‘Geef ik mijn kinderen teveel huishoudelijke taken?’

07.12.2021 12:34
dilemma kind huishoudelijke taken Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Christine (40) is getrouwd met Rabia (38) en moeder van Phileine (10) en Milou (6).

“Een sterke meid is op haar toekomst voorbereid, zeiden ze vroeger. Wij leven met alleen vrouwen, dus weten onze dochters niet beter dan dat ze het zelf moeten rooien. Niks spierkracht of prinsen op witte paarden; mijn dochters zien me met een klopboor in de hand en huilen net zo makkelijk bij me als dat ze met me stoeien.
 

Lees ook
‘Als single moeder dank ik YouTube op mijn blote knieën’ >

 

Klusjes

Met die opvattingen in mijn achterhoofd, leren mijn vrouw en ik ze graag zo jong mogelijk zelfstandigheid. De vaatwasser in- en uitruimen. Eigen kamers opruimen en als dat niet gebeurd is, zelf te dweilen. De hond moet uit en het gras gemaaid. Maar toen mijn jongste dochter het daar onlangs met een vriendinnetje over had, noemde die dat kinderarbeid.

Ik weet zelf niet beter dan dat je als kind gewoon helpt in het huishouden. Mijn zus en ik maakten vanaf de basisschool onze eigen kamers schoon, dekten de tafel en ruimden hem af. Op mijn twaalfde draaide ik mijn eigen wassen. De consequentie als je drie keer per dag van outfit verandert, oordeelde mijn moeder, en daar ben ik het postuum mee eens.

Om me heen hoor ik nu toch dat nergens kinderen zo veel helpen in huis als de mijne. Ik vind zelf niet dat ik het onmogelijke vraag, we pamperen onze kinderen al zo veel. Ga ik te ver in mijn verwachtingen? En hoe schadelijk is dat dan? Hoe doen andere moeders dit?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.