilde dat thuisblijfmama’s eens niet werden gezien als vrouwen die niet werken of bijdragen aan de samenleving”, reageert een lezer (31). “Dat is het grootste misverstand dat er bestaat. Het is hard werken en als man en kind goed in hun vel zitten, heeft dat effect op de samenleving.”
Het grootste deel, bijna 58% van de Kek Mama-lezers, werkt 25 tot 36 uur per week en voelt zich binnen de relatie net zo vrij als haar partner om te kiezen hoeveel ze werkt. “Sterker nog: als vrouw voel ik me vrijer om ervoor te kiezen minder te werken, omdat dat van vrouwen toch makkelijker wordt geaccepteerd dan van mannen”, reageert een lezer (37).
Daar tegenover staat evengoed een grote groep vrouwen die die vrijheid niet voelt. Eén lezer (33) zegt juist druk te voelen om parttime te werken in plaats van fulltime, omdat dat van vrouwen meer wordt verwacht.
“Ik krijg regelmatig opmerkingen dat ik te veel werk. Terwijl ik veel meer thuis ben met de kinderen dan mijn man”
Een ander (34) zegt: “Bij mijn man wordt het gewaardeerd dat hij één dag per twee weken met de kinderen is, maar ik krijg regelmatig opmerkingen dat ik te veel werk. En dat terwijl ik veel meer thuis ben met de kinderen dan mijn man.”
In de alleenstaande én samengestelde huishoudens werkt iedereen die reageerde op onze enquête, maar voelt zich daar ook toe verplicht. Niet zo gek dus dat van de alleenstaande ouders minder dan de helft tevreden is over de arbeidsverdeling in het gezin; die werken in hun eentje voor de kost – kinderalimentatie buiten beschouwing gelaten.
49% van de alleenstaande ouders is tevreden over de arbeidssituatie
Een van de ondervraagden (32) in een samengesteld gezin zegt: “Ik heb vijf banen om mijn vier kinderen en de huur te kunnen betalen.” Of zoals gescheiden single moeder Charlotte (39) zegt: “Als de vader van mijn kinderen zou werken, kon hij tenminste financieel bijdragen in de zorg voor onze zonen van 12 en 9 jaar. In plaats daarvan draai ik op twee weekends per maand na op voor alle zorg, én voor alle lasten.”
73% van de Kek Mama-lezers* werkt minder dan haar partner, ruim 70% is blij met die arbeidsverdeling
Toch geldt onder Kek Mama-lezers in het algemeen ook dat bijna driekwart minder werkt dan haar partner. Van de moeders met een co-ouderschap werkt 70% minder dan haar ex-partner. In de ‘traditionele’ gezinnen is ruim 70% van de mensen content met die situatie, tegen bijna de helft van de mensen in samengestelde of eenoudergezinnen.
Lees ook – Van carrièretijger naar huisvader: ‘Sommigen vragen of ik hem nog wel aantrekkelijk vind nu’ >
Op een partner of co-ouder die helemaal stopt met werken om fulltime voor de kinderen te zorgen zit desondanks onder de respondenten vrijwel niemand te wachten, zelfs als geld geen rol speelt, al zou bijna 1,5% zelf wél volledig willen stoppen met werken als dat kon.
“Ik moet er niet aan denken, een man die altijd thuis is”, zegt Regina (37). “Ik doe een groot deel van mijn werk vanuit huis, dus dan zouden we altijd op elkaars lip zitten. Oorlog gegarandeerd. Andersom zou ik ook niet altijd thuis willen zijn. Tot de jongste vier jaar was heb ik het gedaan, daarna sloeg ik dólgelukkig aan het solliciteren. Voor een parttime baan, dat wel; ik wil namelijk tijd voor de kinderen én mezelf overhouden.”
93% van de moeders wil niet dat haar partner thuisblijfouder wordt
“Onsexy”, noemt Desiree (40) een volledig niet-werkende partner. “Zelfs al zou hij nog zo goed voor de kinderen zorgen. Ik wil dat mijn man meer is dan alleen de vader van mijn kinderen, ik wil hem ook nog begeren om wie hij is als individu, en om zijn ambities. Precies waarom hij mij ook begeert. Een tussenvorm, waarin we allebei deels zorgen, is andere koek – en zo doen we het ook.”
1% van de moeders wil helemaal stoppen met werken
Voor Malou (33) is dat onbegrijpelijk. “Ik zou het wel zien zitten, hele dagen thuis zijn met mijn dreumesen van één en twee jaar. Beetje koekjes bakken, lunchen buiten de deur, tot de middag in onze pyjama’s lopen. Maar ja, dat kunnen we niet betalen.”
Desgevraagd erkent ruim 55% van de lezers dat thuisblijven voor de kinderen een fulltime baan is, maar bijna 67% vindt óók dat thuisblijfouders een kleine wereld hebben.
57% vindt dat thuisblijfouders een fulltime baan hebben*
“De horror”, gruwt Ella (36). “Vier weken na mijn tweede bevalling zat ik alweer tierend boven de krant, me kwaad te maken over domme politieke beslissingen en ander wereldleed. Ga alsjeblieft zo snel mogelijk weer werken, riep mijn man; ik vloog tegen de muren door het leven in babyritme.”
4% vindt thuisblijfouders lui en ambitieloos*
Bijna 36% van de ouders met een hbo- of universitaire opleiding geeft bovendien aan dat ze thuisblijven voor de kinderen zonde vinden van hun opleiding. “Maar soms is dat financieel aantrekkelijker dan werken en bijna het volledige salaris moeten afstaan aan kinderopvang”, nuanceert Monique (32), die weliswaar een hbo-opleiding afrondde, maar na de geboorte van haar zoon besloot tijdelijk te stoppen met werken. “Mijn vriend verdient meer dan ik, het was logischer dat hij zijn baan behield. En zo leuk dat ik het praktisch gratis doe vind ik werken nu ook weer niet.”
Meer uitslagen en ervaringen van mede-ouders vind je in Kek Mama 06-2023, vanaf 30 mei in de winkels.
* Bij het woord ‘respondent’ verwijzen we vaak naar ‘haar’ omdat het overgrote deel van de Kek Mama-respondenten vrouw is. Antwoorden komen van respondenten binnen ‘traditionele’ gezinnen.
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.