Dat ging ff mis: ‘Ik dacht dat alle alcohol wel zou verdampen tijdens het kookproces’

11.03.2024 09:53
dat ging ff mis stoofpeertjes alcohol verdampen

Een moeder vertelt over het hilarische moment in het moederschap waarop ze even he-le-maal de mist in ging.

Martine (37), getrouwd met Derek (40), moeder van Lewis (10) en Jill (8).

“Mijn van oorsprong Engelse man is dol op de Hollandse pot. Om hem te verrassen maakte ik laatst voor het eerst ouderwetse stoofpeertjes, naar grootmoeders recept. Een enorm succes. Niet alleen bij hem, ook onze twee kinderen smulden. Ze schepten steeds weer op. Normaal zijn het niet zulke fruiteters, dus ik was helemaal vergenoegd met mijn feestmaal en mezelf. Maar die trots veranderde snel toen onze kinderen zich wel heel gek gingen gedragen. Lewis werd megadruk, Jill extreem lacherig. En het leek zelfs alsof ze met dubbele tong praatten.
 

Lees ook
Dat ging ff mis: ‘We dachten dat onze dochter met haar handje tussen de schuifdeur had gezeten’ >

 

Giegeltoetje

Net op het moment dat Derek gekscherend vroeg of ik soms lachgas in het eten had gestopt, schoot het door me heen: de peren. Er zat minstens een halve liter ruby port en 700 milliliter rode wijn in. Toen ik bezig was met de bereiding twijfelde ik nog of dat geen kwaad kon, maar ik maakte mezelf wijs dat tijdens het kookproces alle alcohol zou verdampen. De wijn zou alleen de kleur en zoete smaak achterlaten, had ik ooit gelezen.

Nou, dus niet. Er schijnt minstens tien procent alcohol achter te blijven, zo weet ik nu. Met het schaamrood op mijn kaken heb ik onze – inmiddels flink aangeschoten – kinderen meteen twee glazen water laten drinken en droge biscuitjes gegeven. Vlak daarna heb ik ze in bed gestopt. Ze sliepen heerlijk. Dat wel. Gelukkig hebben ze er niets aan overgehouden, maar voortaan denk ik wel drie keer na voordat ik met alcohol kook. Zelfs het scheutje witte wijn dat ik vroeger altijd zorgeloos in de vissaus schonk, laat ik nu achterwege.”

Dit artikel stond eerder in Kek Mama.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.