Zoveel suikerklontjes bevat een paaseitje, deelt een kindervoedingscoach
Met Pasen voor de deur, maakt menig Nederlands gezin zich klaar voor een overvloed aan lekkernijen. Denk aan de ontbijttafel beladen met croissants, de paasstol en paaseieren die verstopt zijn door het hele huis (en tuin).
Tijdens het diner kunnen we ons verheugen op gourmetten met een heerlijk stukkie Viennetta toe, gevolgd door nog een paar paaseitjes (dit is echt de laatste, mam!) voor het tandenpoesten. Hoe zit het nu eigenlijk met al dat zondigen? Is het slecht voor onze koters? Om deze vraag te beantwoorden, gingen we in gesprek met moeder en kindervoedingscoach Viviènne.
Zoete cocktail
“Laat ik vooropstellen dat ik niet anti-suiker ben. Sterker nog, het verbieden van suiker zorgt ervoor dat kinderen het alleen maar liever willen. Een beetje zoetigheid past in een gezond voedingspatroon”, deelt deelt Viviènne, terwijl ze haar gedachten deelt over het Pasen vieren met de kleintjes. “Maar laten we eerlijk zijn, ons voedingspatroon is enorm veranderd de afgelopen jaren.
Zo’n 70 procent van alle producten in de supermarkt zijn sterk bewerkt, en tweederde van de supermarkt producten speciaal voor de allerkleinsten (baby’s, peuters en kleuters), voldoet niet aan de schijf van vijf. Tel daarbij op de verborgen suikers en je hebt een zoete cocktail die niet altijd even gezond is. Het is haast een kunst om gezond te eten tegenwoordig.”
Zoet, zoeter, zoetst
“Ons veranderde eetpatroon zorgt ervoor dat kinderen jaarlijks gemiddeld hun lichaamsgewicht aan suikers eten. En geloof het of niet, een klein paaseitje bevat al gauw één suikerklontje,” vervolgt Viviènne. “Nu maken die extra paaseieren niet het verschil in de gezondheid van ons kroost: het gaat om het totaalbeeld.” Ze verwijst naar een onderzoek van het RIVM dat aantoont dat de suikerinname bij kinderen extreem hoog ligt. Kinderen van vier tot en met zeven jaar halen bijna 20 procent van hun dagelijkse energie uit suiker, terwijl dit eigenlijk maar 5 procent zou moeten zijn.”
Lees ook – Lenny (39): ‘Ik snap niet dat ouders hun kinderen nog suiker geven, het is vergif’
Suikertaks en sugar rush
“Ook interessant is de suikermax dag die Foodwatch in het leven riep. Hier wordt gekeken naar wanneer je in het jaar aan je suikertaks zit. Bij peuters en kleuters is dit al het geval in augustus. En bij kinderen van 4-6 jaar zelfs al in juli”, deelt Vivienne. “Pasen mag dan achter de rug zijn, maar we moeten nog tot en met december waarin we Sinterklaas, kerst én oud en nieuw vieren. Ofwel: nog meer zoete versnaperingen wegwerken. Niet iets waar onze darmflora om staat te springen.”
Een goede gezondheid begint in onze darmen. En het eten van te veel suikers tast niet alleen je darmflora aan, maar ook je verzadigingssysteem raakt in de war,” legt Vivienne uit. Het lichaam denkt ‘er komt iets binnen’, maar uiteindelijk ontstaat er geen verzadigd gevoel en willen we er alleen maar meer van eten, met overeten tot gevolg. Natuurlijk liggen diabetes, insulineresistentie en overgewicht ook op de loer.”
Tips en tricks
Hoe kun je er als ouder voor zorgen dat je kleintjes genieten van Paaslekkernijen zonder je schuldig te voelen over te veel suiker? “Lekker eten is onderdeel van onze cultuur en vieringen. Maar lekker hoeft niet alleen zoet of ongezond te zijn,” zegt Vivienne. “Kinderen eten met hun ogen. Als iets er leuk uitziet, staan ze al veel meer open voor proeven. Maak een komkommerbootje met lekkere spreads, fruit- en groentesmoothies, roze pannenkoeken van bieten, een paashaas van tomaatjes, rijg fruit aan een satéprikker of mozzarella met tomaat en en zorg voor een gezellig gedekte tafel.
En vergeet de lekkere hartige opties niet: je kunt een ei op zoveel lekkere manieren bereiden, maar ook een simpel gekookt eitje vinden kleine kinderen al heel leuk om zelf te pellen. Bied gezonde voeding op een leuke manier aan, zo zorg je voor een balans.”
Gourmetten hoeft volgens Viviènne ook echt niet ongezond te zijn. “Zet lekker veel fruit- en groentesnacks op tafel, laat de kids hun eigen eitje of pannenkoekjes (beslag van banaan en volkorenmeel) bakken in de kleine pannen. Maak zelf sauzen, zoals tzatziki met yoghurt en komkommer en satésaus van 100 procent pindakaas.”
Lees ook – Voedingscoach over je kind vegan laten eten: ‘Kids raken sneller gewend aan groenten’
Niet alleen snoep
“Wat je niet in huis haalt, kan je kind ook niet eten. Je hoeft snoep en suiker niet te verbieden, maar het hoeft ook niet op een voetstuk te staan,” concludeert Vivienne. “In plaats van chocolade eieren, kun je ook gekleurde plastic eieren verstoppen. Er zijn ook lege eitjes waar je zelf een klein cadeautje in kunt stoppen. Schilder samen eieren, versier de paastakken of speel spelletjes. Verleg de focus van eten op plezier samen en verbinding.
Als ouder creëer je je eigen tradities rondom de feestdagen. Dus zorg ervoor dat je tijdens de Paasdagen ook genoeg gezonde opties aanbiedt. Denk aan vezels en gezonde vetten of eiwitten aan tijdens de eetmomenten: dit zorgt voor langer gevulde buikjes en dus minder kans op onbeperkt snoepen.”
Wil je toch een paaseitje geven? “Idealiter eten kindjes tot één jaar geen suiker en tot twee jaar zo min mogelijk. Vooral basisschoolkinderen vragen om snoep. Je kunt hen prima elke dag een snoepje, en tijdens Pasen een eitje, geven. Hoe wij het thuis doen? We maken een snackbord met vezels, gezonde vetten, fruit, groenten én een paar paaseieren. Niet alleen snoep is lekker, van gezonde voeding kun je ook een (Paas)feest maken.”
Viviènne (39) uit Doorn is moeder van drie meiden (3, 5 en 8 jaar) én kindervoedingscoach en oprichter van Kidsvoeding waarbij ze ouders helpt met een gezonde (op)voeding.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.