‘In de zomer lijkt het net alsof ik een andere man heb’

20.06.2023 13:51
op vakantie net alsof andere man heb Beeld: Getty Images

Oké, niet echt natuurlijk, maar voor sommige vrouwen is het net of ze ’s zomers een andere man hebben. “Thuis doet-ie niks, op vakantie is hij opeens niet met de kinderen uit het zwembad te knuppelen, en hij kookt nog ook.”

Edith (38): “Als we geen vakantie hadden, vraag ik me af of Jean en ik nog getrouwd zouden zijn. Ons dagelijks leven draait om het bijna onmogelijk in elkaar passen van school-, sport- en opvangschema’s van onze zonen (8 en 10). En dan hebben we zelf ook nog onze afspraken buiten werktijd. In de praktijk zien we elkaar alleen in bed, en zijn we zo moe dat we zelfs dan nog geen woord met elkaar wisselen.

Hoe anders is het op vakantie. In de aanloop stuurt Jean me dan al spannende appjes. En terwijl de jongens met vriendjes op de camping spelen, vrijen wij stiekem in de caravan. Als ze slapen, komen we weer eens aan echte gesprekken toe. En op de terugreis zijn we verliefder dan ooit. We gaan niet voor niets drie keer per jaar op vakantie.”

Prima taakverdeling

Trude (35): “Thuis doe ik alles en mijn man niks. Maar eenmaal op vakantie is hij niet uit het zwembad te knuppelen met onze kinderen (4, 6 en 9), en kookt daarna nog ook. Ik verslind ondertussen het ene boek na het andere. Prima taakverdeling, vind ik; zo blijft-ie de rest van het jaar voor mij thuis ook te pruimen.”

Biertje en bruiswater

Hester (34): “Mijn man en ik zijn allebei sportfanaten. Hij kickbokst, ik doe aan calisthenics. Onze dochters (5 en 7) leven mee in ons regime van eiwitrijk en koolhydraatarm eten en liggen op zondagochtend naast ons op hun eigen fitnessmatjes.

Maar zodra we op vakantie zijn, laat mijn man de boel ongegeneerd hangen, terwijl ik elke ochtend mijn onmisbare rondje ren. En terwijl hij nog een biertje neemt, open ik mijn tweede fles bruiswater. Ik ben blij als we weer thuis zijn, want hij wordt er strontchagrijnig van, van dat ongezonde eten, en sexyer wordt hij er in mijn ogen ook niet op.”

Lees ook – ‘Ik ga voortaan wel alleen met de kinderen op vakantie’ >

Een man uit duizenden

Khadjia (34): “Ik zou het best begrijpen als mijn man Ahmed op vakantie de boel de boel zou laten. Hij werkt zestig uur per week als aannemer en is ook vaak in de weekenden aan het werk.

De grap is: waar ik hem in het normale leven eigenlijk zelden zie, is hij op vakantie opeens de pater familias. Hij maakt de geweldigste barbecuegerechten, is dagen met onze dochters (9 en 10) in de weer met roeien, trampolinespringen en films kijken, en is – als ze slapen – ook nog leuk voor mij. Misschien heeft hij gewoon meer energie dan ik. Maar één ding is zeker: op die vakanties realiseer ik me meer dan ooit dat ik een man heb uit duizenden.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.