Van misselijkheid tot harde buiken: dít zijn veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes per trimester

25.01.2022 16:21
zwangerschapskwaaltjes per trimester

Een zwangerschap is een bijzondere periode, maar helaas krijgen veel vrouwen in die maanden ook last van lichamelijke ongemakken. We zetten de veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes per trimester voor je op een rij. 

Er zijn vrouwen die zich tijdens hun zwangerschap fantastisch voelen en amper ergens last van hebben. Laten we zeggen: dat zijn de geluksvogels. Want de meeste vrouwen kunnen wel een aantal vinkjes zetten bij de lijst van zwangerschapskwaaltjes. Vaak hebben ze er vooral in het eerste trimester last van, omdat de hormonen dan het meest in de war zijn. Het tweede trimester ervaren veel vrouwen dan ook als het fijnst, want bij het derde en laatste trimester komen andere kwaaltjes weer om de hoek kijken, in aanloop naar de bevalling.

Wij zetten op een rij wat per trimester de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes zijn (los van die emotionele rollercoaster) waar je mee te maken kunt krijgen.

Eerste trimester: 1-12 weken

In het eerste trimester gebeurt er een hoop in je lijf: van niets groeit je mini-me in een paar weken uit tot een heel mensje (weliswaar nog superklein).
Aan de buitenkant van je buik zie je daar nog helemaal niets van, maar veel vrouwen voelen het wel: door de veranderende hormonen ontstaan er verschillende kwaaltjes:
 

Vermoeidheid

Heb je een blokje gelopen naar de supermarkt en kom je bekaf thuis? Wees gerust: flinke vermoeidheid hoort erbij in het eerste trimester. Accepteer het en rust wat meer uit.
 

Misselijkheid

Sommige vrouwen hebben er amper last van, anderen hangen elke dag boven het toilet. Het komt meestal vooral in de ochtend voor en er zijn allerlei manieren om te proberen de zwangerschapsmisselijkheid te verminderen, maar ook hier geldt: wat voor de één werkt, kan voor de ander helemaal geen verschil maken. Voor wat het waard is: neem een beschuitje in de ochtend vóórdat je opstaat en een kop gemberthee.
 

Pijnlijke borsten

Voor veel vrouwen is dit, naast het niet ongesteld worden, één van de eerste signalen van hun zwangerschap. Je borsten kunnen groter en gevoeliger worden en naar mate je zwangerschap vordert, worden je tepels donkerder van kleur.

 

Lees ook:
We kunnen er maar beter om lachen: 8 zwangerschapskwaaltjes die je ongetwijfeld herkent >

 

Tweede trimester: 12-27 weken

In het tweede trimester ontwikkelt je baby zich heel snel. En het leuke: dat kun je eindelijk ook aan de buitenkant zien, want zo tussen de 16 en 20 weken (afhankelijk van je eerste of een volgende zwangerschap) begint er een buikje zichtbaar te worden! De meeste vrouwen ervaren dit als het fijnste trimester. Nare kwaaltjes zoals (extreme) misselijkheid van het begin zijn verdwenen en hun buik zit nog niet echt in de weg. Toch kunnen er een paar kwaaltjes zijn waar je last van kunt krijgen:

 

Pijn aan je banden en bekken

Heb je ineens last van buikpijn in de loop van je zwangerschap? Geen paniek, grote kans dat dat komt omdat de boel daar beneden allemaal uitrekt. Twee banden lopen aan de zijkanten van je baarmoeder via je liezen naar je benen; je baarmoeder hangt daar als het ware aan. Omdat die uitrekt, rekken de banden mee en dat kun je voelen in je liezen en onderbuik.

Ook kun je last krijgen van pijn in het schaambeen en je stuitje en/of billen. Je bekken worden soepeler en dat kan klachten veroorzaken. Negeer dit niet en neem als je er erg veel last van hebt, contact op met een (bekken)fysiotherapeut of je huisarts. Doe je dit niet, dan kun je na je zwangerschap met klachten blijven rondlopen.
 

