‘In de zomer lijkt het net alsof ik een andere man heb’

22.07.2022 10:00
op vakantie net alsof andere man heb Beeld: Getty Images
Oké, niet echt natuurlijk, maar voor sommige vrouwen is het net of ze ’s zomers een andere man hebben. “Thuis doet-ie niks, op vakantie is hij opeens niet met de kinderen uit het zwembad te knuppelen, en hij kookt nog ook.”
Edith (38): “Als we geen vakantie hadden, vraag ik me af of Jean en ik nog getrouwd zouden zijn. Ons dagelijks leven draait om het bijna onmogelijk in elkaar passen van school-, sport- en opvangschema’s van onze zonen (8 en 10). En dan hebben we zelf ook nog onze afspraken buiten werktijd. In de praktijk zien we elkaar alleen in bed, en zijn we zo moe dat we zelfs dan nog geen woord met elkaar wisselen.

Hoe anders is het op vakantie. In de aanloop stuurt Jean me dan al spannende appjes. En terwijl de jongens met vriendjes op de camping spelen, vrijen wij stiekem in de caravan. Als ze slapen, komen we weer eens aan echte gesprekken toe. En op de terugreis zijn we verliefder dan ooit. We gaan niet voor niets drie keer per jaar op vakantie.”

Prima taakverdeling

Trude (35): “Thuis doe ik alles en mijn man niks. Maar eenmaal op vakantie is hij niet uit het zwembad te knuppelen met onze kinderen (4, 6 en 9), en kookt daarna nog ook. Ik verslind ondertussen het ene boek na het andere. Prima taakverdeling, vind ik; zo blijft-ie de rest van het jaar voor mij thuis ook te pruimen.”

Voor pampus op z'n zonnebed

Marja (40): “Bernard is mijn jeugdliefde. Samen runnen we het gezin als een goed geoliede machine. Ik werk een dag meer dan hij, dus doet hij bijna alles in het huishouden, de zorg voor onze kinderen van 5, 7 en 11 verdelen we fifty-fifty.

Maar zijn we eenmaal op vakantie, dan laat hij opeens alles uit zijn handen vallen. Zelfs onze bungalowtent helpt hij niet opzetten; dat doe ik met onze elfjarige dochter. Boodschappen, de kinderen insmeren, een potje badmintonnen; ik doe het allemaal zonder Bernard, want die ligt voor pampus op z’n zonnebed. Ik mep ’m soms het liefst met de tentharingen om zijn oren. Maar ja, slaan mag niet, leren we onze kinderen. Dus ben ik blij wanneer we na twee weken weer thuis zijn en ik mijn lieve, behulpzame man gewoon weer in mijn armen houd.”

Het ene jaar kies ik, de andere zij

Willemijn (36): “Na vijf jaar ruzie op vakantie, hebben mijn vriend Ross en ik een afspraak gemaakt: het ene jaar kies ik de reis, het andere jaar hij met de kinderen (7 en 11). Ik hou van actie en cultuur, de kinderen en hij willen zon, zee, strand en luieren. Ik verveel me te pletter aan de costa, zij vinden mijn musea en stadswandelingen maar suf. In de praktijk doe ik meer water bij de wijn dan zij en hebben we op ‘mijn’ reizen nog altijd meer luierdagen dan actie en, nou ja, op ‘hun’ vakanties ook. Maar ik kan het hebben, want hoe verschillend we ook zijn op vakantie, ik denk dat in het dagelijks leven geen stel zó op één lijn zit als Ross en ik.”

Gezelliger zonder hem

Kyra (38): “Mijn vriend Laurens en ik doen alles samen, maar de vakanties breng ik met onze dochter (5) en zoon (4) door – zonder hem dus. We zijn allebei nogal van de structuur, maar ik kan dat op vakantie prima loslaten, zolang ik weet dat het tijdelijk is. Laurens niet. De kinderen slapen slecht, eten niet, worden vies en snoepen meer dan anders. Een doorn in het oog van Laurens, wat alleen maar tot spanningen leidt. Dus geniet ik sinds twee jaar van ons heerlijk gestructureerde gezinsleven met dito relatie, en ga ik in de zomer los met mijn kinderen, zonder man die daar overspannen van raakt.”

Hij nog een biertje, ik aan het bruiswater

Hester (34): “Mijn man en ik zijn allebei sportfanaten. Hij kickbokst, ik doe aan calisthenics. Onze dochters (5 en 7) leven mee in ons regime van eiwitrijk en koolhydraatarm eten en liggen op zondagochtend naast ons op hun eigen fitnessmatjes. Maar zodra we op vakantie zijn, laat mijn man de boel ongegeneerd hangen, terwijl ik elke ochtend mijn onmisbare rondje ren. En terwijl hij nog een biertje neemt, open ik mijn tweede fles bruiswater. Ik ben blij als we weer thuis zijn, want hij wordt er strontchagrijnig van, van dat ongezonde eten, en sexyer wordt hij er in mijn ogen ook niet op.”

Bijtanken

Fabiënne (37): “‘Wat doen júllie nou?’ vroeg onze dochter (8) vorige zomer, toen ze ons op een ochtend in de stacaravan betrapte terwijl we net lekker bezig waren tussen de lakens. Dat kennen mijn kinderen niet, dat papa en mama knuffelen en vrijen. We hebben het zo druk, met een eigen horecazaak en de beslommeringen daarbuiten, dat seks wel het laatste is op ons prioriteitenlijstje. Maar op vakantie tanken we helemaal bij, vaak wel twee keer per dag. Nou en, dat we een keer betrapt zijn? Volgens mij is het hartstikke goed voor de kinderen als ze zien dat papa en mama ook gewoon nog geliefden zijn, zelfs al is dat bijna alleen in de zomer.”

Gelukkig hebben we vakanties

Lauren (42): “Mijn vriend en ik zijn vier jaar samen. We strubbelen het hele jaar. Het is bijna niet mogelijk om zijn leven met zijn dochter (10) te verenigen met mijn leven met mijn zonen (11 en 12). In al die tijd zijn hij en zijn dochter pas vier weekends bij mij geweest. Andersom wij wel iets vaker bij hem. Maar er zit altijd wel een sportwedstrijd in de weg, of een drukke toetsweek van een van de kinderen. Op vakantie speelt dat allemaal niet.

Vorig jaar zijn we vier weken in een huis op Corsica geweest. Daar hebben we het zó fijn gehad met z’n vijven. Gelukkig werken onze exen mee, dus doen we het dit jaar weer. Goddank, want als we dit niet hadden, zou ik niet weten hoe we onze relatie moeten baseren op de karige tijd die we verder samen hebben.”

Lees ook
‘Ik ga voortaan wel alleen met de kinderen op vakantie' >

Een man uit duizenden

Khadjia (34): “Ik zou het best begrijpen als mijn man Ahmed op vakantie de boel de boel zou laten. Hij werkt zestig uur per week als aannemer en is ook vaak in de weekenden aan het werk. De grap is: waar ik hem in het normale leven eigenlijk zelden zie, is hij op vakantie opeens de pater familias. Hij maakt de geweldigste barbecuegerechten, is dagen met onze dochters (9 en 10) in de weer met roeien, trampolinespringen en films kijken, en is – als ze slapen – ook nog leuk voor mij. Misschien heeft hij gewoon meer energie dan ik. Maar één ding is zeker: op die vakanties realiseer ik me meer dan ooit dat ik een man heb uit duizenden.”

Veel relaxter na de scheiding

Ronja (39): “Jelle en ik zijn al drie jaar gescheiden, maar de vakanties met onze kinderen (6, 8 en 10) brengen we nog altijd samen door. Zijn vaak egocentrische houding en laksheid in de opvoeding vind ik nog steeds storend in het dagelijks leven. Maar daar is op vakantie geen sprake van, én ik weet dat ik er na die drie weken weer vanaf ben, als ieder dan weer teruggaat naar zijn eigen huis. De vakanties met elkaar sinds we zijn gescheiden, zijn daardoor tot nu toe de beste ooit.”

Niet langer dan een week

Abigail (29): “Ik viel op Marlon vanwege zijn onafhankelijkheid en vrije denken. Hij bij mij op precies hetzelfde. Zelfs sinds we kinderen (nu 3 en 5) hebben, behouden we onze eigen levens. We doen niet zo heel veel samen, behalve het zondagochtendontbijt op bed. Dan is het een chaos van hagelslag tussen de lakens, stoeipartijen en koffievlekken op het kussen en zijn we dolgelukkig met z’n allen.

Maar drie weken op vakantie en de hele dag op elkaars lip? Dan vechten we elkaar de tent uit. We hebben allebei veel ruimte nodig, en dulden beiden weinig kritiek op de omgang met onze kinderen. Marlon hanteert weinig regels, ik ben redelijk streng. Dat botst. Dus beperken we de vakanties tot een weekje; thuis hebben we het stukken leuker.”

En dan flipt hij ineens om niks

Mees (34): “Eerlijk: mijn vriend Arend trekt het gewoon niet zo goed, een samengesteld gezin. Dat zijn we alleen in de vakanties en soms in het weekend; doordeweeks wonen we allebei in onze eigen huizen. Zelf vind ik het ook best pittig, zijn zonen van 10 en 12 drie hele weken samenbrengen met mijn kinderen van 6, 7 en 9, met name door andere opvoedopvattingen, onderlinge strubbelingen en soms tegenwerkende exen.

Hoewel Arend het in de twee weekends per maand nog wel kan opbrengen om gezellig te blijven onder de spanningen die dat soms met zich meebrengt, in de vakanties is dat hem echt te veel. Dan ontploft hij al wanneer er een onvertogen woord valt over zijn kinderen of flipt hij opeens over de twintig paar schoenen in de gehuurde stacaravan. Wij gedijen beter bij het normale leven. Daarom ga ik deze zomer alleen met mijn kinderen op vakantie en hij met de zijne. Blijven mijn vriend en ik de rest van het jaar stukken gelukkiger van.”

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.