66% van de moeders is ontevreden over de taakverdeling in huis: ‘Mijn partner mag wel wat meer meedenken’

31.05.2023 14:48
enquête taakverdeling ontevreden rolverdeling huis Beeld: Getty Images

Met nog altijd meer vrouwen die parttime werken dan mannen binnen heterorelaties, rijst de vraag: zijn zorg- en huishoudelijke taken in Nederlandse gezinnen anno nu dan wél fiftyfifty verdeeld? Het antwoord: nee.

In de afgelopen vijftig jaar is er heus wel het een en ander veranderd qua taakverdeling binnen het gezin. Toch is minder dan de helft van onze lezers er tevreden over, blijkt uit de Kek Mama’s rolverdeling enquête.

De helft van de Kek Mama-lezeressen* verdeelt de zorg voor een ziek kind fiftyfifty met haar partner

Opvallend: in ‘traditionele’ gezinnen blijven partners in de helft van de gevallen precies even vaak thuis voor een ziek kind. Ook opvoedkundige gesprekken en gebroken nachten nemen partners daar in de helft van de gevallen meestal fiftyfifty voor hun rekening.

Bijspringen

In alleenstaande en samengestelde gezinnen ligt dat logischerwijs anders, hetzij omdat er nu eenmaal geen andere ouder voorhanden is, hetzij omdat het je ‘eigen’ kind betreft en niet dat van je nieuwe partner.

Verder zijn er opvallend veel opa’s en oma’s beschikbaar om bij te springen wanneer de nood zich aandient. Die luxe heeft niet iedereen. Zo reageert een single moeder (32): “Ik word geleefd door mijn kinderen. Het zou zo fijn zijn een moeder of lieve oma om de deur te hebben die af en toe zou kunnen bijspringen. Dat mis ik echt.”

Tevredenheid

Maar goed, die taakverdeling dus. Daar is binnen ‘traditionele’ families slechts 66% tevreden mee, vaak omdat respondenten vinden dat ze meer moeten doen dan hun partners. Dik een kwart maakt er ook ruzie over.

“Mijn partner mag wel wat meer meedenken en taken overnemen bij drukte”, reageert een lezer (33), “daar maken we soms ruzie over.” Ze staat bepaald niet alleen in haar verwijt. Anderen maken daarnaast vaak ruzie met hun partner omdat ze willen dat hij meer interesse toont in het schoolleven van de kinderen, hij te veel overwerkt of te weinig tijd doorbrengt met het gezin.

66% van de moeders* is ontevreden over de taakverdeling in huis en 27% maakt er ruzie over met haar partner

Dat gaat in samengestelde gezinnen iets harmonieuzer. Want ook daar is meer dan de helft van de ouders ontevreden over de taakverdeling, maar een kleine 22% van de stellen maakt er ruzie over.

“Ik zou willen dat mijn nieuwe partner meer tijd besteedt aan zijn eigen kind”, zegt een lezer (36). “En dat we meer tijd vrijmaken voor elkaar”, reageert een ander (33). Voor een enkeling gaan ruzies over heel praktische zaken. “Hielp ie maar wat vaker met de afwas”, verzucht een respondent (33).

Lees ook – Ellen over taakverdeling: ‘Als ik iets niet wil, is het dat mijn jongens het stereotype jaren ’50 beeld voor ogen hebben’ >

Eigen initiatief

Gescheiden ouders met een co-ouderschap zijn vanzelfsprekend een aparte categorie omdat beide ouders daar de helft van de tijd in hun eentje voor een aantal kerntaken staan, maar toch vindt ongeveer de helft dat de andere ouder wel wat meer mag doen in de zorg voor de kinderen en het huishouden.

De helft van de gescheiden moeders vindt dat haar co-ouder meer moet bijdragen aan de zorg voor de kinderen

Zo zegt een lezer (36): “Mijn co-ouder is geen slechte vader, maar hij is minder bezig met de randzaken van kinderen zoals nagels knippen, tandartsbezoeken en kinderfeestjes. Als ik hem iets vraag doet hij het, maar vaak niet op eigen initiatief.”

35% zegt dat haar partner alleen klusjes doet als zij het vraagt

Veel single moeders zien zichzelf als de basis voor hun kinderen en hebben veelal exen die helemaal niet meer naar de kinderen omkijken, laat staan hun zorgtaken. “Ik ben een bewust alleenstaande moeder tegen wil en dank”, zegt iemand (44).

Laksheid

Maar liefst bijna 67% van de huishoudelijke taken wordt dan ook door Kek Mama-lezers, voornamelijk vrouwen, zelf gedaan. Het gaat dan vooral om boodschappen doen, koken, schoonmaken, wassen draaien, financiën regelen, sociale afspraken maken, mantelzorgen en vakanties boeken. Veel van hen snakken naar wat initiatief van hun partner, op dat vlak. Maar die houden zich nog altijd voornamelijk bezig met klussen als het vuilnis buitenzetten, auto- en tuinonderhoud. Alleen de zorg voor huisdieren is overal eerlijk verdeeld.

Kek Mama-lezeressen voeren 67% van alle huishoudelijke taken uit

“Rommel van de kinderen ruimt mijn man niet op”, zegt een van de lezeressen (42). “Hij vindt dat ze dat zelf moeten leren, maar in de praktijk komt het er op neer dat ik de boel uiteindelijk maar opruim.” Een ander (34) klaagt dat haar man wel stofzuigt, maar daarna pas stoft. “Maar ja, ik vind het ook sneller rommelig in huis dan mijn partner”, geeft weer een andere lezer (38) toe.

Alleen de zorg voor huisdieren is overal 50/50 verdeeld

De meeste vrouwen klagen over laksheid bij hun partner, uitstelgedrag, langzaam werken en dat allemaal pas nadat ze hun partner eerst moesten vragen die taken überhaupt uit te voeren. “Het lijkt wel of hij het vanzelfsprekend vindt dat ik alles doe”, zegt iemand (29).

Uit handen trekken

Overigens ergeren partners van de Kek Mama-lezers zich op hun beurt net zo hard aan hun wederhelften. Omdat ze maar blijven aandringen op taken. Ongeduldig zijn. Alles op hun manier moet gebeuren. Dat ze niet zien wat híj allemaal doet en zaken te snel uit hun handen trekken – zeker wanneer het om de kinderen gaat.

“En ik kan slecht spullen weggooien, dus we hebben veel te veel zooi in huis”, steekt een lezer (42) de hand in eigen boezem. Eén lezer ziet seks ook als taak, en biecht op dat haar partner vindt dat dat er dankzij haar veel te weinig van komt.

Meer uitslagen en ervaringen van mede-ouders vind je in Kek Mama 06-2023, vanaf 30 mei in de winkels.

* Bij het woord ‘respondent’ verwijzen we vaak naar ‘haar’ omdat het overgrote deel van de Kek Mama-respondenten vrouw is. Antwoorden komen van respondenten binnen ‘traditionele’ gezinnen

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.