Koorts bij je baby: wat te doen?

07.12.2018 12:41
koorts-baby-wat-doen

Is de temperatuur van jouw baby 38 graden of hoger, dan heeft-ie koorts. Niets ernstigs, maar wel goed om in de gaten te houden. 

Hoe opmeten?

Je kunt goed aan het voorhoofd, het nekje of de voeten van je baby voelen of hij het te warm of de koud heeft. Voelen ze lauw aan, dan heeft-ie het aangenaam. Voelt het lichaampje zweterig aan, dan is het te warm. Bij twijfel kun je altijd even de temperatuur rectaal en met een digitale thermometer opmeten: de gemiddelde temperatuur van een baby ligt, net als bij volwassenen, tussen de 36,5 en 37,5°C. Komt deze boven de 38°C, dan is er dus sprake van koorts. 

 

Wat nu?

Zorg ervoor dat je baby bij koorts voldoende drinkt. Doe niet te warme kleding aan en spons je kind af met lauwwarm water. Een zetpil kan je ook geven, maar wel pas vanaf drie maanden.

 

Lees ook
Help, mijn baby is verkouden >

 

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Als je baby jonger is dan acht weken, neem dan contact op met de huisarts. Dit is overigens ook verstandig als de koorts drie dagen aanhoudt of als er sprake is van huiduitslag, braken en diarree, ontroostbaar huilen, lusteloosheid, zeer hoge koorts (hoger dan 40 graden) en koortsstuipen – je kind maakt dan schokkende en trekkende bewegingen en is even van de wereld. Gelukkig duurt dit niet langer dan een kwartier. Zo’n koortsstuip ziet er vaak heftig uit, maar kan over het algemeen geen kwaad.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >