Kinderopvang nodig? Dit zijn de opties in Nederland

08.12.2022 16:19
kinderopvang te duur Beeld: Pixabay

Gaat je kind binnenkort naar de opvang, omdat-ie zo met andere kinderen kan spelen of gewoon omdat het logistiek gezien beter uitkomt? Dan is de vraag wat voor kinderopvang het beste bij je kind past. Want er zijn nogal wat verschillende opties.


Benieuwd welke keuzes je hebt? Check de lijst hieronder.

Crèche of kinderopvang

De kinderdagopvang of crèche is misschien wel de bekendste vorm van opvang in Nederland. Dit is een speelse omgeving waarin kinderen de hele dag kunnen spelen. Het is goed voor de sociale contacten van je kind, omdat ze ook met andere kinderen kunnen spelen.

Ouderparticipatiecrèche

De ouderparticipatiecrèche, wat houdt dat in? Het betekent dat verschillende ouders in de omgeving op elkaars kinderen passen. Dit kan bijvoorbeeld met de kinderen van vrienden of familie. Zo heb je altijd een oppas die je vertrouwt en kent. Het enige is dat je zelf ook af en toe op de kinderen van een ander moet passen, dus daar moet je wel tijd voor én zin in hebben.

Gastouder

Als je liever een kleine thuisopvang hebt, kun je kiezen voor een gastouder. Het zijn groepjes die bestaan uit maximaal 6 kinderen bij elkaar. De gastouder vangt de kinderen thuis op, samen met de eigen kinderen. Je kunt een gastouder vinden door bij een gastouderbureau langs te gaan of eens goed rond te vragen in je omgeving.

Lees ook: Onderzoek: twee op de vijf ouders voelt zich soms schuldig om kind naar opvang te brengen

Familieleden

Je kinderen zijn waarschijnlijk gek op opa en oma, en andersom ook natuurlijk. Al heeft niet elke grootouder zin om op de kleinkinderen te passen. Vinden familieleden het wel leuk? Schakel ze dan eens in als oppas. Als dit goed georganiseerd wordt en in goed vertrouwen gebeurt, kan dit een heel fijne en flexibele kinderopvang zijn.

Au pair

Een au pair klinkt misschien luxe, maar als je een druk leven hebt, is het soms een fijne oplossing. Een au pair woont namelijk bij je in huis en kan dus ook huishoudelijke taakjes op zich nemen. Au pairs kun je vinden via verschillende organisaties.

Oppas aan huis

Je kunt er ook voor kiezen om een oppas aan huis te laten komen, dit wordt ook een nanny genoemd. Het verschil met een au pair is dat een nanny niet bij je in huis woont. Het is een handige oplossing, omdat je je kinderen nergens heen hoeft te brengen. Er zijn verschillende bemiddelingsbureau’s die je kunnen helpen een geschikte oppas te vinden. Heb je alleen ’s nachts een helpende hand nodig, bijvoorbeeld omdat je nachtdiensten draait? Kies dan voor een nachtnanny.

Toeslag

In Nederland kun je kinderopvangtoeslag krijgen voor een goedgekeurde opvang. Check hier of jullie opvang erbij staat. Let wel op: voor tussenschoolse opvang (TSO) kun je geen kinderopvangtoeslag aanvragen. Vanaf 2023 wordt de kinderopvang fors duurder, en de toeslag groeit niet mee. Meer daarover lees je in dit artikel.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.