eerste-trimester-zwangerschap

Je hebt een positieve test in je handen! Geweldig nieuws natuurlijk, maar wat nu? Wij zetten op een rij wat je allemaal kunt verwachten tijdens het eerste trimster van je zwangerschap.

Hoewel je nu misschien nog weinig voelt, kan dat van de ene op andere dag veranderen - hoef je overigens niet over te panikeren, want ook al denk je na de zoveelste keer boven de wc dat het nóóit stopt: het gaat allemaal over. Echt.

More content below the advertising

 

Van eicel tot foetus

Eerst het technische verhaal. Het eerste trimester loopt van week 1 tot en met week 12. In deze periode groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van 6,9 cm, waar alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten. 

Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Ook de basis van de hersenen en het ruggenmerg worden snel gevormd. Na ongeveer tien weken beginnen de vitale organen, zoals de darmen, hersenen en lever te werken. Botten en kraakbeen worden aangemaakt en zelfs de geslachtsorganen zijn al aanwezig.

Kortom: er gebeurt een hoop in je lichaam en dat gaat (lang) niet altijd onopgemerkt voorbij.

 

Lees ook
Dit doet de kraamverzorgster voor je >

 

Jij in het eerste trimester

De eerste weken vallen de zwangerschapskwaaltjes door die hormoonoorlog mee, maar dat verandert snel: na ongeveer elf weken is de piek en daarna worden ze minder heftig. De meest voorkomende klachten zijn: 

 • Misselijkheid - ja hoor, daar is-ie. De oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de toegenomen hoeveelheid hCG (zwangerschapshormoon).
 • Vermoeidheid - de hormonen gieren door je lijf, de placenta moet gemaakt worden: zelfs in de eerste weken vraagt een zwangerschap al veel van je lijf. Niet zo gek dat je moe kunt zijn.
 • Hoofdpijn - kan worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen of een gevolg zijn van andere kwaaltjes, zoals misselijkheid en vermoeidheid. 
 • Gevoelige of gezwollen borsten - verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding, met als gevolg gevoelige borsten. Hierdoor zijn de aderen in je borsten vaak ook beter te zien.
 • Veranderende tepelhoven - het hormoon hCG zorgt ervoor dat je tepels straks steviger zijn voor de baby. Hierdoor neemt het pigment in de tepel meestal toe.
 • Vaker plassen - ook dit komt door de veranderende hormonale huishouding: er wordt meer bloed door je nieren gepompt waardoor je vaker naar de wc moet.
 • Opgeblazen gevoel - niet omdat je kind zo snel groeit, maar omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken. 
 • Vreetbuien - waar deze vandaan komen? De meningen zijn hierover verdeeld: het kan bijvoorbeeld komen door de hormonen of door bijkomende emoties tijdens je zwangerschap.
 • Afkeer van voedsel en geuren - je reuk wordt vaak beter, waardoor je ineens heel misselijk kan worden van bepaalde geuren. Dit kan je trouwens al vanaf week één van je zwangerschap gaan merken.
 • Stemmingswisselingen - vooral de stijging van oestrogeen en progesteron zorgen voor stemmingswisselingen. Maar ook door spanning of emoties die een zwangerschap met zich meebrengen, kun je je 'anders' voelen.

 

To do's

In het eerste trimester moet je tussen al die vreetbuien en stemmingswisselingen door een hoop regelen. De eerste afspraak met de verloskundige, bijvoorbeeld. En oriënteren op kraamzorg. Per week zetten we wat tips voor je op een rij: 

Week 1: Eigenlijk wordt aangeraden om van vier weken vóór de zwangerschap tot en met week tien foliumzuur te slikken. Doe je dit nog niet? Dan kan dat natuurlijk alsnog. Foliumzuur vermindert namelijk het risico op neurale buisdefecten zoals een open rug en gespleten lip. Daarnaast is het advies om dagelijks 10 mg vitamine D te slikken.

 

Week 5: Meestal ga je tussen de zes en acht weken voor het eerst op controle bij de verloskundige. In deze week kun je alvast een afspraak maken.

 

Week 8: Rond deze periode kun je bespreken of je wel of geen onderzoeken wilt doen naar aangeboren afwijkingen (prenatale screeningen). 

 

Week 10: in deze week kun je je gaan oriënteren op kraamzorg. Geen haast, kraamzorg regel je in principe voor 16 weken, maar het is altijd lekker om er op tijd bij te zijn.

 

Week 11: Nu je de twaalf weken bijna bent doorgekomen, kun je je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Je werkgever is vanaf dat moment verplicht je te informeren over mogelijke risico’s en indien nodig je werk aan te passen. Meer over de plichten van je werkgever lees je hier.

