TOG-waarden: de richtlijn voor het toedekken van je baby

04.05.2021 11:49
TOG-waardes baby Beeld Getty Images

Heeft je baby het wel warm genoeg? Of misschien juist té warm? Dat kan lastig zijn om te peilen. TOG-waarden (afkorting Thermal Overall Grade) kunnen je daar misschien meer over vertellen.

De TOG-waarde is een cijfer dat de warmte weerstand en isolatie van babytextiel en beddengoed weerspiegelt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. Hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmteverlies. En dus geldt ook: hoe kouder de omgeving, des te hoger de TOG-waarde mag zijn. En hoe warmer de slaapkamer, des te minder TOG je nodig hebt.

 

Hoe achterhaal ik de TOG-waarde?

De TOG-waarde vind je op de labels van dekens, slaapzakken, inbakerdoeken en babykleding. Als het er niet op staat, kun je de verkoper om advies vragen. Of kijk naar onderstaande tabel die een indicatie geeft van de getallen. Maar let wel: de TOG-waarden verschillen per merk en (winter of zomer) model. Op basis van de getallen kun je nagaan of je baby te warm of te koud is aangekleed. Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5 graden.

 

Lees ook
Welterusten: de fijnste slaapzakken voor je baby >

 

Gemiddelde TOG-waardes

De TOG-waarde geldt alleen bij kamertemperatuur. Je mag de TOG-waarde dus niet aanhouden voor buitenshuis.

*Een dekbed is voor kinderen tot twee jaar nog te warm en wordt daarom afgeraden.

 

TOG-waarde bij kamertemperatuur

 

TOG-waarden mag je niet bij elkaar optellen. Dit heeft te maken met de isolerende luchtlaag die tussen twee lagen in zit. Deze luchtlaag creëert altijd extra warmte. Daarbij zijn we geneigd ons kind overmatig in te stoppen om te voorkomen dat hij het koud krijgt. Maar dat is niet verstandig: een erg jonge baby kan zijn temperatuur immers nog niet goed regelen en hij is ook nog niet in staat om echt te zweten, waardoor zijn temperatuur al snel kan oplopen.

 

Lees ook
Dit zijn de fijnste dekens om je baby warm te houden >

 

Temperatuur baby bepalen

Een temperatuur tussen de zestien en twintig graden is ideaal. Je kunt aan de nek van je baby voelen of hij het te warm of te koud heeft. En onthoud: elk kind is anders en dus is het belangrijk om de warmteregulering te controleren. Let er bovendien altijd op dat de wieg opgemaakt is conform de richtlijnen die gelden voor veilig slapen. Luister naar je eigen gevoel en gebruik je gezond verstand.

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!