Voedselverspilling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Bovendien draagt het bij aan milieuproblemen zoals broeikasgasemissies en het overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Daarom deelt orthomoleculair therapeutBezhwen 10 simpele stappen die je kunt nemen om voedselverspilling te verminderen.
Lees verder onder de advertentie
Maak een maaltijdplan: Plan je maaltijden voor de week en stel op basis daarvan je boodschappenlijstje op. Zo koop je precies wat je nodig hebt en voorkom je impulsieve aankopen die kunnen leiden tot voedselverspilling.
Koop vers in kleine hoeveelheden: Koop alleen zoveel verse producten als je binnen afzienbare tijd kunt opeten voordat ze bederven. Op die manier voorkom je dat voedsel bederft voordat je het kunt gebruiken.
Bewaar voedsel op de juiste manier: Ontdek de beste bewaarmethoden voor verschillende soorten voedsel. Bewaar groenten in de koelkast en droge producten op een koele, droge plek om de houdbaarheid te verlengen.
Gebruik de FIFO-methode: Organiseer je voorraadkast en koelkast volgens het ‘first in, first out’ principe. Plaats oudere producten vooraan, zodat je ze eerst gebruikt voordat ze bederven.
Ken de houdbaarheidsdata: Begrijp het verschil tussen ’ten minste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’ op verpakkingen. Vaak zijn voedingsmiddelen nog steeds veilig om te consumeren na de houdbaarheidsdatum, maar gebruik je zintuigen om te bepalen of het nog goed is.
Slim invriezen: Als je merkt dat je verse voedsel niet op tijd kunt gebruiken, overweeg dan om het in te vriezen voor later gebruik. Dit werkt vooral goed voor vlees, vis en broodproducten.
Kook op maat: Maak niet meer klaar dan je nodig hebt. Als er toch restjes overblijven, vries ze dan in voor later gebruik of bewaar ze als lunch voor de volgende dag.
Porties verkleinen: Serveer kleinere porties tijdens maaltijden om te voorkomen dat er restjes overblijven die kunnen worden weggegooid. Je kunt altijd meer opscheppen als mensen nog trek hebben.
Creatief met restjes: Gebruik overgebleven voedsel op creatieve wijze in nieuwe gerechten. Met restjes kun je heerlijke maaltijden bereiden, zoals soepen, stoofschotels of salades.
Organisch afval composteren: Als je voedselresten hebt die niet meer te gebruiken zijn, overweeg dan om ze te composteren. Op deze manier verminder je de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat en creëer je vruchtbare compost voor je tuin.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.