‘Mijn vriend en ik hebben de taken goed verdeeld. Op papier. In de praktijk draai ik overal voor op’

19.03.2018 16:26
taken-goed-verdeeld-op-papier

En dan hebben we voor de zoveelste keer ruzie over het huishouden, seks of de opvoeding. Daarom vroegen we drie experts: hoe deal je met almaar terugkerende kwesties?

Probleem: Ik draai voor alles op

“Mijn vriend en ik hebben de taken goed verdeeld. Op papier. In de praktijk draai ik overal voor op – hij belt vaak vanaf zijn werk dat hij het toch niet redt de kinderen op te halen en als hij zou stofzuigen, moet ik daar vijf dagen op wachten. Hij snapt het probleem niet want ‘Hij heeft toch de vuilnisbak buitengezet?’ Grrrrrr.”
 

Twee dingen om te doen

SYLVIA: “Als de huishoudelijke taakverdeling echt zo moeilijk gaat, dan kun je twee dingen doen: bij hem weggaan of het accepteren en stoppen met je ergeren. Want dat maakt het voor jullie allebei onprettig. Ik vraag me ook af of hij beseft hoe belangrijk de huishoudelijke taakverdeling voor jou is. Probeer hem dat nog één keer goed uit te leggen.”

Sylvia van der Spek is psycholoog en relatietherapeut en staat bekend om de nuchtere adviezen (relatieraadsel.nl).

 

Zeg wat het met jou doet

TIM: “Als je tegen je man woorden als ‘nooit’ of ‘altijd’ zegt – ‘jij doet nooit wat, ik moet altijd alles doen’ – slaat zijn brein dicht en hoort hij niets meer. Want het klopt niet wat je zegt, hij heeft immers het vuilnis buitengezet, dus dan zal de rest van je verhaal ook wel niet waar zijn. Zeg liever wat het met jou doet als hij de afwas weer laat staan. Dat je dan het gevoel krijgt dat zijn beloftes niets waard zijn. Pas dan kom je tot een gesprek.”

Tim Veninga is een rebelse relatie- en datingcoach die vaak wordt gevraagd het mannelijk perspectief in liefdeskwesties te belichten (mannengeheim.nl).

 

Zorg voor meer tijd voor jezelf

MARLIJN: “Gaat dit echt om het stofzuigen? Volgens mij is het verwijt eerder dat jij je in de steek gelaten voelt terwijl je vriend gewoon zijn gang gaat. Zorg voor meer tijd voor jezelf. Schakel vaker een oppas in en doe meer leuke dingen, ook samen. En bedenk: is het huishouden echt al die ruzie en wellicht een breuk waard?

Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en begeleidt gezinnen (popelieropleidingen.nl).
 

 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in het Kek Mama Liefdesboek 2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >