Dionne: ‘Sinds onze dochter 10 weken oud was, is haar bedtijd 22.00 uur’
Slaapschema’s: misschien wel het meest frustrerende onderwerp als je een kersverse moeder bent. Vooral als anderen zich ermee bemoeien. ‘Mijn dochter slaapt al door.’ ‘Mijn zoon gaat stipt om 18.00 uur naar bed.’
Iemand die zich daar niets van aantrekt, is Dionne (29). Haar dochter van 3 gaat naar bed op een tijdstip dat voor velen ondenkbaar lijkt.
Onze monden vielen open
“Tijdens een playdate die uitliep tot etenstijd ging het over het beste moment om te vertrekken, zodat de kids op tijd konden slapen. Mijn man en ik moesten lachen toen een ander gezin haastig de deur uit wilde om hun peuter nog voor 20.00 uur naar bed te brengen. Ons gelach veranderde snel in verbazing toen we vroegen hoe laat hun kind ’s ochtends wakker werd. ‘Half zes’, zuchtten de ouders.
Onze monden vielen open van verbazing bij het idee van dit veel te vroege tijdstip om op te staan. De laatste keer dat onze vrolijke, florerende driejarige om half 6 ’s ochtends wakker werd, was in juli 2020—toen ze 10 weken oud was. Sindsdien is haar bedtijd 22.00 uur. Is dat later dan bij de meeste leeftijdsgenootjes? Ja, maar ik zou het nooit veranderen.
Lees ook – Linda: ‘Mijn nichtje van 4 maanden heeft al een eigen iPhone’
Zijn gezicht betrok
Toen ik zwanger was van onze dochter, herinner ik me dat mijn man me vroeg hoe laat baby’s naar bed gaan als ze eenmaal een vast slaapschema hebben. ‘Meestal tussen zeven en half acht’, antwoordde ik. Zijn gezicht betrok. Als federale werknemer in een baan met veel noodoproepen, kwam hij meestal pas om 20.00 of 21.00 uur thuis. We aten dan laat, keken nog wat tv en gingen dan naar bed. Dat werkte prima voor ons leven zonder kinderen.
Natuurlijk verandert het leven onvermijdelijk als er kinderen bij komen, maar ik wilde ook een manier vinden om een gezinsplanning te creëren die past bij onze levensstijl. ‘Nou, we kunnen kijken hoe laat ze daadwerkelijk naar bed gaat. Misschien kunnen we het bij acht uur houden’, zei ik tegen hem. Het gesprek bleef op pauze staan tijdens de newborn fase, toen er nog geen sprake was van vaste slaapjes.
Dat is toch veel te laat?
Toen ze ongeveer twee maanden oud was, begon Lucy’s slaap te verbeteren. Het was een opluchting om meer dan twee of drie uur achter elkaar te kunnen slapen. Een paar weken later sliep ze acht uur achter elkaar. We hadden het gevoel dat we de cyclus van slapeloosheid doorbroken hadden en konden weer ademhalen. Ik kon Lucy om 22.00 uur in bed leggen, haar tussen vijf en zes uur ’s ochtends voeden, waarna ze weer sliep, en dan een paar uur voor mezelf hebben. Ze werd namelijk pas om 08.00 uur wakker.
Dat was augustus 2020. Onze dochter wordt binnenkort vier en we zitten nog steeds op dat schema, minus de vroege ochtendvoeding natuurlijk. Als ik vrienden vertel dat ik Lucy elke ochtend om acht uur wakker moet maken voor de peuterspeelzaal, zijn ze verbaasd. ‘Dat is toch veel te laat?’
“Als we bij Lucy zijn, krijgt ze 100 procent van onze aandacht”
Ons enige moment samen
Dit schema betekent dat mijn man en ik eigenlijk veel vroeger opstaan dan zij. Het stelt ons in staat om samen koffie te drinken en te praten. Haar aankleden en de deur uit gaan is de laatste stap van onze ochtendroutine.
Zodra ik klaar ben met werken, haal ik Lucy op van de opvang. We gaan samen naar huis, waar zij speelt terwijl ik het avondeten bereid. Als mijn man thuiskomt rond acht uur dineren we samen. Het diner is het enige moment van de dag dat we allemaal samen zijn. Na het eten begint Lucy’s bedtijdritueel: in bad, tanden poetsen, pyjama aan, een verhaaltje lezen en om 22.00 uur naar bed.
Lees ook – Bedtijden per leeftijd: slaapcoach Susanne geeft advies
Dit maakt de andere dagen leuker
Ik ben me ervan bewust dat het een groot contrast is met onze vrienden die hun kinderen drie uur vroeger naar bed brengen en dan nog enkele uren samen ‘volwassen tijd’ hebben om te ontspannen. Maar het latere bedtijd geeft ons beiden genoeg tijd om onze werkdagen af te ronden (ik maak maximaal gebruik van de uren dat onze kinderopvang open is), zodat we geen werk mee naar huis nemen. Als we bij Lucy zijn, krijgt ze 100 procent van onze aandacht.
Dit maakt andere dagen ook leuker. Omdat Lucy laat opblijft, kunnen we in het weekend allemaal uitslapen. Zaterdagochtenden zijn zo ontspannend omdat we niet al sinds het ochtendgloren wakker zijn. Als we in het weekend uit eten gaan, hoeven we niet te racen voor het vroege-vogel-arrangement. Als we op vakantie zijn, hoeven we niet te rennen om terug te gaan naar de hotelkamer om haar naar bed te brengen (om vervolgens zelf stil in het donker te zitten).
Lees ook – 5 x kort maar krachtige bedtijdverhaaltjes geschreven met AI
Ik zou het niet anders willen
Volgens het consultatiebureau slaapt Lucy genoeg (ze slaapt nog steeds twee uur op het dagverblijf). Ik ben er zeker van dat wanneer ze dit dutje uiteindelijk laat vallen, dingen verschuiven naar een vroegere bedtijd, maar ik ben nog niet klaar voor dat moment. Ons onconventionele slaapschema heeft ons gezin veel goeds gebracht, en ik zou het niet anders willen.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.