Is de temperatuur van jouw baby 38 graden of hoger, dan heeft-ie koorts. Niets ernstigs, maar wel goed om in de gaten te houden.
Lees verder onder de advertentie
Hoe opmeten?
Je kunt goed aan het voorhoofd, het nekje of de voeten van je baby voelen of hij het te warm of de koud heeft. Voelen ze lauw aan, dan heeft-ie het aangenaam. Voelt het lichaampje zweterig aan, dan is het te warm. Bij twijfel kun je altijd even de temperatuur rectaal en met een digitale thermometer opmeten: de gemiddelde temperatuur van een baby ligt, net als bij volwassenen, tussen de 36,5 en 37,5°C. Komt deze boven de 38°C, dan is er dus sprake van koorts.
Lees verder onder de advertentie
Wat nu?
Zorg ervoor dat je baby bij koorts voldoende drinkt. Doe niet te warme kleding aan en spons je kind af met lauwwarm water. Een zetpil kan je ook geven, maar wel pas vanaf drie maanden.
Als je baby jonger is dan acht weken, neem dan contact op met de huisarts. Dit is overigens ook verstandig als de koorts drie dagen aanhoudt of als er sprake is van huiduitslag, braken en diarree, ontroostbaar huilen, lusteloosheid, zeer hoge koorts (hoger dan 40 graden) en koortsstuipen – je kind maakt dan schokkende en trekkende bewegingen en is even van de wereld. Gelukkig duurt dit niet langer dan een kwartier. Zo’n koortsstuip ziet er vaak heftig uit, maar kan over het algemeen geen kwaad.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.