Voedingscoach over je kind vegan laten eten: ‘Kids raken sneller gewend aan groenten’
Weg met het ouderwetse eetschema van pap, brood en AVG’tjes. Stichting Nationale Week Zonder Vlees schreeuwt van de daken dat zuivel en vlees niet meer thuishoren in 2024.
Vandaag gaat de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel van start. Ofwel: menig Nederlander eet van 4 tot 11 maart plantaardig. Om te checken of dit verantwoord is voor gezinnen met kleintjes, gingen wij in gesprek met Viviènne (39) uit Doorn. Deze moeder van drie meiden (3, 5 en 8 jaar) is niet alleen een supermom, maar ook kindervoedingscoach en oprichter van Kidsvoeding waarbij ze ouders helpt met een gezonde (op)voeding.
De juiste bouwstoffen
“Vlees minderen is absoluut een trend. Ouders willen hun kids vaker vegetarisch laten eten. Zuivel is nog een struikelblok, vooral omdat er te weinig over bekend is. Deze nationale aandacht is top. En waarom? Minder vlees en zuivel is niet alleen beter voor het milieu en dieren, maar het heeft ook een ander groot voordeel voor gezinnen met jonge kinderen: kids raken sneller gewend aan groenten. Elk jaar zien we via CBS-cijfers dat de kleintjes niet genoeg groen binnenkrijgen. Dat is zorgelijk, want die groeiende lijfjes hebben de juiste voedingsstoffen nodig.
Dit zijn eiwitten en vetten én vitamines en mineralen zoals ijzer en calcium. Peulvruchten zoals linzen of kikkererwten bevatten eiwitten, calcium én vezels en zijn, naast tempé en tofu, prima vleesvervangers. En in groene bladgroentes zoals boerenkool en broccoli, maar ook in tahini (sesampasta) zit veel calcium: onmisbaar voor kids.
Ook ijzer is een belangrijk mineraal voor kinderen, en die vind je ook in groentes. Denk aan broccoli, courgette en andijvie. Het is wel belangrijk dat ze met extra vitamine C worden gegeten: dat helpt het ijzer in groenten beter opnemen. Kids die vegan leven, krijgen vaak meer groenten binnen. Niet alleen tijdens het avondeten, maar ook ’s ochtends en ’s middags omdat bij een plantaardige voedingspatroon vaak meer de focus ligt op groente en fruit.”
Maar zijn groenten genoeg?
“Als je als gezin voor vegan kiest, zijn er wel wat aandachtspuntjes. Eiwitten en vetten zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Zuivel is een eiwitbron, maar je vindt het ook in tofu, tempé en noten. Vetten zijn key en naast vis, zitten ze ook in oliën zoals olijfolie of avocado-olie, avocado, noten(pasta’s) en zaden, zoals pompoenzaden, hennepzaadjes of chiazaadjes. Calcium kun je dus ook uit andere bronnen dan zuivel halen, maar vitamine B12 niet. Dit zit voornamelijk in dierlijke producten zoals zuivel en vlees. Kies bij vegan kinderen voor plantaardige melk verrijkt met calcium en vitamine B12.
Er zijn ook steeds meer kant-en-klare vleesvervangers te koop in de supermarkt, maar deze zijn niet altijd een gezonde vervanging. Soms zijn deze sterk bewerkt en bevatten ze veel additieven, zout of verzadigde vetten. Het kan goed zijn om ook naar supplementen te kijken. Maar doe dit altijd met hulp van een professional die naar het complete voedingspatroon kijkt.”
Hoe ziet zo’n vegan dag eruit?
“In de ochtend begin je met een chiapudding met plantaardige melk: een kickstart met gezonde vetten (lees: energieboost!). ’s Middags brood met hummus en avocado, want koolhydraten blijven belangrijk. En de vetten uit de avocado en hummus zorgen voor langer gevulde buikjes. Tussendoor een smoothie met boerenkool, banaan, plantaardige melk en hennepzaadjes, oftewel een calciumbom. En ’s avonds? Linzensoep.”
Nog meer lekkere en gezonde snacks vind je hier.
Wereld aan variatie
Kortom: er zijn talloze vervangers, vegan gerechten en recepten. “Het vergt wat oefening, maar als je het eenmaal doorhebt, gaat er een wereld voor je open. Natuurlijk kost het tijd om het aan te leren. Ons brein is lui, en de truc zit ‘m in herhaling. Na tien keer bananenpannenkoeken met boekweitmeel en amandelmelk, leg je het recept de elfde keer rustig opzij. En samen koken met de kids is leuk én leerzaam.”
Of je nu vegetarisch, veganistisch of carnivoor bent, variatie is volgens Viviènne het belangrijkst. Maar daar duiken we in een volgend artikel in.
Van het allereerste hapje tot kieskeurige peuters die alleen maar brood willen eten, via haar Kidsvoeding Academy, Instagram, blog, tips en recepten helpt Viviènne gezinnen met jonge kinderen aan een gezond en gevarieerd eetpatroon.
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.