Is de temperatuur van jouw baby 38 graden of hoger, dan heeft-ie koorts. Niets ernstigs, maar wel goed om in de gaten te houden.
Lees verder onder de advertentie
Hoe opmeten?
Je kunt goed aan het voorhoofd, het nekje of de voeten van je baby voelen of hij het te warm of de koud heeft. Voelen ze lauw aan, dan heeft-ie het aangenaam. Voelt het lichaampje zweterig aan, dan is het te warm. Bij twijfel kun je altijd even de temperatuur rectaal en met een digitale thermometer opmeten: de gemiddelde temperatuur van een baby ligt, net als bij volwassenen, tussen de 36,5 en 37,5°C. Komt deze boven de 38°C, dan is er dus sprake van koorts.
Lees verder onder de advertentie
Wat nu?
Zorg ervoor dat je baby bij koorts voldoende drinkt. Doe niet te warme kleding aan en spons je kind af met lauwwarm water. Een zetpil kan je ook geven, maar wel pas vanaf drie maanden.
Als je baby jonger is dan acht weken, neem dan contact op met de huisarts. Dit is overigens ook verstandig als de koorts drie dagen aanhoudt of als er sprake is van huiduitslag, braken en diarree, ontroostbaar huilen, lusteloosheid, zeer hoge koorts (hoger dan 40 graden) en koortsstuipen – je kind maakt dan schokkende en trekkende bewegingen en is even van de wereld. Gelukkig duurt dit niet langer dan een kwartier. Zo’n koortsstuip ziet er vaak heftig uit, maar kan over het algemeen geen kwaad.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.