Linda: ‘Mijn nichtje van 4 maanden heeft al een eigen iPhone’

03.02.2024 06:00

Als kersverse moeder ontwikkel je al snel je eigen unieke stijl, en je zult je wel eens verwonderen over de diverse gewoontes van andere moeders. Neem bijvoorbeeld Linda* (31), die zich behoorlijk moest inhouden toen ze ontdekte dat haar piepjonge nichtje al werd blootgesteld aan moderne technologie.

Met kerst deelden mijn man en ik fantastisch nieuws: na een heftig traject was ons eerste kindje ein-de-lijk onderweg. Vreugde vulde de woonkamer, vooral bij mijn schoonouders die voor het eerst opa en oma zouden worden. Pasen bracht een verdubbeling van vreugde toen bleek dat mijn schoonzus ook in verwachting was. Dubbel feest op de roze wolk, want twee maanden na de komst van onze dochter Nora*, verwelkomden we ook haar nichtje Ivy*.

Werelden van verschil

Voor de geboorte van onze dochters trokken we niet vaak met elkaar op. Mijn man en zus zijn twee werelden van verschil, een contrast dat zich ook uit in de opvoeding. Wij zijn vrij voorzichtig met Nora (anderen zouden zeggen ‘overbezorgd’), terwijl zij (misschien iets te) relaxed zijn. Huilt onze kleine meid? Pakken we haar bij wijze van bij de eerste snik op. Zij laten Ivy zonder problemen een halfuur of langer huilend in bed liggen. Als onze kleine huilt, tillen we haar meteen op bij het eerste snikje. Zij laten Ivy zonder problemen een halfuur of zelfs langer huilen in haar bedje. In de eerste paar maanden kwamen wij nauwelijks buiten, terwijl Ivy vanaf het prille begin al de stamkroeg bezocht.

Hoorde ik dit goed?

Onze meisjes (toen 6 en 4 maanden) waren uitgeput toen we binnen stapten, en terwijl ik Nora in slaap bracht aan de borst in ons bed,  bood ik het ledikantje op haar kamer. Maar mijn schoonzus gaf aan dat de box prima was en legde haar neer. “Kun jij Ivy’s telefoon even pakken?”, vroeg ze aan mijn zwager. Hoorde ik dit nou goed? Ja hoor… Uit haar luiertas verscheen een smartphone met roze hoesje, en tot mijn verbazing werd een filmpje opgezet. Een scherm vol felle kleuren en intense noten werd voor Ivy gelegd, die er gefascineerd naar staarde.

Lees ook – ‘Haal je white noise machine uit je handtas: de verborgen iPhone functie

“Terwijl ik tot tien telde, glipte ik naar de keuken om mijn frustraties te laten ontsnappen met een glas rode wijn.”

Verbijstering

Verbijsterd probeerde ik het gesprek luchtig te houden, maar mijn man maakte duidelijk dat onze kleine meid slechts een kwartier per dag naar Nijntje mocht kijken. Mijn zwager antwoordde nonchalant: “Als Ivy vroeg wakker wordt, zetten wij haar filmpje aan zodat wij nog even kunnen tukken.” De telefoon bleek niet alleen thuis een attribuut. In de auto, tijdens etentjes buiten de deur en op terrasjes. Overal kwam de telefoon tevoorschijn. 

Ik wilde er iets van zeggen, móést er iets van zeggen, maar mijn man bracht redding met een eenvoudige opmerking: “Iedereen doet het anders, toch?” Terwijl ik tot tien telde, glipte ik naar de keuken om mijn frustraties te laten ontsnappen met een glas rode wijn. Terug in de woonkamer veranderde de toon met een luchtig gesprek over koetjes en kalfjes.

Digitaal tempo

Na drie porties bitterballen sliep Ivy nog steeds niet. Ze zette het op het krijsen, dus bood ik aan haar in slaap te wiegen. Maar mijn man gaf me een blik die zei: ‘Je kent mijn zus’. En zij gaf inderdaad aan dat Ivy vanzelf wel moe zou worden en in slaap zou vallen. Misschien was het haar filmpje dat stopte, suggereerde mijn zwager. En ja hoor, het werd opnieuw aangezet. Pas toen Nora ontwaakte voor haar volgende voeding, viel Ivy weg. “Slaapt ze nu pas?” No shit… 

Soms zijn het niet alleen de opvoedingsverschillen die je verrassen, maar ook de rol van moderne technologie in het leven van de allerkleinsten. Misschien heeft mijn man gelijk en moet ik maar gewoon accepteren dat iedereen in een ander ‘digitaal tempo’ opgroeit. 

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.