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
wat-verwachten-tweede-trimester-zwangerschap

Je bent nu twaalf weken zwanger en het eerste trimester inclusief misselijkheid, stemmingswisselingen en afkeer van voedsel en geuren kun je - hopelijk - achter je laten. Maar wat komt er op je af in het tweede trimester? Wij zetten het op een rij.

Zintuigen

Vanaf de dertiende week tot de vijfde maand groeit je baby gemiddeld van 7 naar 37 centimeter en weegt-ie uiteindelijk nog net geen kilo. Hij traint z'n spieren, oefent met ademen én z'n zintuigen gaan werken. Zo kan hij jouw stem vanuit de baarmoeder horen en uiteindelijk herkennen. Verder wordt de vorm van het gezicht steeds menselijker en kan je partner aan het eind van het tweede trimester contact maken met de baby door zijn of haar hand op jouw buik te leggen.

More content below the advertising

 

Lees ook
Deze foto verdient de prijs voor 'zwangerschapsaankondiging van het jaar' >

 

Jij tijdens het tweede trimester

Voor de meeste vrouwen is dit de leukste fase van de zwangerschap: de kans op een miskraam is veel kleiner geworden, misselijkheid neemt af en je buik krijgt nu echt vorm - je komt zo'n halve kilo per week aan. Toch kun je na twaalf weken ook weer nieuwe kwaaltjes krijgen. Brandend maagzuur, bijvoorbeeld. Of bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn. Máár: blame it on the hormonen.

Nog meer mogelijke kwaaltjes: 

 • Pijn in je onderrug
 • Zwangerschapsstriemen
 • Zwangerschapsmasker
 • Kramp in je benen
 • Slapeloosheid
 • Aambeien

 

To do's

Ook deze periode moeten jullie weer veel regelen. Per week zetten we wat tips voor je op een rij: 

Week 14: oriënteer je op een zwangerschapscursus als je die graag wil volgen.

Week 15: veel vrouwen slaan rond deze periode aan het winkelen voor de babyuitzet.

Week 16: vraag het kraampakket aan bij jouw verzekering.

Week 17: als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet je partner jullie kind erkennen om ook officieel als vader geregistreerd te worden. Je moet hier samen voor naar het gemeentehuis.

Week 18: het is niet verplicht, maar rond deze tijd kun je een afspraak maken voor de twintigwekenecho. Hier kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een medische echo.

Week 24: hoewel het nog even duurt, is het misschien fijn om nu al te bespreken hoe en waar (thuis of in het ziekenhuis) je zou willen bevallen.

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
waarom-veel-babys-s_nachts-niet-doorslapen

Hoe heerlijk het moederschap ook is, die slapeloze nachten zijn afzien. Gelukkig gaat dit - thank goodness - allemaal over, maar troost je tot die tijd met deze vier redenen waarom baby's nog niet doorslapen. Weet je tenminste dat het niet aan jou ligt.

1. Geef 'het vierde trimester' de schuld

Onderzoekers zeggen dat de eerste drie maanden van baby's moeten worden gezien als het 'vierde trimester': ze hebben extra veel aandacht nodig en dit kan ook de reden zijn dat pasgeboren kinderen zo verdomd vaak wakker worden in de nacht. Hoogleraar Darcia Narvaez: 'Onze baby's worden wel 9 tot 18 maanden eerder geboren dan dieren. We willen de baby rustig houden, maar ze zijn nog niet voldoende ontwikkeld.'

More content below the advertising

 

2. Het is de evolutie

Ook zegt Narvaez dat het nu eenmaal in 'de aard van het beestje' zit dat baby's 's nachts wakker zijn. Hiermee doelt ze op het eeuwenoude jachtinstinct. 'Je moet altijd waakzaam blijven, ook tijdens je slaap.' Peter Fleming, een professor aan de Universiteit van Bristol, is het hiermee eens. 'Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis - en nog steeds in veel delen van de wereld - worden baby's zo dicht mogelijk bij hun ouders gehouden, zowel overdag als 's nachts.'

 

Lees ook
‘Wanneer kan ik van mijn baby verwachten dat hij doorslaapt?’  >

 

3. Jouw baby wil graag aandacht

'Jullie kind blijft heus niet wakker om je te irriteren, maar hij wil graag jullie aandacht', stelt Fleming. 'Juist in de nacht is er voor jullie minder afleiding en daar kunnen kinderen van profiteren.'

 

4. Jouw baby is een genie

Oké, ietwat overdreven misschien, maar Fleming zegt dat je een verband kunt leggen tussen intelligentie, ontwikkeling en veel wakker zijn 's nachts. Hij gaat zelfs zo ver dat hij denkt dat ouders die goed naar de behoeften van hun baby luisteren, ervoor zorgen dat het kind later meer empathie heeft. Een studie toonde zelfs aan dat kinderen hierdoor op latere leeftijd minder snel depressief waren.

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >