Kinderen en diabetes: dit moet je erover weten

10.03.2020 11:13
kinderen-diabetes

Bij kinderen met diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) is de hoeveelheid glucose in het bloed uit evenwicht. Kan dit kwaad? En hoe behandel je het? Wij zochten het voor je uit.

Suikerziekte is een chronische aandoening en dus niet te genezen. Wel kan je er door een gezonde levensstijl, de juiste voeding en goede medicijnen voor zorgen dat je kind zo normaal mogelijk kan leven.

 

Wat is diabetes

Je hebt twee ‘soorten’ diabetes: 1 en 2. De meeste kinderen hebben diabetes type 1 – hierbij maakt de alvleesklier helemaal geen insuline aan. Bij type 2 wel, alleen soms te weinig. Dit zorgt voor klachten, want het lichaam van je kind heeft juist insuline nodig om suiker uit voeding in de cellen te krijgen.

 

Klachten

De eerste tekenen van diabetes type 1 zijn veel drinken, vaak plassen en vermoeidheid. Ook onderstaande klachten komen veel voor:  

  • dorst en droge mond;
  • afvallen;
  • terugkerende infecties;
  • problemen met zien.

Heeft je kind te weinig (of juist te veel) suiker in zijn lichaam? Dan kan hij een hypo of hyper krijgen. Dit herken je aan trillen, zweten, duizeligheid en hoofdpijn.

 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: ziek kind >

 

Behandeling

Hoewel bij diabetes type 2 een gezond dieet vaak al voldoende is, moet diabetes type 1 ook worden behandeld met het toedienen van extra insuline. Samen met de kinderarts wordt bepaald welke insuline het beste bij jouw kind past en hoeveel, waar en wanneer je deze moet inspuiten. Dit kan op verschillende manieren: 

Insulinepen – een spuitje waarmee jij of je kind de insuline zelf kunt toedienen.

Insuflon – een dunne katheter onder de huid die je na drie tot vijf dagen moet vervangen. Dit is een een goede optie als je kind het lastig vindt om meerdere keren per dag insuline te spuiten, want het enige wat je hoeft te doen is aan het eind van het slangetje te prikken (dus niet in de huid).

Insulinepomp – een apparaat met kortwerkende insuline dat je kind altijd bij zich draagt. Door het ingebouwde computertje wordt er steeds een beetje insuline afgegeven via een katheter. Alleen tijdens het eten moet je kind op een knopje drukken voor een extra ‘boost’.

 

Bron: mmc.nl / Isala.nl

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >