Van baby’s die alles lijken te eten tot peuters die hun neus ophalen voor groenten – de eetgewoonten van kinderen lijken om de haverklap te veranderen.
Lees verder onder de advertentie
Rond anderhalf à twee jaar maken kinderen vaak een ommezwaai naar kieskeurigheid, gedreven door een groeiende behoefte aan autonomie. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen een gevarieerd dieet krijgen, zelfs wanneer ze alles lijken te weigeren? Supermom en kindervoedingscoach Viviènne deelt enkele tips en inzichten.
Lees verder onder de advertentie
De eerste stap
De avondmaaltijd vormt vaak de grootste uitdaging, met een mix van factoren die de eetervaring kunnen beïnvloeden: van vermoeidheid na een lange dag op de opvang tot de (onbewuste) druk die er soms toch wel op ligt. Maar kinderen kunnen soms overprikkeld zijn en weinig trek hebben, wat het aan tafel zitten bemoeilijkt, vooral wanneer groenten op het menu staan. De eerste stap? Een positieve maaltijdomgeving creëren.
Lees verder onder de advertentie
“Kinderen voelen haarfijn aan wanneer er druk rondom eten hangt”, legt Viviènne uit. In plaats van te focussen op wat ze wel of niet eten, is het essentieel om een ontspannen en plezierige sfeer aan tafel te creëren. Laat maaltijden draaien om verbinding en plezier, niet om dwangmatig eten van elk stukje broccoli, luidt haar advies. “Vertrouwen rondom voeding speelt een belangrijke rol bij het daadwerkelijk durven eten van voeding. Je kunt hier spelenderwijs veel stappen mee maken.”
De juiste mindset
“Er zitten heel veel stappen tussen eten op het bord tolereren en het daadwerkelijk opeten,” legt Viviènne uit. “Wil je kind de groente echt niet op het bord hebben? Dan kun je bijvoorbeeld met een nee-dankje-bakje werken. Dit is een schaaltje wat je op tafel zet waar je kind het eten in kan doen dat hij nog niet durft te proeven. Dit haalt vaak voor kinderen de druk van de maaltijd af. En vaak wordt het eten uit het bakje uiteindelijk alsnog aanraakt en soms zelfs geproefd.”
Lees verder onder de advertentie
“Daarnaast is het ook belangrijk om kinderen een groei-mindset aan te leren rondom eten. Je lust het nóg niet. Leg echt de nadruk op dat als je iets nu nog niet lekker vindt, dit niet betekent dat je het nooit lekker vindt. Geef uitleg over smaken, over proeven en wees je ook bewust van je eigen houding rondom eten. Als ouder zijn wij het food model voor onze kinderen.”
Het leren over voeding en smaken begint volgens Viviènne al op jonge leeftijd. “Door kinderen te betrekken bij het maken van weekmenu’s, boodschappen doen en koken, krijgen ze een beter begrip van wat gezonde voeding inhoudt. Er zijn veel leuke boekjes over groenten, fruit, koken of proeven voor verschillende leeftijden die kunnen helpen bij het creëren van een positieve mindset rondom eten.”
Lees verder onder de advertentie
“Het betrekken van kinderen bij het groeiproces van bijvoorbeeld groente en fruit kan een wereld van verschil maken. Hoe meer ze leren over voeding en hoe meer ze betrokken zijn bij het bereidingsproces, hoe vertrouwder die voeding wordt en hoe makkelijker ze de stap tot proeven nemen. Kinderen die bijvoorbeeld meehelpen in een moestuin, zijn vaak bereid om meer te proeven van wat ze zelf hebben gekweekt. Dit hoeft echt niet iets heel groots te zijn: een klein tomatenplantje of een aardbeienplantje vinden kinderen vaak al heel interessant.”
Eten is een leerproces
Viviènne vertelt dat het eten bij kinderen een leerproces is en dat hoe bekender voeding wordt, hoe makkelijker het wordt gegeten. Het is dus belangrijk dat ze die groente niet alleen bij het avondeten zien, maar laat ze ook terugkomen bij andere eetmomenten. Hoe meer blootstelling, hoe beter! “Vaak maken we de avondmaaltijd de belangrijkste maaltijd van de dag. Hier zitten de meeste voedingstoffen in. Op een dag zijn er nog zo veel andere eetmomenten. Het ontbijt, de lunch, tussendoortjes. Kijk hoe je die voedzamer kunt maken, zo haal je ook de druk van het avondeten af.”
Lees verder onder de advertentie
Ook is het belangrijk rekening te houden met de beleving van het kind. “Kinderen eten met hun ogen. Kijk niet alleen naar wat er op het bord ligt, maar ook naar de presentatie. Als je kleintje bijvoorbeeld een afkeer heeft van rauwe groenten, waarom tover je die dan niet om tot een kleurrijk regenboogfeest met een lekkere dip? Soms kan net een andere manier van presenteren echt een verschil maken.”
Soepele eetavonturen
Viviènne deelt extra tips om het eetavontuur met kinderen soepel te laten verlopen. “Serveer niet te grote porties, hiermee voorkom je dat je kind zich overweldigd voelt en denkt ‘dit kan ik nooit eten’. Heb je echt een moeilijke eter? Dan kan het slim zijn om langzaam kleine verandering in bekend eten te maken. Voeg een theelepeltje pastasaus toe aan de pasta en breidt dit elke keer uit. Het is belangrijk om kleine succeservaringen te creëren en zo het eetpatroon stap voor stap uit te breiden.”
Veel voorkomende fouten
In de wereld van ouderlijk voedingsmanagement zijn er valkuilen die zelfs de meest doorgewinterde ouder kan tegenkomen. De grootste is volgens Viviènne teveel rekening houden met de wensen van ons kind waardoor we telkens weer dezelfde gerechten op tafel zetten onder het mom ‘dat is wat mijn kind eet’. Een dieet van enkel pasta met tomatensaus kan zelfs de meest geduldige ouder uitdagen. Slim is het ook niet, want dit kan volgens Viviènne leiden tot een nog eenzijdiger eetpatroon. “Hoe minder vaak je nieuwe voeding je op tafel zet, hoe moeilijker het ook voor je kindje wordt om iets nieuws te accepteren. En bedenk ook: ieder eetmoment is een leermoment en wat je je kindje niet serveert, kan hij ook niet leren eten.”
Een andere valkuil is het verstoppen van voedsel. “Ik ben zeker voorstander van meer groenten aanbieden. Sterker nog, het vaker aanbieden van groenten kan juist de druk van het avondeten wegnemen. Ik gebruik liever het woord ‘verwerken van groenten’ in plaats van verstoppen. Wees altijd transparant als je kind er naar vraagt, juist die blootstelling is belangrijk. Maak samen die bananencake mét een beetje courgette.”
Viviènne (39) uit Doorn is moeder van drie meiden (3, 5 en 8 jaar) én kindervoedingscoach en oprichter van Kidsvoeding waarbij ze ouders helpt met een gezonde (op)voeding.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Een maand geleden beviel actrice Bertrie Wierenga van dochter Lena op wie ze meteen stapelverliefd was. In een interview met RTL Boulevard vertelt de kersverse mama over het moederschap.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.