Brandend maagzuur

Ben je eindelijk van je misselijkheid af, krijg je last van brandend maagzuur. De sluitspier van je slokdarm werkt namelijk minder goed als je zwanger bent, omdat de druk op je maag toeneemt door je groeiende buik. Heb je er veel last van, wees dan voorzichtig met koffie, sinaasappelsap en koolzuurhoudende dranken. Ook vet eten is slim om te vermijden.
 

Harde buiken

Plotseling voelt je buik gespannen aan en daarna is het gevoel ineens weer weg: is dat een wee? Nee, in de meeste gevallen is dat slechts een harde buik. Die ontstaat door het samentrekken van je baarmoeder. Het doet geen pijn, het geeft alleen misschien een wat onprettig gevoel. Harde buiken kunnen al aan het begin van het tweede trimester ontstaan, maar meestal komen ze voor vanaf de 24e week van je zwangerschap. Heb je er veel last van, neem dan wat meer rust.
 

Zwangerschapsstreep

Oké, echt sexy is hij niet, maar gelukkig verdwijnt hij vanzelf weer na je zwangerschap. Hoe die pigmentstreep op je buik ontstaat? Heb je ze weer: blame it on the hormones.

 

Lees ook:
Dit kost een zwangerschap gemiddeld >

 

Derde trimester: 27-42 weken

Het derde en laatste trimester is aangebroken en daarin gaat je baby nog een flink stuk groeien. Wat heet: zijn gewicht verviervoudigt in deze laatste weken. Je buik wordt dus ook een bolle toeter en voelt niet alleen zwaar aan, hij gaat ook behoorlijk in de weg zitten. Zie je schoenen nog maar eens aan te trekken of je benen te scheren. Verder kun je last hebben van de volgende kwaaltjes die ook samengaan met ‘de laatste loodjes’:
 

Gezwollen ledematen

Sommige vrouwen houden vocht vast in de loop van hun zwangerschap. Je enkels, voeten en handen kunnen dan opgezwollen zijn. Zorg er voor dat je voldoende blijft drinken.
 

Spataderen

Door de veranderende hormoonspiegel neemt de hoeveelheid progesteron in je lichaam toe. Daardoor kunnen je vaten gemakkelijk uitzetten en kun je spataderen krijgen, meestal in je kuiten. Ook aambeien zijn een typische zwangerschapskwaal omdat de aderen rond je anus opzwellen. Heb je er veel last van, vraag dan je verloskundige om advies.
 

Kramp

Au: een flinke pijnscheut in je kuit, terwijl je net lekker lag te slapen. Veel zwangere vrouwen hebben last van deze kuitkrampen en ze kunnen echt flink zeer doen. Gelukkig kan het geen kwaad, maar vervelend is het wel. Drink voldoende, zorg ervoor dat je niet met je benen over elkaar zit en doe rek- en strekoefeningen voor je kuiten. Ook kan het helpen om tijdens zo’n pijnscheut je tenen naar binnen te trekken, terwijl je je been gestrekt houdt.
 

Veel plassen

Sommige vrouwen hebben hier al aan het begin van hun zwangerschap last van door de hormonen, maar in het laatste trimester kan het ook zijn dat je vaak naar het toilet loopt. De oorzaak: je baarmoeder die op je blaas drukt.
 

Striae

Omdat je buik in dit trimester nog een flinke groeispurt maakt, kan het zijn dat je huid (te) snel oprekt. Het gevolg is striae. Er doen verschillende verhalen de ronde of smeerseltjes en crèmes daartegen helpen of het kunnen voorkomen. Je moet maar zo denken: baat het niet, schaadt het niet.
 

Weinig slaap

Een bolle buik, constant nadenken over je baby, die verdomde hormonen… grote kans dat je urenlang naar je plafond ligt te staren als je in bed ligt. Terwijl je de slaap nú nog juist zoveel mogelijk wil pakken. Accepteer het en probeer overdag wat meer bij te slapen als je geen goede nacht hebt gehad.
 

Bron: La Vie Verloskundigen & 24baby.nl

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >