In samenwerking met Kek Mama

Samen doen: zo stimuleer je je kind om meer groente en fruit te eten

05.06.2023 09:53
Beeld: Albert Heijn

Door je kind gezellig te betrekken bij het doen van boodschappen of het verzorgen van een tomatenplantje help je je kind om het eten van groente en fruit niet alleen lekker, maar ook leuk te maken. Van hulpje in de keuken tot het spelen van een kleurrijke bingo; met deze tips wordt groente en fruit eten een makkie.

Kleine chef

De tijd nemen om samen te koken met je kind (lees: quality time) is altijd een goed idee. Jij hebt een gezellige kleine helper, terwijl je kind van alles oppikt over koken, maar ook over groente en fruit. Voeg eens wat extra groente toe aan z’n lievelingsgerechten. Eet je kind graag rijst of nasi? Vervang de rijst (voor een deel) door bloemkool- of broccolirijst. Door het samen te raspen, verhoog je de pret én de eetlust. Zo’n zelfgemaakte maaltijd wil je kind vast met alle liefde zelf opeten. Alvast proeven en knabbelen vóór het eten? Mag. Zo is die komkommer, dat worteltje of die ‘rare’ snijboon al lekker binnen tijdens het koken. Mooi meegenomen.

Bingo!

Door gedurende de dag meer groente en fruit te eten, komt je kind makkelijker aan de aanbevolen hoeveelheid. Om het eten van groente en fruit niet alleen lekker, maar ook nog eens leuk te maken, barst Albert Heijn van de fijne tips en aanbiedingen. Ken je bijvoorbeeld de doeplaat al? Download de doeplaat hier, zet je koter aan het werk met de bingo en laat hem of haar de groente- en fruitsoorten afstrepen zodra-ie deze gegeten heeft. Reken maar dat je kind bereid is om óók groente te eten. Bingo? Misschien staat er wel een lekker toetje als beloning op het menu. Hoe ver zijn jullie al met afstrepen?

Tuin of balkon

Het verzorgen van een eigen moestuintje of gewoon een enkele plant doet al wonderen. Kies bijvoorbeeld een avocadoplant, zaai sla of radijsjes voor op brood. Je kind ziet de groente zelf groeien en bloeien en leert hoe bijzonder de natuur is. Wedden dat je kind eigen tomaten, aardbeien of zelfs de eigen spruitjes (wát een mooie tak) maar al te graag wil proeven?

Zelluf kiezen

Zet niet altijd één, maar ook eens twee soorten groente op tafel en schep van beide wat op. Zo went je kleine niet alleen aan meer groentevariatie, maar ook aan ‘minder lekkere’ soorten. Snel een hapje broccoli en daarna twee hapjes wortel. En een likje verse appelmoes als beloning. Goed zo.

Albert Heijn helpt jou en je gezin meer groente en fruit te eten door de dag heen. Kijk hier voor de lekkerste aanbiedingen van het moment.