Voedselverspilling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Bovendien draagt het bij aan milieuproblemen zoals broeikasgasemissies en het overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Daarom deelt orthomoleculair therapeutBezhwen 10 simpele stappen die je kunt nemen om voedselverspilling te verminderen.
Lees verder onder de advertentie
Maak een maaltijdplan: Plan je maaltijden voor de week en stel op basis daarvan je boodschappenlijstje op. Zo koop je precies wat je nodig hebt en voorkom je impulsieve aankopen die kunnen leiden tot voedselverspilling.
Koop vers in kleine hoeveelheden: Koop alleen zoveel verse producten als je binnen afzienbare tijd kunt opeten voordat ze bederven. Op die manier voorkom je dat voedsel bederft voordat je het kunt gebruiken.
Bewaar voedsel op de juiste manier: Ontdek de beste bewaarmethoden voor verschillende soorten voedsel. Bewaar groenten in de koelkast en droge producten op een koele, droge plek om de houdbaarheid te verlengen.
Gebruik de FIFO-methode: Organiseer je voorraadkast en koelkast volgens het ‘first in, first out’ principe. Plaats oudere producten vooraan, zodat je ze eerst gebruikt voordat ze bederven.
Ken de houdbaarheidsdata: Begrijp het verschil tussen ’ten minste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’ op verpakkingen. Vaak zijn voedingsmiddelen nog steeds veilig om te consumeren na de houdbaarheidsdatum, maar gebruik je zintuigen om te bepalen of het nog goed is.
Slim invriezen: Als je merkt dat je verse voedsel niet op tijd kunt gebruiken, overweeg dan om het in te vriezen voor later gebruik. Dit werkt vooral goed voor vlees, vis en broodproducten.
Kook op maat: Maak niet meer klaar dan je nodig hebt. Als er toch restjes overblijven, vries ze dan in voor later gebruik of bewaar ze als lunch voor de volgende dag.
Porties verkleinen: Serveer kleinere porties tijdens maaltijden om te voorkomen dat er restjes overblijven die kunnen worden weggegooid. Je kunt altijd meer opscheppen als mensen nog trek hebben.
Creatief met restjes: Gebruik overgebleven voedsel op creatieve wijze in nieuwe gerechten. Met restjes kun je heerlijke maaltijden bereiden, zoals soepen, stoofschotels of salades.
Organisch afval composteren: Als je voedselresten hebt die niet meer te gebruiken zijn, overweeg dan om ze te composteren. Op deze manier verminder je de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat en creëer je vruchtbare compost voor je tuin.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van een lezer. Deze week het verhaal van Aribel (31), Ze is kortgeleden voor het eerst moeder geworden, maar ze merkt dat haar schoonmoeder erg geïnteresseerd is in haar zwangerschapskilo’s. Tot grote frustratie van Aribel.
Toen Jessie, moeder uit Melbourne, op TikTok eerlijk vertelde dat ze het nog steeds lastig vindt om geld uit te geven dat haar man verdient, begrepen duizenden vrouwen wat ze bedoelde. Want ook anno nu voelt financiële afhankelijkheid voor veel stay-at-home-moeders ongemakkelijk.
Als jij bent opgegroeid in de jaren ’90 of vroege jaren 2000, dan weet je hoe anders de jeugd toen was. Geen smartphones, geen AirTags, geen ouders die elk moment wisten waar je was. Dit zijn elf momenten uit die tijd die pure nostalgie oproepen. .Op warme zomeravonden sprong je op je fiets, verdween je […]
Nieuwe liefde kent geen leeftijdsgrenzen, zeggen ze. Maar is dat écht zo als je partner flink ouder of juist jonger is? Een nieuwe studie laat zien dat geluk in een leeftijdsverschil-relatie niet altijd gelijk verdeeld is…
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van een lezer. Deze week het verhaal van Marlies (34), moeder van twee dochters van vijf en drie jaar. Ze merkt dat haar schoonmoeder haar oudste kleindochter duidelijk voortrekt en dat begint pijn te doen.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten. Deze week Rinske, die weet dat haar zus van haar steelt.